ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 9 Ιούνη 2004
Σελ. /48
ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΟΙ ΣΤΑΘΜΟΙ
Επικράτηση του δικομματισμού

Τα συμπεράσματα από την προβολή των κομμάτων κατά την προεκλογική περίοδο των εθνικών εκλογών στα δελτία ειδήσεων παρουσιάστηκαν χτες από το Εργαστήρι Κοινωνικής Ερευνας στα ΜΜΕ

Ο δικομματισμός επικράτησε στα κεντρικά δελτία ειδήσεων των μεγάλων τηλεοπτικών σταθμών κατά την προεκλογική περίοδο στις εθνικές εκλογές της 7ης Μάρτη, με ιδιαίτερο στοιχείο το προβάδισμα του ΠΑΣΟΚ, αλλά και την ελάχιστη προβολή του ΚΚΕ και των άλλων λεγόμενων μικρών κομμάτων. Το συμπέρασμα αυτό βγήκε από την έρευνα που πραγματοποίησε το Εργαστήριο Κοινωνικής Ερευνας στα ΜΜΕ του Τμήματος Επικοινωνίας και ΜΜΕ, τομέας Κοινωνικής και Πολιτικής Ανάλυσης της Επικοινωνίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και παρουσιάστηκε χτες από τον επίκουρο καθηγητή Γιώργο Πλειό.

Η έρευνα αναφέρεται στην περίοδο από 15/2 έως 6/3 και καταγράφει τη θεματολογία, αλλά και την παρουσίαση των κομμάτων και των στελεχών τους στα κεντρικά βραδινά δελτία ειδήσεων των τηλεοπτικών σταθμών ΕΤ-1, ΝΕΤ, Mega, ANTENNA, Alpha, Alter. Σ' αυτή διαπιστώθηκε ότι σε σύνολο 146 δελτίων ειδήσεων προβλήθηκαν 1.355 θέματα - ρεπορτάζ για τις εκλογές και 1.319 με διάφορα θέματα.

Στα δελτία ειδήσεων η προβολή εκπροσώπων του ΚΚΕ, αλλά και των άλλων μικρών κομμάτων ήταν ελάχιστη σε σχέση με την παρουσία στελεχών των δύο μεγάλων κομμάτων ΠΑΣΟΚ και ΝΔ. Μάλιστα, ο μεγαλύτερος βαθμός δικομματισμού παρατηρείται στην κρατική τηλεόραση και τον ΑΝΤΕΝΝΑ. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την έρευνα, στην ΕΤ-1 προβλήθηκαν 41 εκπρόσωποι του ΠΑΣΟΚ, 24 της ΝΔ, 8 του ΚΚΕ, 3 του ΣΥΝ και 8 του ΔΗΚΚΙ. Στη ΝΕΤ, 29 του ΠΑΣΟΚ, 24 της ΝΔ, 9 του ΚΚΕ, 3 του ΣΥΝ και 6 του ΔΗΚΚΙ. Στον ΑΝΤΕΝΝΑ παρουσιάστηκαν 21 του ΠΑΣΟΚ, 10 της ΝΔ, 5 του ΚΚΕ, 2 του ΣΥΝ και 4 του ΔΗΚΚΙ. Από την άλλη στο Star παρουσιάστηκαν 13 του ΠΑΣΟΚ και 13 της ΝΔ, ενώ μόλις 2 του ΚΚΕ.

Σε ό,τι αφορά το ειδησεογραφικό περιεχόμενο, παρουσιάζεται ότι όλοι οι σταθμοί και ιδιαίτερα τα κρατικά κανάλια εστίασαν περισσότερο στη ΝΔ. Συγκεκριμένα, υπήρξαν 1.002 αναφορές στη ΝΔ, 836 στο ΠΑΣΟΚ, 109 στο ΚΚΕ, 88 στο ΔΗΚΚΙ, 56 στον ΣΥΝ και 1 στο ΛΑΟΣ.

Επίσης, μελετήθηκε κατά πόσο η προεκλογική εκστρατεία προβλήθηκε ως μέρος της λεγόμενης «ενημερο-διασκέδασης», της οποίας βασικό χαρακτηριστικό είναι η δραματοποίηση των γεγονότων. Τα μεγαλύτερα ποσοστά δραματοποίησης εμφανίζονται στους ιδιωτικούς σταθμούς και ιδιαίτερα στο Alter και το Star.

Στα βασικά συμπεράσματα που προέκυψαν από την έρευνα αυτή, προκύπτει ότι κατά την προεκλογική περίοδο δεν ήταν ιδιαίτερα μεγάλη η παρουσία των εκλογικών θεμάτων στα δελτία ειδήσεων, αλλά καταλαμβάνουν σημαντική θέση. Στην προεκλογική αντιπαράθεση ιδιαίτερα στα ιδιωτικά κανάλια κυριάρχησαν ποσοτικά τα θέματα της «καθημερινότητας» (κοινωνικής πολιτικής και δημόσιας διοίκησης).

Η πολιτική παρουσιάστηκε σε συντριπτικό βαθμό ως υπόθεση των ηγεσιών και ιδιαίτερα των αρχηγών των κομμάτων, ενώ κατά την προβολή των προσώπων δόθηκε μεγαλύτερο προβάδισμα στο ΠΑΣΟΚ, ενώ κατά την προβολή των κομμάτων στη ΝΔ. Αυτό, όπως επισημάνθηκε κατά την παρουσίαση της έρευνας, φαίνεται να δείχνει πως τα ΜΜΕ είχαν αντιληφθεί τη δυναμική της ΝΔ, στην οποία πιθανόν είχαν «συμβάλει» μέσω των εκτενών συζητήσεων των δημοσκοπήσεων, ενώ η κατανομή της προβολής των κομμάτων είναι περίπου ανάλογη με τα ποσοστά ψήφων που απέσπασαν τα κόμματα μετά τις εκλογές.

ΣΤΡΑΤΗΣ ΦΙΛΙΠΠΟΤΗΣ
Ψηφίζουμε όλοι ΚΚΕ

«Να ΠΑΜΕ όλοι να ψηφίσουμε ΚΚΕ. Μαύρο στους μονομάχους κοκοράκια ΝΔ και ΠΑΣΟΚ και βέβαια, να κόψουμε ΣΥΡΙΖΑ τις παραφυάδες και τα αγκάθια του ΣΥΝ», δήλωσε ο εκδότης Στρατής Γ. Φιλιππότης.

ΜΠΑΜΠΗΣ ΑΝΔΡΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ
ΚΚΕ για να ενισχυθούν οι αγώνες

Σε δήλωσή του για τις ευρωεκλογές στον «Ρ», ο πρόεδρος του Συλλόγου Δασκάλων Αργοσαρωνικού, Μπάμπης Ανδριανόπουλος, σημείωσε: «Διανύουμε περίοδο έντασης της επιθετικότητας του ιμπεριαλισμού, με πρόσχημα την τρομοκρατία και στόχο την αναδιανομή των αγορών ανάμεσα στα ιμπεριαλιστικά κέντρα όπου διεκδικεί ρόλο με κάθε τρόπο και μέσο η Ευρωπαϊκή Ενωση. Βρισκόμαστε στη δίνη ενός αιματηρού πολεμικού κύκλου με αφετηρία τη Γιουγκοσλαβία και συνέχεια στο Αφγανιστάν και το Ιράκ, ενώ καιροφυλαχτεί η διχοτόμηση Κύπρου και Αιγαίου. Ακόμη, νέα σειρά κρατών αποτελεί τον επόμενο στόχο των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων. Η Ευρωπαϊκή Ενωση "πρωταγωνιστεί" στην τεράστια αυτή επιχείρηση βίας και κατατρομοκράτησης των λαών. Στη χώρα μας αυτή η πολιτική εκφράζεται από ένα ευρύ φάσμα πολιτικών δυνάμεων. Φιλελεύθεροι, νεοφιλελεύθεροι σοσιαλφιλελεύθεροι, κεντροδεξιοί και κεντροαριστεροί "ευρωπαϊστές" παντός τύπου με τις αντίστοιχες κομματικές τους εκφάνσεις (ΠΑΣΟΚ - ΝΔ - ΣΥΝ) συνεισφέρουν αποφασιστικά στη νομιμοποίηση και υλοποίηση αυτών των επιδιώξεων.

Το ΚΚΕ ήταν και παραμένει η μόνη πολιτική δύναμη που αντιστέκεται στην επέλαση των νεοκαπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων και του σύγχρονου ιμπεριαλισμού, με τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο.

Ταυτόχρονα, προτείνει τη συσπείρωση των εργαζομένων και την αγωνιστική τους προοπτική για τη νικηφόρα αναμέτρησή τους με ό,τι αντιλαϊκό μέτρο οικοδομείται ή προωθείται, με την υποκριτική λογική του ευρωμονόδρομου. Με το ΚΚΕ λοιπόν και με τους αγώνες των εργαζομένων και των λαών ενάντια στους ολετήρες του ιμπεριαλισμού και στους φλογερούς κήρυκες της Νέας Τάξης Πραγμάτων».

ΚΡΗΤΗ - ΛΑΣΗΘΙ
Δε θα περάσει η φίμωση του ΚΚΕ

Την αυθαίρετη και αυταρχική τακτική που ακολουθεί η Δημοτική Αρχή Αγίου Νικολάου, να κατεβάζει τις αφίσες του ΚΚΕ, ενόψει των Ευρωεκλογών, καταγγέλλει με ανακοίνωσή της η ΝΕ Λασηθίου του ΚΚΕ.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι την Κυριακή 6 Ιουνίου με εντολή του αντιδημάρχου κ. Ιωσήφ Τζανοπούλου, εργάτες του τμήματος καθαριότητας του δήμου κατέβασαν τις προεκλογικές ενημερωτικές αφίσες του Κόμματος στην οδό Καραμανλή, οι οποίες και είχαν τοποθετηθεί το Σάββατο το βράδυ από μέλη του ΚΚΕ.

«Το Κόμμα μας καταλαβαίνει την πράξη αυτή σαν επίθεση κατά των συνταγματικών (και αυτονόητων) δημοκρατικών δικαιωμάτων πολιτικών φορέων και κομμάτων να ενημερώνουν το λαό πριν τις εκλογές. Επειδή αφίσες άλλων εκδηλώσεων στο ίδιο σημείο δεν είχαν απομακρυνθεί και επίσης δε θυμόμαστε να είχε πάρει ο δήμος στο παρελθόν τα ίδια μέτρα για αφίσες των κομμάτων της πλουτοκρατίας, εκλαμβάνουμε την απόφαση αυτή και σαν πίεση ενάντια στο Κομμουνιστικό Κόμμα».

Και προσθέτει: «Θέλουμε να διαβεβαιώσουμε τους συμπολίτες μας ότι δε θα υποκύψουμε σε αποφάσεις του στιλ "έτσι θέλω" και "δύο μέτρα - δύο σταθμά". Υποσχόμαστε στο αγιονικολιώτικο λαό ότι θα στεκόμαστε πάντα όρθιοι και έτοιμοι να δίνουμε αγώνες σε άνισες συνθήκες και αντιμέτωποι με αυτούς που τους συμφέρει να μη φαινόμαστε και να μην ακούγεται η φωνή μας.

Η ΝΕ Λασηθίου του ΚΚΕ καλεί τους δημοτικούς συμβούλους να πάρουν θέση για το συγκεκριμένο ζήτημα».

Αφισοκυνηγητό και από το Δήμο Μοσχάτου!

Τη διοίκηση του Δήμου Μοσχάτου η οποία λίγες μέρες πριν τις εκλογές επιδίδεται συστηματικά στην καταστροφή προπαγανδιστικού υλικού του ΚΚΕ, καταγγέλλει η ΚΟ Μοσχάτου του Κόμματος. Οπως σημειώνει, «η αντιδημοκρατική και αυταρχική στάση της διοίκησης του Δήμου δε μας εκπλήσσει, γιατί δε συμβαίνει πρώτη φορά, την ίδια στάση αντιμετώπισε το Κόμμα μας καθώς και μαζικοί ή συνδικαλιστικοί φορείς της πόλης κάθε φορά που καλούσαν τους κατοίκους της να αντισταθούν στην αντιλαϊκή πολιτική που εφάρμοζε η κυβέρνηση του ίδιου πολιτικού χώρου με το δήμαρχο».

«Δεν ενόχλησαν ποτέ - συνεχίζει η ανακοίνωση - τη διοίκηση του Δήμου οι αφίσες του ΠΑΣΟΚ, τα διαφημιστικά ταμπλό - πληρωμένα αδρά - ούτε οι αφίσες για το καρναβάλι. Ενοχλητική προφανώς για την πλειοψηφία του ΔΣ είναι η φωνή όσων δε συναινούν με την πολιτική αντίληψη και πρακτική τους, γι' αυτό προσπαθούν να τη φιμώσουν».

Καταλήγοντας η ΚΟ Μοσχάτου του ΚΚΕ διαμηνύει στη δημοτική αρχή ότι τέτοιες πρακτικές δεν πέρασαν σε δυσκολότερες εποχές, δε θα περάσουν ούτε σήμερα και καλεί μαζικούς φορείς, δημοτικούς συμβούλους και πολιτικές δυνάμεις να καταδικάσουν αυτό το φαινόμενο, τονίζοντας πως «εμείς θα συνεχίσουμε και θα εντείνουμε τις προσπάθειές μας, ώστε να ενημερωθούν οι εργαζόμενοι και η νεολαία της πόλης για τις θέσεις του ΚΚΕ».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ