Πέμπτη 23 Δεκέμβρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΙΚΑ
Επιταχύνεται η διάλυση

Ξεκίνησε ο διαγωνισμός για την εταιρία που θα «τιτλοποιήσει» τις απαιτήσεις του Ιδρύματος

Προκηρύχθηκε ο διεθνής διαγωνισμός για την πρόσληψη ιδιωτικής εταιρίας που θα αναλάβει την πρώτη φάση «τιτλοποίησης» των απαιτήσεων του ΙΚΑ από ασφαλιστικές εισφορές, με την κατάθεση της σχετικής προκήρυξης στην Εφημερίδα των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων προς δημοσίευση. Με τον τρόπο αυτό μπαίνει στο δρόμο της υλοποίησης και η τρίτη «εκσυγχρονιστική» απόφαση της κυβέρνησης σε βάρος του ΙΚΑ και του κοινωνικού του χαρακτήρα. Είχε προηγηθεί τον περασμένο Ιούλη η ανάθεση στην «ALPHA Αστικά Ακίνητα» (όμιλος Κωστόπουλου) της διαχείρισης της τεράστιας ακίνητης περιουσίας του ΙΚΑ, αλλά και η απόφαση τον περασμένο Οκτώβρη, για δημιουργία Ανώνυμης Εταιρίας Διαχείρισης Αμοιβαίων Κεφαλαίων (ΑΕΔΑΚ) που ανέλαβε εν λευκώ να διαχειρίζεται την κινητή περιουσία του Ιδρύματος και να την «παίζει» στο χρηματιστήριο.

Οι απαιτήσεις του ΙΚΑ από ανείσπραχτες ασφαλιστικές εισφορές τόσο από τους ιδιώτες, όσο και από το δημόσιο, ξεπερνούν σήμερα το 1,5 τρισ. δραχμές. Αυτές τις απαιτήσεις θα αναλάβει να... εκτιμήσει η ιδιωτική εταιρία και να τις ταξινομήσει σε ασφαλείς και σε επισφαλείς. Σύμφωνα με τον διοικητή του ΙΚΑ, Μ. Νεκτάριο, ο οποίος έχει αναλάβει «εργολαβικά» τη διάλυση του Ιδρύματος, τα χρέη του δημοσίου προς το ΙΚΑ θεωρούνται ασφαλείς απαιτήσεις και άρα θα εισπραχτούν, ενώ του ιδιωτικού τομέα «είναι κατά 40% επισφαλείς», αφήνοντας να εννοηθεί πως δε θα εισπραχτούν ποτέ. Στη συνέχεια οι ασφαλείς απαιτήσεις ή μέρος τους θα «τιτλοποιηθούν», θα εκδοθεί δηλαδή ομολογιακό δάνειο, τα χρήματα από το οποίο θα δοθούν στην ΑΕΔΑΚ για να τα διαχειριστεί και αυτά στο χρηματιστήριο.

Σύμφωνα με την προκήρυξη, η εταιρία που θα προσληφθεί θα αναλάβει την αξιολόγηση των απαιτήσεων και τη διαμόρφωση του νομικού πλαισίου με βάση το οποίο θα γίνει η «τιτλοποίηση». Θα ακολουθήσει δεύτερος διαγωνισμός για την πρόσληψη ιδιωτικής εταιρίας που θα πραγματοποιήσει την «τιτλοποίηση».

Ανάμεσα στους όρους του διαγωνισμού, αναφέρεται ότι οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να δώσουν «πληροφοριακά στοιχεία από τα οποία να τεκμηριώνεται η εμπειρία τους σε παρόμοια έργα στην Ευρώπη». Με τον τρόπο αυτό «φωτογραφίζεται» συγκεκριμένη ξένη εταιρία, αφού η μοναδική περίπτωση «τιτλοποίησης» ασφαλιστικών απαιτήσεων στην Ευρώπη, είναι αυτή του ασφαλιστικού οργανισμού της Ιταλίας INPS πριν μερικούς μήνες.

Σύμφωνα με τους - τυπικούς - όρους του διαγωνισμού, οι ενδιαφερόμενες εταιρίες θα πρέπει να υποβάλουν αιτήσεις μέχρι τις 27 Γενάρη. Στη συνέχεια επιτροπή αξιολόγησης, που θα οριστεί από το ΙΚΑ, θα προεπιλέξει από 3 ως 7 υποψήφιες εταιρίες, οι οποίες θα παραλάβουν από το ΙΚΑ συμπληρωματικό φάκελο στοιχείων και μέσα σε προθεσμία 15 ημερών θα πρέπει να καταθέσουν τις προσφορές τους. Θα ακολουθήσουν διαπραγματεύσεις και η επιτροπή αξιολόγησης του ΙΚΑ θα κάνει την τελική επιλογή της αναδόχου εταιρίας. Η όλη διαδικασία εκτιμάται πως θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι τα μέσα Φλεβάρη. Μετά την κατακύρωση του διαγωνισμού, η ανάδοχος εταιρία θα πρέπει να παραδώσει τη μελέτη σε χρονικό διάστημα που δε θα υπερβαίνει τους τέσσερις μήνες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ