Παρασκευή 14 Γενάρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΡΕΤΑΝΙΑ - ΗΠΑ
Νέες στρατιές ανέργων

ΛΟΝΔΙΝΟ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Η «λαιμητόμος» των απολύσεων συνεχίζει να πέφτει στη Βρετανία χτυπώντας κατά κύριο λόγο εργαζόμενους του στενού και ευρύτερου δημόσιου τομέα. Χτες οι τοπικές αρχές του Δήμου του Μάντσεστερ ανακοίνωσαν ότι σχεδιάζουν την απόλυση 2.000 εργαζομένων στο Δήμο, το «συντομότερο δυνατόν» εξαιτίας των τεράστιων περικοπών στη χρηματοδότηση, όπως προβλέπει ο προϋπολογισμός και τα μέτρα λιτότητας της κυβέρνησης συνασπισμού υπό τον πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον.

Ο αριθμός αυτός μεταφράζεται στο 17% του εργατικού δυναμικού του Δήμου και την επόμενη διετία στο Μάντσεστερ, πόλη - πρώην βιομηχανικό γίγαντα, που σαρώνεται από την ανεργία και τη φτώχεια, δεν αποκλείεται να φτάσει έως και το 25%.

Πρόκειται για την επιβεβαίωση των φόβων όλων των αναλυτών για αλματώδη άνοδο της ανεργίας ως αποτέλεσμα των μεγάλων περικοπών των δημόσιων δαπανών και του προγράμματος λιτότητας. Η τάση αυτή μάλλον αναμένεται να διαψεύσει και τις εκτιμήσεις του Chartered Institute of Personnel and Development που, σύμφωνα με την έκθεσή του στα τέλη του 2010, όπως τη δημοσιοποίησε η εφημερίδα «Telegraph», αναμένεται αύξηση 1,1% της ανεργίας στη Βρετανία για το 2011, που θα εκτοξεύσει το ποσοστό πάνω από 9%. Οι εκτιμήσεις του Chartered Institute of Personnel and Development βασίζονταν κυρίως στις προβλέψεις για απώλεια περίπου 120.000 θέσεων εργασίας στο δημόσιο τομέα και 80.000 στο ιδιωτικό τομέα. Εκτιμήσεις που μάλλον θα διαψευστούν πανηγυρικά καθώς οι απολύσεις από τις πρώτες ημέρες του χρόνου είναι πολλαπλάσιες.

Η είδηση για τις απολύσεις αυτές συνδυάζεται και με μία ακόμη, που θρυμματίζει ακόμη περισσότερο τα δικαιώματα τω εργαζομένων. Πρόκειται για την ανακοίνωση του υπουργού Εργασίας, Εντουαρντ Ντέιβι, περί της κατάργησης της προκαθορισμένης ηλικίας συνταξιοδότησης (Default Retirement Age, DRA), η οποία συμπίπτει με τη δημοσίευση του νομοσχεδίου για το συνταξιοδοτικό, που αυξάνει το όριο συνταξιοδότησης στα 66 έτη για άνδρες και γυναίκες ως το 2020.

Στις ΗΠΑ, παρά τα περί μείωσης της ανεργίας στο 9,4%, που ακούστηκαν την προηγούμενη εβδομάδα, οι στρατιές των ανέργων αυξάνουν. Αυξήθηκε ο αριθμός των ανέργων που αιτούνται επιδόματος, ενώ αμέσως μετά την περίοδο των γιορτών οι λιανέμποροι απέλυσαν χιλιάδες «προσωρινούς υπαλλήλους». Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Εργασίας, ο αριθμός των ατόμων που υπέβαλαν αίτηση για επίδομα διογκώθηκε στις 35.000. Με εποχική προσαρμογή, ο αριθμός των ανέργων ανέρχεται στις 445.000, επίπεδο που είναι το υψηλότερο από τα τέλη Οκτώβρη.

Την ίδια στιγμή ανακοινώθηκε ότι οι κατασχέσεις κατοικιών από τις τράπεζες έσπασαν όλα τα ρεκόρ για το 2010 καθώς ξεπέρασαν το 1 εκατομμύριο. Σύμφωνα με τα στοιχεία της εταιρείας ακινήτων «Realty Trac», οι κατασχέσεις - λόγω αδυναμίας των ιδιοκτητών των κατοικιών να αποπληρώσουν τα δάνεια τους - έφθασαν το Δεκέμβρη τις 69.847 και συνολικά για το 2010 τα 1,05 εκατομμύρια έναντι 918.000 το 2009. Στα 2,9 εκατομμύρια, εξάλλου, έφτασε το 2010 ο αριθμός των φακέλων που συμπληρώθηκε από τις τράπεζες για να προχωρήσει η διαδικασία των κατασχέσεων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ