Παρασκευή 24 Δεκέμβρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΤΑΛΙΑ
Χωρίς προβλήματα αναμενόταν να λήξει η διαδικασία της ψήφου εμπιστοσύνης
ΡΩΜΗ.-

Την ψήφο εμπιστοσύνης της Βουλής διεκδικούσε, αργά χτες το βράδυ, η νέα κυβέρνηση του Μάσιμο ντ' Αλέμα, η οποία αφού ορκίστηκε το απόγευμα της Τετάρτης, κέρδισε, έστω και με δυσκολίες, την ψήφο εμπιστοσύνης της Γερουσίας. Με ανάλογες δυσκολίες, αλλά χωρίς ιδιαίτερες εκπλήξεις, αναμενόταν να λήξει και η συνεδρίαση της Βουλής των Αντιπροσώπων, όπου το νέο κυβερνητικό σχήμα του Ιταλού πρωθυπουργού διεκδικούσε, τουλάχιστον, την ψήφο 316 από τους 630 βουλευτές.

Τις πρώτες πρωινές ώρες χτες, η νέα κυβέρνηση εξασφάλισε την ψήφο εμπιστοσύνης της Γερουσίας με 177 ψήφους υπέρ, 100 κατά και τέσσερις γερουσιαστές απόντες. Η νέα κυβέρνηση χαρακτηρίζεται από πολιτικούς αναλυτές ως πιο ομογενής, πιο «ξεκάθαρα κεντροαριστερή» από την κυβέρνηση που παραιτήθηκε το περασμένο Σάββατο. Εντούτοις, τόσο οι πολιτικοί αναλυτές και οι δημοσιογραφικοί κύκλοι όσο και η αντιπολίτευση εκτιμούν ως ιδιαίτερα ευάλωτο και αδύναμο το νέο κυβερνητικό σχήμα, το οποίο στηρίζεται σε μια κοινοβουλευτική πλειοψηφία μόλις 17 ψήφων.

Η απουσία του UPR του Φραντσέσκο Κοσίγκα (και των 6 βουλευτών του) από το νέο κυβερνητικό σχήμα θεωρείται ότι θα λύσει, κατά πολύ, τα «χέρια» του Μάσιμο ντ' Αλέμα καθώς θα λείπουν οι συχνές διαφωνίες, τα «βέτο» και οι κόντρες που οδήγησαν και στην κατάρρευση της προηγούμενης κυβέρνησης. Η αποχώρηση του Κοσίγκα οδήγησε εκτός κυβέρνησης τόσο τους Σοσιαλιστές του Μποσέλι (9 βουλευτές) όσο και τους Ρεπουμπλικάνους (2 βουλευτές), καθώς τα τρία κόμματα έχουν σχηματίσει το συνασπισμό του «Τριφυλλιού».

Τη νέα κυβέρνηση υποστηρίζουν επτά κόμματα: Οι Δημοκράτες της Αριστεράς, το Λαϊκό Κόμμα, οι Δημοκρατικοί του Ρομάνο Πρόντι, η Ενωση Χριστιανοδημοκρατών, οι Πράσινοι, οι Ιταλοί Κομμουνιστές του Αρμάντο Κοσούτα, η Ιταλική Ανανέωση και 2 ανεξάρτητοι βουλευτές. Στα υπουργεία - κλειδιά παραμένουν ο Τζουλιάνο Αμάτο (υπουργείο Εθνικής Οικονομίας), ο Βιντσέντσο Βίσκο (υπουργείο Οικονομικών), ο Λαμπέρτο Ντίνι (υπουργείο Εξωτερικών). Το υπουργείο Αμυνας αναλαμβάνει ο Σέρτζιο Ματαρέλα του Λαϊκού Κόμματος, το υπουργείο Εσωτερικών ο Εντσο Βιάνκο των Δημοκρατών, το υπουργείο Ευρωπαϊκών Υποθέσεων η Πατρίσια Τόγια, το υπουργείο βιομηχανίας ο Ενρίκο Λέτα και το υπουργείο που είναι αρμόδιο για τις σχέσεις με το Κοινοβούλιο, ο Αγκάτσιο Λογιέρο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ