Πέμπτη 23 Δεκέμβρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΑΤΡΑ
Τραγική κατάσταση πίσω από τη «βιτρίνα»

«Νεκροταφείο εργοστασίων» η πόλη, με πάνω από 30% ανέργους 

Η «βιτρίνα» της Πάτρας των πολύχρωμων λαμπιονιών, των εορταστικών εκδηλώσεων για το «μιλένιουμ» και των προετοιμαζόμενων «ρωμαϊκών θριάμβων» μιας ενδεχόμενης επίσκεψης του πρωθυπουργού, δεν μπορεί με τίποτα να κρύψει πλέον τη θλιβερή εικόνα της Πάτρας των ανέργων, των ωρομίσθιων και των υποαπασχολούμενων. Αυτή τη ζοφερή κατάσταση περιέγραψαν χτες με μελανά, αλλά αληθινά «χρώματα», ο Φώτης Κατσικαρώνης, μέλος της Συντονιστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ και ο Ανδρέας Αντωνόπουλος, εκ μέρους της Συντονιστικής Επιτροπής Σωματείων και Συνδικαλιστών της Πάτρας, σε συνέντευξη Τύπου.

Οι συνδικαλιστές τόνισαν πως στην Πάτρα η ανεργία έχει πάρει «χαρακτηριστικά πανούκλας», δηλαδή «ανίατης ασθένειας», καθώς, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, έχει κατά πολύ ξεπεράσει το 25%. Σε μία πόλη, της οποίας το εργατικό δυναμικό είναι 45.000 μαζί με τους δημόσιους υπαλλήλους, οι άνεργοι υπολογίζονται από τον ΟΑΕΔ σε 12.380, δηλαδή πάνω από το 25%. Αν συνυπολογιστούν και οι απολυμένοι, αλλά και οι νέοι άνεργοι που δεν είναι όλοι γραμμένοι στον ΟΑΕΔ, τότε το αληθινό ποσοστό ξεπερνά κατά πολύ το 30%. Οι συνδικαλιστές αναφέρθηκαν ακόμα στα πενιχρά επιδόματα που παίρνει μόνο μια μερίδα ανέργων - 3.120 δραχμές την ημέρα - που αντιστοιχούν στο 47% του μισθού ενός ανειδίκευτου εργάτη, ούτε καν δηλαδή στο 67% που προβλέπεται.

Σε μια πόλη, που ο ένας στους τέσσερις είναι άνεργος και κάθε οικογένεια έχει τουλάχιστον έναν άνεργο, δεν είναι υπερβολή η καταγγελία πως πολλές οικογένειες δεν έχουν ούτε τα στοιχειώδη για να περάσουν τις γιορτές. Οι συνδικαλιστές τόνισαν την ανάγκη να επιδοτούνται όλοι οι άνεργοι με το 80% του ανειδίκευτου εργάτη για όσο χρόνο διαρκεί η ανεργία και να υπάρξει πολιτική αναχαίτισης της ανεργίας στην περιοχή. Στηλίτευσαν εκείνους «που έχουν κάνει την πολιτική επάγγελμα» - πλειοψηφία της διοίκησης του ΕΚ Πάτρας, εκπρόσωποι της Νομαρχίας Αχαΐας και του Δήμου Πάτρας - οι οποίοι ξοδεύουν πακτωλό χρημάτων για τις φιέστες του «μιλένιουμ» και για προγράμματα «θέσεων εργασίας», που στόχο έχουν να μετατρέψουν τους εργαζόμενους σε ωρομίσθιους και υποαπασχολούμενους, αλλά και την κυβέρνηση που επιδοτεί με περισσότερα από 150 δισ. εταιρίες για να εγκαταλείψουν την Πάτρα και να εγκατασταθούν στην Αλβανία, τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία. Τόνισαν πως όλοι αυτοί θα πρέπει να απολογηθούν στο λαό μιας πόλης που έχει μετατραπεί σε «νεκροταφείο εργοστασίων».

Επίσης, προανάγγειλαν κλιμάκωση των διεκδικητικών κινητοποιήσεων του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος, δηλαδή όλων εκείνων «που τιμούν την ψήφο που τους έδωσαν οι συνάδελφοί τους» μαζί με όλους τους εργαζόμενους, τους ανέργους και τους νέους της περιοχής για την ανατροπή της κυβερνητικής πολίτικής που μετατρέπει τη χώρα σ' ένα απέραντο «νεκροταφείο εργοστασίων», σ' ένα απέραντο «γκέτο» ανέργων.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Χωρίς καμία προστασία χιλιάδες άνεργοι μεταλλεργάτες (2020-04-15 00:00:00.0)
Απολύει για να πάρει επιδοτήσεις! (2004-09-07 00:00:00.0)
Κοροϊδία στους ανέργους, παράδες στους εργοδότες! (2002-12-13 00:00:00.0)
Με συλλαλητήριο υποδέχονται τον πρωθυπουργό της ανεργίας (2000-01-14 00:00:00.0)
Συνεδρίαση σε «πανηγυρικούς» τόνους (1999-12-31 00:00:00.0)
Τα "μαγειρεία" της ανεργίας (1997-08-31 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ