Παρασκευή 14 Γενάρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΡΑΖΙΛΙΑ
Εκατοντάδες νεκροί από τόνους λάσπης

Για άλλη μια φορά, οι φτωχοί άνθρωποι πληρώνουν την άναρχη καπιταλιστική ανάπτυξη και την ανυπαρξία υποδομών

Μάχη με το χρόνο δίνουν τα συνεργεία διάσωσης στη Βραζιλία, για να απεγκλωβίσουν χιλιάδες ανθρώπους από τη λάσπη και τα συντρίμμια
Μάχη με το χρόνο δίνουν τα συνεργεία διάσωσης στη Βραζιλία, για να απεγκλωβίσουν χιλιάδες ανθρώπους από τη λάσπη και τα συντρίμμια
ΡΙΟ ΝΤΕ ΤΖΑΝΕΪΡΟ.--

Μέσα σε 24 ώρες, 406 άνθρωποι έχουν ανασυρθεί νεκροί (με τον κατάλογο να αναμένεται να αυξηθεί σημαντικά) από κατολισθήσεις, μετά από καταρρακτώδεις βροχοπτώσεις που ήδη έχουν εξαφανίσει από το χάρτη δύο πόλεις.

Οι περιοχές που επλήγησαν περισσότερο είναι οι πόλεις Τερεσόπολις, Νόβα Φριμπούργκο, Πετρόπολις. Σουμιδούρο και Σάο Χοσέ δο Βάλε δο Ρίο Πρέτο στη διοικητική περιφέρεια του Ρίο Ντε Τζανέιρο σύμφωνα με δηλώσεις του εκπροσώπου του βραζιλιάνικου στρατού, όπως αναφέρει το ειδησεογραφικό πρακτορείο Pulsar. Ο υπουργός Εθνικής Ενσωμάτωσης Φερνάντο Μπεσέρα δήλωσε πως πρόκειται για μία «τραγωδία τεραστίων διαστάσεων». Μία τραγωδία που για μία ακόμη φορά αφορά κυρίως φτωχούς, καθώς οι κατολισθήσεις που σημειώθηκαν από τις πλημμύρες σκέπασαν εκατοντάδες σπίτια και οι πλημμύρες αποδεκάτισαν άλλα, στην πλειοψηφία τους πρόχειρες και φτηνές κατασκευές φτωχών και αστέγων που έχουν καταλάβει μεγάλο τμήμα των περιοχών, κυρίως στις πλαγιές λόφων. Τα σπίτια αυτά θάφτηκαν στην κυριολεξία...

Στην Τερεσόπολις, η οποία κηρύχθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, ο αριθμός των νεκρών ανέρχεται σε 161, οι άστεγοι μετρώνται πλέον σε χιλιάδες, ενώ στη γειτονική πόλη Πετρόπολις τουλάχιστον 39 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους.

Ο αριθμός των νεκρών στην πόλη Νόβα Φριμπούργο, που βρίσκεται 140 χιλιόμετρα βόρεια του Ρίο, ανήλθε στους 168 μεταξύ των οποίων βρίσκονται και τρεις πυροσβέστες. Οι αρχές εκφράζουν φόβους ότι ο αριθμός των νεκρών θα αυξηθεί, καθώς εκτιμούν ότι αρκετοί μπορεί να έχουν θαφτεί κάτω από τόνους λάσπης, ενώ έχουν πληγεί από τις βροχοπτώσεις και τις κατολισθήσεις και περιοχές στο Σάο Πάολο και την περιοχή Μίνα Ζεράις.

Μέχρι στιγμής, άγνωστος είναι ο αριθμός των αγνοουμένων, ενώ περισσότεροι από 800 άνδρες των ομάδων διάσωσης διεξάγουν έρευνες, συνεπικουρούμενοι από δυνάμεις του στρατού. Σε αρκετές πόλεις δεν υπάρχει πόσιμο νερό, έχει διακοπεί η παροχή ηλεκτρικού, καθώς και η τηλεφωνική επικοινωνία, ενώ αρκετοί δρόμοι είναι απροσπέλαστοι, με τους κατοίκους να κάνουν λόγο για «ωκεανούς λάσπης».

Τις πληγείσες περιοχές επισκέφτηκε χθες η Πρόεδρος Ντίλμα Ρουσέφ, συνοδευόμενη από την υπουργό Επικοινωνιών, Ελένα Τσάγκας, η οποία ανακοίνωσε την άμεση αποδέσμευση 760 εκατομμυρίων ρεάλες (458 εκατομμυρίων δολαρίων) για την αρωγή των πληγέντων και την άμεση αποκατάσταση των ζημιών στις υποδομές, όπως το οδικό δίκτυο και την ηλεκτροδότηση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ