Παρασκευή 14 Γενάρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΚ - ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΜΠΑΪΝΤΕΝ
Παζαρεύει παραμονή των στρατευμάτων

Ο Μπάιντεν σε προσπάθεια να εμψυχώσει τα στρατεύματα στο Ιράκ
Ο Μπάιντεν σε προσπάθεια να εμψυχώσει τα στρατεύματα στο Ιράκ
BΑΓΔΑΤΗ.--

Την ένατη επίσκεψή του στο Ιράκ, από τις αρχές του 2009, πραγματοποίησε, χθες, ο Αμερικανός αντιπρόεδρος. Ο Μπάιντεν, αφού συναντήθηκε με τον πρέσβη Τζέιμς Τζέφρι και τον επικεφαλής των αμερικανικών κατοχικών δυνάμεων (περίπου 50.000 πλέον) στρατηγό Λόιντ Οστεν, είχε αλλεπάλληλες συναντήσεις με την πολιτική ηγεσία της χώρας: Τον πρωθυπουργό Νούρι αλ Μάλικι, τον Πρόεδρο Τζαλάλ Ταλαμπανί, τον πρόεδρο της αυτόνομης κουρδικής περιοχής Μασούντ Μπαρζανί, τον επικεφαλής του κόμματος «Ιρακίγια» που κέρδισε τις εκλογές πέρυσι, υποστηριζόμενο κατά κύριο λόγο από σουνιτικές δυνάμεις, Ιγιάντ Αλάουι.

Σύμφωνα με αξιωματούχους, που θέλησαν να κρατήσουν την ανωνυμία τους, κύριο θέμα των επαφών του Μπάιντεν αναμενόταν να είναι το ενδεχόμενο παραμονής των αμερικανικών δυνάμεων πέραν του συμφωνημένου χρονοδιαγράμματος του τέλους του 2011. Τη συγκεκριμένη προοπτική φαίνεται ότι συζητούν κυρίως οι Κούρδοι, ενώ αντίθετα, σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πηγές, αντιρρήσεις εκφράζει ο πρωθυπουργός Μάλικι, ο οποίος εξαρτά την παραμονή του στην εξουσία σε μεγάλο βαθμό από τον ακραίο σιίτη ηγέτη Μουκτάντα Σαντρ, που έχει θέσει όρο την αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων.

  • Την πρώτη επίσκεψη από τη δεκαετία του '90 στο Ιράκ πραγματοποίησε ο πρωθυπουργός του Κουβέιτ, Σεΐκ Νάσερ αλ Μουχάμαντ αλ Σάμπαχ, που συναντήθηκε με τον Ιρακινό ομόλογό του, Νούρι αλ Μάλικι. Φέρεται να συζητήθηκαν ζητήματα σχετικά με τα σύνορα, την οικονομία και την ασφάλεια, και να καταλήχτηκε συμφωνία για συντονισμένη εκμετάλλευση των πετρελαϊκών κοιτασμάτων που βρίσκονται κατά μήκος των συνόρων τους. Οσον αφορά στις ιρακινές αποζημιώσεις προς το Κουβέιτ από τον πρώτο πόλεμο του Κόλπου, φαίνεται ότι συμφωνήθηκε περαιτέρω διάλογος.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ