ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 23 Δεκέμβρη 1999
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΛΑΡΙΣΑΣ
Να ενισχυθούν οι άνεργοι!

Συγκέντρωση ανέργων την ερχόμενη Τετάρτη, με πρωτοβουλία του Εργατικού Κέντρου

Συγκέντρωση για τη διεκδίκηση οικονομικής βοήθειας προς τους άνεργους, ενόψει των γιορτών, διοργανώνει την ερχόμενη Τετάρτη στις 11 π.μ. το Εργατικό Κέντρο Λάρισας, καλώντας σε συμμετοχή όλους τους ανέργους του νομού. Το Εργατικό Κέντρο απαιτεί από την κυβέρνηση να καταβάλλει, χωρίς προϋποθέσεις, οικονομική βοήθεια 200 χιλιάδων δραχμών στους άνεργους, προκειμένου ν' αντιμετωπιστούν οι πρόσκαιρες και στοιχειώδεις ανάγκες τους.

Σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου του προεδρείου του Εργατικού Κέντρου, επισημάνθηκε ότι η ανεργία στη Λάρισα αυξάνεται συνεχώς, εξαιτίας της αντεργατικής πολιτικής που εφαρμόζει η κυβέρνηση. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΑΕΔ, μόνο μέσα στο 1999 οι καταγραμμένοι άνεργοι είναι κατά 4.900 περισσότεροι σε σχέση με το 1998, ενώ ο συνολικός αριθμός τους ανέρχεται στις 18.300 άτομα. Να σημειωθεί ότι στα τελευταία δύο χρόνια ο αριθμός των ανέργων στη Λάρισα υπερδιπλασιάστηκε!

«Δεν τρέφουμε αυταπάτες - τόνισε ο Τ. Τσιόγκας, πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Λάρισας - ότι η ανεργία μπορεί ν' αντιμετωπιστεί στα πλαίσια αυτής της πολιτικής». «Για την αντιμετώπιση της μάστιγας της ανεργίας - είπε - απαιτείται να εφαρμοστούν μέτρα και πολιτικές που θα υπηρετούν τα συμφέροντα της εργατικής τάξης και των άλλων φτωχών λαϊκών στρωμάτων. Μονόδρομος για μας είναι να πάρουμε την υπόθεση στα χέρια μας και να διεκδικήσουμε να ληφθούν άμεσα μέτρα για την ανακούφιση της ζωής των ανέργων».

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΜΠΟΡΙΚΗΣ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ
Αμφισβητεί την ανεργία των ναυτεργατών!

Προκλητικές δηλώσεις του Στ. Σουμάκη, την ίδια ώρα που άνεργοι ναυτεργάτες διαδήλωναν στην Εστία Ναυτικών

Από τη χθεσινή κινητοποίηση των άνεργων ναυτεργατών
Από τη χθεσινή κινητοποίηση των άνεργων ναυτεργατών
«Φέρτε μου έναν ναυτικό άνεργο»! Η προκλητική αυτή φράση ειπώθηκε χτες το πρωί από τον υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας Σταύρο Σουμάκη, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στους ναυτιλιακούς συντάκτες. Τη φράση αυτή συνόδευσε με τις γνωστές αθλιότητες περί ...πραγματικών ναυτικών και μη! Την ίδια ακριβώς στιγμή που ο υπουργός επιχειρούσε να πείσει ότι δεν υπάρχουν άνεργοι ναυτεργάτες, σε απόσταση ενός χιλιομέτρου από το υπουργείο και συγκεκριμένα στην Εστία Ναυτικών, άνεργοι ναυτεργάτες με δέκα, δεκαπέντε και είκοσι χρόνια στη θάλασσα, που «έφτυσαν αίμα» μέσα στα βαπόρια των Ελλήνων εφοπλιστών, είχαν σχηματίσει ατέλειωτες ουρές για να πάρουν το επίδομα των 40 και 60 χιλιάδων δραχμών που καταβάλλει η Εστία. Να πάρουν το επίδομα «για να δώσουμε στα παιδιά μας έστω μια μπάλα, χρονιάρες μέρες», όπως είπε ένας από αυτούς.

Ο υπουργός, αφού ...εξαφάνισε την ανεργία, αποφάνθηκε στη συνέχεια ότι ακόμα και για τη «μαύρη εργασία» φταίνε «όσοι έχουν απομακρυνθεί από το επάγγελμα. Οι άλλοι βρίσκουν δουλιά όποτε θέλουν»! Επιπλέον, ο υπουργός επιχείρησε να προετοιμάσει το έδαφος για νέα αντιναυτεργατικά μέτρα, κάνοντας λόγο για «ναυτικούς που θα τους αποβάλει το σύστημα» και για το τέλος της «αναρχίας» στην έκδοση ναυτικών φυλλαδίων. Να σημειωθεί ότι από το 1997, οπότε και εφαρμόστηκαν τα αντιναυτεργατικά μέτρα με τα οποία μειώθηκε από την οργανική σύνθεση των ποντοπόρων πλοίων ο αριθμός των Ελλήνων ναυτεργατών στην καλύτερη περίπτωση κατά 50%, χάθηκαν - σύμφωνα με στοιχεία του ΝΑΤ- 8.000 θέσεις εργασίας για τους Ελληνες ναυτεργάτες!

Αστυνομικοί υποδέχτηκαν τους ναυτεργάτες

Οι προκλήσεις σε βάρος των ανέργων ναυτεργατών χτες, δε σταμάτησαν εκεί. Ανεργοι ναυτεργάτες, ανταποκρινόμενοι στο αγωνιστικό κάλεσμα της ΠΕΜΕΝ και του ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ, συγκεντρώθηκαν χτες στις 10 το πρωί στον Οίκο Ναύτου, για να διαμαρτυρηθούν για τα διαλυτικά σχέδια της κυβέρνησης σε βάρος του Ταμείου τους. Επίσης, απαίτησαν να αυξηθεί η έκτακτη οικονομική ενίσχυση λόγω γιορτών - που παραμένει στα εξευτελιστικά επίπεδα των 30 και 45 χιλιάδων δραχμών - και να αλλάξουν οι εξωφρενικές προϋποθέσεις που έχει θέσει η κυβερνητική διοίκηση του Οίκου Ναύτου, ώστε να καταβληθεί σε ελάχιστους ανέργους.

Αντιπροσωπεία των ανέργων επιχείρησε να συναντηθεί με τον πρόεδρο του Οίκου Ναύτου, Κώστα Φαζάκη. Ομως, στο προεδρικό γραφείο, αντί για τον πρόεδρο, βρήκαν 3 αστυνομικούς που συνέστησαν στους άνεργους να ...«διαλυθούν ησύχως»!

Ο πρόεδρος της ΠΕΜΕΝ, Γιώργος Τούσσας, σχολιάζοντας τις υπουργικές δηλώσεις και την αντιμετώπιση που είχαν οι ναυτεργάτες στον Οίκο Ναύτου, ανέφερε: «Ολα τα γεγονότα στοιχειοθετούν ότι η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ προσπαθεί να δείξει καλή διαγωγή απέναντι στους εφοπλιστές και ήδη οι κυβερνητικοί εγκέφαλοι επεξεργάζονται νέα αντιναυτεργατικά μέτρα. Ακόμα, η ενέργεια του προέδρου του Οίκου Ναύτου να στείλει αστυνομικούς για να υποδεχτούν τους άνεργους ναυτεργάτες, που θέλησαν να θέσουν τα αιτήματά τους, αποδεικνύει και τα όσα προετοιμάζονται για το Ταμείο μας. Εμείς καλούμε τους ναυτεργάτες να συντονίσουν τα βήματά τους με τα συνεπή αγωνιστικά σωματεία ΠΕΜΕΝ και ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ. Οι αγώνες μας θα κλιμακωθούν».

ΠΑΤΡΑ
Τραγική κατάσταση πίσω από τη «βιτρίνα»

«Νεκροταφείο εργοστασίων» η πόλη, με πάνω από 30% ανέργους 

Η «βιτρίνα» της Πάτρας των πολύχρωμων λαμπιονιών, των εορταστικών εκδηλώσεων για το «μιλένιουμ» και των προετοιμαζόμενων «ρωμαϊκών θριάμβων» μιας ενδεχόμενης επίσκεψης του πρωθυπουργού, δεν μπορεί με τίποτα να κρύψει πλέον τη θλιβερή εικόνα της Πάτρας των ανέργων, των ωρομίσθιων και των υποαπασχολούμενων. Αυτή τη ζοφερή κατάσταση περιέγραψαν χτες με μελανά, αλλά αληθινά «χρώματα», ο Φώτης Κατσικαρώνης, μέλος της Συντονιστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ και ο Ανδρέας Αντωνόπουλος, εκ μέρους της Συντονιστικής Επιτροπής Σωματείων και Συνδικαλιστών της Πάτρας, σε συνέντευξη Τύπου.

Οι συνδικαλιστές τόνισαν πως στην Πάτρα η ανεργία έχει πάρει «χαρακτηριστικά πανούκλας», δηλαδή «ανίατης ασθένειας», καθώς, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, έχει κατά πολύ ξεπεράσει το 25%. Σε μία πόλη, της οποίας το εργατικό δυναμικό είναι 45.000 μαζί με τους δημόσιους υπαλλήλους, οι άνεργοι υπολογίζονται από τον ΟΑΕΔ σε 12.380, δηλαδή πάνω από το 25%. Αν συνυπολογιστούν και οι απολυμένοι, αλλά και οι νέοι άνεργοι που δεν είναι όλοι γραμμένοι στον ΟΑΕΔ, τότε το αληθινό ποσοστό ξεπερνά κατά πολύ το 30%. Οι συνδικαλιστές αναφέρθηκαν ακόμα στα πενιχρά επιδόματα που παίρνει μόνο μια μερίδα ανέργων - 3.120 δραχμές την ημέρα - που αντιστοιχούν στο 47% του μισθού ενός ανειδίκευτου εργάτη, ούτε καν δηλαδή στο 67% που προβλέπεται.

Σε μια πόλη, που ο ένας στους τέσσερις είναι άνεργος και κάθε οικογένεια έχει τουλάχιστον έναν άνεργο, δεν είναι υπερβολή η καταγγελία πως πολλές οικογένειες δεν έχουν ούτε τα στοιχειώδη για να περάσουν τις γιορτές. Οι συνδικαλιστές τόνισαν την ανάγκη να επιδοτούνται όλοι οι άνεργοι με το 80% του ανειδίκευτου εργάτη για όσο χρόνο διαρκεί η ανεργία και να υπάρξει πολιτική αναχαίτισης της ανεργίας στην περιοχή. Στηλίτευσαν εκείνους «που έχουν κάνει την πολιτική επάγγελμα» - πλειοψηφία της διοίκησης του ΕΚ Πάτρας, εκπρόσωποι της Νομαρχίας Αχαΐας και του Δήμου Πάτρας - οι οποίοι ξοδεύουν πακτωλό χρημάτων για τις φιέστες του «μιλένιουμ» και για προγράμματα «θέσεων εργασίας», που στόχο έχουν να μετατρέψουν τους εργαζόμενους σε ωρομίσθιους και υποαπασχολούμενους, αλλά και την κυβέρνηση που επιδοτεί με περισσότερα από 150 δισ. εταιρίες για να εγκαταλείψουν την Πάτρα και να εγκατασταθούν στην Αλβανία, τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία. Τόνισαν πως όλοι αυτοί θα πρέπει να απολογηθούν στο λαό μιας πόλης που έχει μετατραπεί σε «νεκροταφείο εργοστασίων».

Επίσης, προανάγγειλαν κλιμάκωση των διεκδικητικών κινητοποιήσεων του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος, δηλαδή όλων εκείνων «που τιμούν την ψήφο που τους έδωσαν οι συνάδελφοί τους» μαζί με όλους τους εργαζόμενους, τους ανέργους και τους νέους της περιοχής για την ανατροπή της κυβερνητικής πολίτικής που μετατρέπει τη χώρα σ' ένα απέραντο «νεκροταφείο εργοστασίων», σ' ένα απέραντο «γκέτο» ανέργων.

ΑΝΕΡΓΟΙ ΜΑΝΤΟΥΔΙΟΥ
Περιμένουν απάντηση...

Αγνοεί το υπουργείο Εργασίας το αίτημα των ανέργων για έκτακτη ενίσχυση

Ενα μήνα μετά το αίτημα του Σωματείου Ανέργων στις Μεταλλευτικές Επιχειρήσεις της Βορειοκεντρικής Εύβοιας προς το υπουργείο Εργασίας, για έκτακτη οικονομική ενίσχυση των ανέργων της περιοχής ενόψει των γιορτών, καθώς σε ποσοστό 99% δεν έχουν ούτε ένα ένσημο μέσα στο 1999, δεν έχει δοθεί καμία απάντηση!

Συγκεκριμένα, το Σωματείο υπέβαλε, στις 22 Νοέμβρη, αίτημα για την καταβολή οικονομικής ενίσχυσης 200.000 δρχ., σε όσους είναι καταγεγραμμένοι στους καταλόγους του σωματείου και με την επισήμανση να μην υπάρχει ως προϋπόθεση συγκεκριμένος αριθμός ενσήμων, καθώς η κατάστασή τους είναι τραγική. Παρ' όλα αυτά, αρμόδιοι και αναρμόδιοι κωφεύουν.

Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση οδηγεί τα μεταλλεία λευκολίθου της ΒΙΟΜΑΓΝ για δεύτερη φορά στο κλείσιμο και τους 350 εργαζόμενους στην ανεργία και κατ' επέκταση όλη την περιοχή σε μαρασμό. Υστερα από όλα αυτά, ακολουθώντας την πάγια πια πολιτική της, για να «αμβλυνθεί» το πολιτικό κόστος, « επιδοτεί» σεμινάρια κατάρτισης «κοπτικής, ραπτικής και κομμωτικής» για τους μεταλλωρύχους!

«Πραγματικά - τονίζει στο «Ρ», ο πρόεδρος του Σωματείου Ανέργων, Γ. Τσουκαλάς - αν όλα αυτά τα δισεκατομμύρια που διατίθενται για να κρατάνε σε πολιτική ομηρία τους ανέργους και τους εργαζόμενους της περιοχής, είχαν δοθεί για επενδύσεις (για τη λειτουργία των μεταλλείων), με δημόσιο φορέα, δε θα υπήρχε πρόβλημα ανεργίας στην περιοχή. Εμείς διεκδικούμε ανθρώπινη ζωή για τους ανέργους και ανάμεσα στα αιτήματά μας είναι και η έκτακτη οικονομική ενίσχυση των ανέργων. Ομως, άλλες οι ανάγκες μιας φιλολαϊκής ανάπτυξης και άλλα τα συμφέροντα που εξυπηρετεί η φιλομονοπωλιακή πολιτική της κυβέρνησης τα οποία απεικονίζονται καθαρά στην περιοχή του Μαντουδίου, όπου το ποσοστό ανεργίας έχει φτάσει στο 75%».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ