Σάββατο 6 Σεπτέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΣΤΙΑ ΝΑΥΤΙΚΩΝ
Προσωρινό πάγωμα της έξωσης

Την αναβολή της έξωσής τους από τον ξενώνα της Εστίας Ναυτικών πέτυχαν οι ένοικοι ναυτεργάτες και τα σωματεία ΠΕΜΕΝ και ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ, ύστερα από τη δυναμική τους παρέμβαση χτες το πρωί στην ΠΝΟ και το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας. Ο υπουργός, κάτω από την πίεση των ναυτεργατών αναγκάστηκε να σταματήσει τη διαδικασία έξωσης που ήταν προγραμματισμένη για την Κυριακή, χωρίς ωστόσο να εγγυηθεί ότι το κτίριο του ξενώνα θα επισκευαστεί τμηματικά, όπως ζητούσαν οι ναυτεργάτες, ώστε να μη χρειαστεί να πεταχτούν οι ένοικοι στο δρόμο και να διασφαλιστεί ότι ο ξενώνας θα παραμείνει ιδιοκτησία της Εστίας. Ετσι, παρά την προσωρινή αναβολή της έξωσης, άφησε ανοιχτό το μέτωπο για τη διάλυση της Εστίας Ναυτικών, στα πλαίσια της αντιναυτεργατικής πολιτικής που προωθείται από το ΥΕΝ και με το νομοσχέδιο για τον ΟΑΕΝ.

Νωρίς χτες το πρωί, το συντονιστικό των ενοίκων του ξενώνα μαζί με αντιπροσωπεία από τα νευτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ και ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ, συναντήθηκαν με τον γραμματέα της ΠΝΟ και πρόεδρο του ΔΣ της Εστίας Ναυτικών, Γ. Χαλά, ο οποίος προσπάθησε να αποποιηθεί των ευθυνών της πλειοψηφίας της Ομοσπονδίας και του ΔΣ της Εστίας, που λίγες μέρες πριν είχε βάλει φαρδιά - πλατιά την υπογραφή του κάτω από την απόφαση για εκκένωση του ξενώνα. Οπως αποκαλύφθηκε, η Εστία Ναυτικών είχε από καιρό χαρακτηρίσει με έγγραφό της προς το ΥΕΝ τους εργαζόμενους του ξενώνα «πλεονάζον προσωπικό», στοιχείο που αποδεικνύει την πλήρη σύμπνοια του διοικητικού συμβουλίου με τα κυβερνητικά σχέδια για οριστική διάλυση της Εστίας Ναυτικών. Ο γραμματέας της ΠΝΟ κατηγόρησε την Οργανωτική Επιτροπή των Ολυμπιακών Αγώνων για το ξεσπίτωμα των ναυτικών, αφού -όπως είπε- «καθυστέρησαν να ξεκινήσουν τις επισκευές και τώρα πρέπει να αδειάσει το κτίριο για να προλάβουν». Ισχυρίστηκε μάλιστα ότι το Ταμείο Πρόνοιας Κατωτέρων Πληρωμάτων Εμπορικού Ναυτικού (ΤΠΚΠΕΝ), από το οποίο η Εστία νοικιάζει το κτίριο του ξενώνα, ζητάει μετά τη μετασκευή του 120 εκατομμύρια δραχμές για ενοίκιο, ενώ τώρα η Εστία καταβάλλει μόλις 22 εκατομμύρια δραχμές. Επαλήθευσε έτσι τις καταγγελίες των σωματείων ΠΕΜΕΝ και ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ ότι ο ξενώνας οδεύει προς το οριστικό του κλείσιμο, αφού μετά τα έργα επισκευής θα αποτελεί ένα καλό «φιλέτο» για το ιδιωτικό κεφάλαιο, στο οποίο και θα καταλήξει.

Ο γραμματέας της ΠΝΟ προσπάθησε για μια ακόμη φορά να ρίξει στάχτη στα μάτια των ναυτεργατών, τάζοντας 120 κρεβάτια σε ξενοδοχείο του Πειραιά για όσο καιρό μείνει κλειστός ο ξενώνας, ενώ δήλωσε... άγνοια για το γεγονός ότι από την προηγούμενη Κυριακή δε γίνονται δεκτοί νέοι ένοικοι στην Εστία.

Ανάλογη ήταν και η στάση του υπουργού Εμπορικής Ναυτιλίας, ο οποίος επικαλούμενος φόρτο εργασίας, παρέπεμψε την αντιπροσωπεία στη διευθύντρια του γραφείου του, για να ενημερώσει λίγες ώρες αργότερα τηλεφωνικά τους συνδικαλιστές της ΠΕΜΕΝ και του ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ ότι «παγώνει» προσωρινά την έξωση. Αφησε όμως ανοιχτό το θέμα για να συζητηθεί από την ερχόμενη βδομάδα, φοβούμενος πως μια ενδεχόμενη κόντρα με τους ναυτεργάτες θα μπορούσε να χαλάσει την καλοστημένη προεκλογική φιέστα της ΔΕΘ και να αποκαλύψει την κοροϊδία των πρόσφατων κυβερνητικών παροχών.

Από την πλευρά τους οι ναυτεργάτες και τα σωματεία ΠΕΜΕΝ και ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ δηλώνουν αποφασισμένοι να συνεχίσουν τον αγώνα τους προκειμένου να μη χάσουν οι ναυτικοί το μοναδικό κτίριο από την αμύθητη περιουσία της Εστίας Ναυτικών που αξιοποιείται για την ανακούφιση των άνεργων συναδέλφων τους και των σπουδαστών στο ΚΕΣΕΝ από την επαρχία. Τη Δευτέρα, η συντονιστική επιτροπή των ενοίκων και τα σωματεία ΠΕΜΕΝ και ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ θα δώσουν συνέντευξη τύπου στο κτίριο του ξενώνα (Ομ. Σκυλίτση 64 στον Πειραιά), στις 11 το πρωί.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ