Πέμπτη 23 Δεκέμβρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΜΠΟΡΙΚΗΣ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ
Αμφισβητεί την ανεργία των ναυτεργατών!

Προκλητικές δηλώσεις του Στ. Σουμάκη, την ίδια ώρα που άνεργοι ναυτεργάτες διαδήλωναν στην Εστία Ναυτικών

Από τη χθεσινή κινητοποίηση των άνεργων ναυτεργατών
Από τη χθεσινή κινητοποίηση των άνεργων ναυτεργατών
«Φέρτε μου έναν ναυτικό άνεργο»! Η προκλητική αυτή φράση ειπώθηκε χτες το πρωί από τον υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας Σταύρο Σουμάκη, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στους ναυτιλιακούς συντάκτες. Τη φράση αυτή συνόδευσε με τις γνωστές αθλιότητες περί ...πραγματικών ναυτικών και μη! Την ίδια ακριβώς στιγμή που ο υπουργός επιχειρούσε να πείσει ότι δεν υπάρχουν άνεργοι ναυτεργάτες, σε απόσταση ενός χιλιομέτρου από το υπουργείο και συγκεκριμένα στην Εστία Ναυτικών, άνεργοι ναυτεργάτες με δέκα, δεκαπέντε και είκοσι χρόνια στη θάλασσα, που «έφτυσαν αίμα» μέσα στα βαπόρια των Ελλήνων εφοπλιστών, είχαν σχηματίσει ατέλειωτες ουρές για να πάρουν το επίδομα των 40 και 60 χιλιάδων δραχμών που καταβάλλει η Εστία. Να πάρουν το επίδομα «για να δώσουμε στα παιδιά μας έστω μια μπάλα, χρονιάρες μέρες», όπως είπε ένας από αυτούς.

Ο υπουργός, αφού ...εξαφάνισε την ανεργία, αποφάνθηκε στη συνέχεια ότι ακόμα και για τη «μαύρη εργασία» φταίνε «όσοι έχουν απομακρυνθεί από το επάγγελμα. Οι άλλοι βρίσκουν δουλιά όποτε θέλουν»! Επιπλέον, ο υπουργός επιχείρησε να προετοιμάσει το έδαφος για νέα αντιναυτεργατικά μέτρα, κάνοντας λόγο για «ναυτικούς που θα τους αποβάλει το σύστημα» και για το τέλος της «αναρχίας» στην έκδοση ναυτικών φυλλαδίων. Να σημειωθεί ότι από το 1997, οπότε και εφαρμόστηκαν τα αντιναυτεργατικά μέτρα με τα οποία μειώθηκε από την οργανική σύνθεση των ποντοπόρων πλοίων ο αριθμός των Ελλήνων ναυτεργατών στην καλύτερη περίπτωση κατά 50%, χάθηκαν - σύμφωνα με στοιχεία του ΝΑΤ- 8.000 θέσεις εργασίας για τους Ελληνες ναυτεργάτες!

Αστυνομικοί υποδέχτηκαν τους ναυτεργάτες

Οι προκλήσεις σε βάρος των ανέργων ναυτεργατών χτες, δε σταμάτησαν εκεί. Ανεργοι ναυτεργάτες, ανταποκρινόμενοι στο αγωνιστικό κάλεσμα της ΠΕΜΕΝ και του ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ, συγκεντρώθηκαν χτες στις 10 το πρωί στον Οίκο Ναύτου, για να διαμαρτυρηθούν για τα διαλυτικά σχέδια της κυβέρνησης σε βάρος του Ταμείου τους. Επίσης, απαίτησαν να αυξηθεί η έκτακτη οικονομική ενίσχυση λόγω γιορτών - που παραμένει στα εξευτελιστικά επίπεδα των 30 και 45 χιλιάδων δραχμών - και να αλλάξουν οι εξωφρενικές προϋποθέσεις που έχει θέσει η κυβερνητική διοίκηση του Οίκου Ναύτου, ώστε να καταβληθεί σε ελάχιστους ανέργους.

Αντιπροσωπεία των ανέργων επιχείρησε να συναντηθεί με τον πρόεδρο του Οίκου Ναύτου, Κώστα Φαζάκη. Ομως, στο προεδρικό γραφείο, αντί για τον πρόεδρο, βρήκαν 3 αστυνομικούς που συνέστησαν στους άνεργους να ...«διαλυθούν ησύχως»!

Ο πρόεδρος της ΠΕΜΕΝ, Γιώργος Τούσσας, σχολιάζοντας τις υπουργικές δηλώσεις και την αντιμετώπιση που είχαν οι ναυτεργάτες στον Οίκο Ναύτου, ανέφερε: «Ολα τα γεγονότα στοιχειοθετούν ότι η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ προσπαθεί να δείξει καλή διαγωγή απέναντι στους εφοπλιστές και ήδη οι κυβερνητικοί εγκέφαλοι επεξεργάζονται νέα αντιναυτεργατικά μέτρα. Ακόμα, η ενέργεια του προέδρου του Οίκου Ναύτου να στείλει αστυνομικούς για να υποδεχτούν τους άνεργους ναυτεργάτες, που θέλησαν να θέσουν τα αιτήματά τους, αποδεικνύει και τα όσα προετοιμάζονται για το Ταμείο μας. Εμείς καλούμε τους ναυτεργάτες να συντονίσουν τα βήματά τους με τα συνεπή αγωνιστικά σωματεία ΠΕΜΕΝ και ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ. Οι αγώνες μας θα κλιμακωθούν».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Προσωρινό πάγωμα της έξωσης (2003-09-06 00:00:00.0)
Πετάνε έξω τους ναυτεργάτες (2003-09-04 00:00:00.0)
Ετοιμότητα για τον «Οίκο του Ναύτου» (2003-06-19 00:00:00.0)
Επίδομα για λίγους και... τυχερούς (2000-03-30 00:00:00.0)
Αγωνιστικό προσκλητήριο (1998-12-24 00:00:00.0)
Στην απεργία με ουσιαστικό πλαίσιο (1998-01-08 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ