ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 16 Ιούνη 2004
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΠΛΕΚΤΙΚΗΣ ΕΤΟΙΜΟΥ ΕΝΔΥΜΑΤΟΣ & ΣΥΝΑΦΩΝ ΚΛΑΔΩΝ
Ζητούν μεγαλύτερη ... επιδότηση κερδών!

Μείωση των εργοδοτικών εισφορών και άλλα προνόμια για τους επιχειρηματίες του κλάδου, ζήτησε χτες από το βήμα της γενικής συνέλευσης του Συνδέσμου ο πρόεδρος του ΣΕΠΕΕ

Μείωση των εργοδοτικών εισφορών και νέα προνόμια για τους επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στο χώρο της πλεκτικής και της ένδυσης, ζήτησε από την κυβέρνηση ο πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Πλεκτικής Ετοίμου Ενδύματος (ΣΕΠΕΕ) και Συναφών Κλάδων Ν. Κουμλής, μιλώντας χτες στην ετήσια γενική συνέλευση του ΣΕΠΕΕ στη Θεσσαλονίκη. Αιτήματα που βρίσκονται σε πλήρη αντιστοιχία με τις κατάπτυστες προτάσεις της εργοδοσίας για αυξήσεις πείνας στους εργαζόμενους του κλάδου, στα πλαίσια της κλαδικής σύμβασης εργασίας που συζητιέται αυτές τις μέρες και μέσω της οποίας επιχειρείται η παραπέρα μείωση του κόστους της εργατικής δύναμης στο όνομα της αύξησης της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων πλεκτικής και ένδυσης.

Ο πρόεδρος του ΣΕΠΕΕ επικαλέστηκε «το απαιτητικό διεθνές περιβάλλον» και κατηγόρησε την προηγούμενη κυβέρνηση για απραξία, προλειαίνοντας έτσι το έδαφος, για να απαιτήσει τη γενναία ενίσχυση των επιχειρήσεων με επιδοτήσεις από το Γ΄ ΚΠΣ και τη διευκόλυνση της επιχειρηματικής δραστηριότητας στις χώρες των Βαλκανίων. Ο ίδιος παραδέχτηκε ότι μεγάλο κομμάτι της παραγωγικής δραστηριότητας του κλάδου έχει μεταφερθεί στις βαλκανικές χώρες, λόγω του φθηνού εργατικού κόστους, με αποτέλεσμα να χαθούν χιλιάδες θέσεις εργασίας στη χώρα μας. Αυτό που δεν είπε ο εκπρόσωπος των εργοδοτών είναι ότι οι επιχειρήσεις που μετανάστευσαν στα Βαλκάνια επιδοτήθηκαν και επιδοτούνται αδρά τόσο από την προηγούμενη όσο και από την τωρινή κυβέρνηση, παρέχοντας στο μεγάλο κεφάλαιο τεράστια περιθώρια κέρδους. Κι αυτό, επειδή τα προϊόντα που παράγονται στις χώρες των Βαλκανίων έχουν φτηνό κόστος παραγωγής και προωθούνται στην ευρωπαϊκή και διεθνή αγορά σαν ελληνικά προϊόντα.

Αυτό αποδεικνύουν και από τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν στη γενική συνέλευση του ΣΕΠΕΕ και σύμφωνα με τα οποία η αξία των εξαγωγών άγγιξε το 2003 τα 1,33 δισ. ευρώ, αυξημένη κατά 6,1% σε σχέση με το 2002, παρά τη μείωση του όγκου παραγωγής κατά 2,1%, καθιστώντας τον κλάδο τη σημαντικότερη εξαγωγική δύναμη της χώρας. Στοιχεία που αφορούν βέβαια τα μεγαθήρια του κλάδου και τις επιδοτούμενες επιχειρήσεις και όχι τους αυτοαπασχολούμενους και τις μικρομεσαίες βιοτεχνίες που ψυχορραγούν υπό την πίεση του άκρατου ανταγωνισμού.

Την τελευταία 7ετία, πάνω από 35.000 θέσεις εργασίας στην ένδυση έχουν χαθεί στην Ελλάδα, καθιστώντας ανεδαφική την εκτίμηση του ΣΕΠΕΕ ότι σήμερα ο κλάδος απασχολεί 80.000 εργαζόμενους. Οι βιομήχανοι του κλάδου, ωστόσο, παρόντος του υφυπουργού Οικονομίας και Οικονομικών, ζήτησαν νέες παροχές στην ίδια κατεύθυνση από την κυβέρνηση και συγκεκριμένα την τροποποίηση του νόμου 2874/2000 ο οποίος, σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΣΕΠΕΕ «έχει δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα στην ευελιξία των επιχειρήσεων και έχει επιβαρύνει το κόστος εργασίας με την κατάργηση της υπερεργασίας και την αύξηση των υπερωριών». Ανάμεσα στα άλλα, απαίτησαν και την παροχή επιπλέον προνομίων μέσα από το νέο αναπτυξιακό νόμο και την προωθούμενη φορολογική μεταρρύθμιση.

Ο Χ. Φώλιας

Στα αιτήματα των βιομηχάνων της πλεκτικής και της ένδυσης έσπευσε να απαντήσει θετικά ο υφυπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, παίρνοντας το λόγο στη γενική συνέλευση του ΣΕΠΕΕ. Ο Χ. Φώλιας έκανε λόγο για τη δημιουργία «ενός διαφορετικού περιβάλλοντος που θα είναι αρωγός και όχι τροχοπέδη στις επιχειρηματικές πρωτοβουλίες», ενώ παραδέχτηκε κυνικά ότι παραδοσιακοί κλάδοι «όπου η οργάνωση της παραγωγής βασίζεται στην ένταση εργασίας, ιστορικά έχουν βασιστεί στην απασχόληση φθηνά αμειβόμενου εργατικού δυναμικού». Τέλος, φρόντισε να καθησυχάσει τους βιομήχανους του κλάδου για τις εκφρασμένες προθέσεις της κυβέρνησης, σημειώνοντας ότι «προωθεί ουσιαστικές ενέργειες για την επιτάχυνση της εκτέλεσης των προγραμμάτων του Γ΄ ΚΠΣ που αρθρώνονται γύρω από άξονες, όπως η απλοποίηση των διαδικασιών διαχείρισης και ελέγχου, η υποστήριξη των τελικών δικαιούχων, όπως και η ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και της ανταγωνιστικότητας του ιδιωτικού τομέα».

ΕΠΙΣΤΡΟΦΕΣ ΦΠΑ
«Δωράκι» στον ΣΕΒ και στους μεγαλοεξαγωγείς

Με συνοπτικές διαδικασίες θα γίνεται στο εξής η επιστροφή του ΦΠΑ στις μεγάλες επιχειρήσεις και ειδικότερα στους εξαγωγείς. Αυτό αποφασίστηκε σε χτεσινή κυβερνητική σύσκεψη, στην οποία μετείχαν οι υπουργοί Οικονομίας και Οικονομικών, Γ. Αλογοσκούφης, Ανάπτυξης, Δ. Σιούφας, και ο υφυπουργός Οικονομίας Α. Ρεγκούζας.

Το ζήτημα ανέκυψε πριν από δυο-τρία χρόνια, όταν οι ελεγκτικοί μηχανισμοί της Εφορίας εντόπισαν σωρεία υποθέσεων εικονικών εξαγωγών, με βάση τις οποίες πολλοί επιτήδειοι κατάφερναν να «τσεπώνουν» μεγάλες επιστροφές ΦΠΑ για ανύπαρκτες εξαγωγές. Μετά από αυτό ξεκίνησαν οι αναγκαίες επαληθεύσεις από την Εφορία, γεγονός που έκανε το ΣΕΒ και τους μεγαλοεξαγωγείς να διαμαρτύρονται για αδικαιολόγητες καθυστερήσεις και να αξιώνουν την ...«απλοποίηση» του συστήματος. Παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και ο πρώην υπουργός Ν. Χριστοδουλάκης ικανοποίησαν τη συγκεκριμένη απαίτηση, οι μεγάλες επιχειρήσεις συνέχισαν να ζητούν ακόμη περισσότερα.

Σύμφωνα με τη χτεσινή ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομίας, θα «αρχίσει άμεσα η σταδιακή επιστροφή των συσσωρευμένων επί μια τριετία οφειλών του δημοσίου» και παράλληλα θα καθιερωθεί «σύστημα ελέγχου, το οποίο δε θα οδηγεί σε αδικαιολόγητες καθυστερήσεις». Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η επιστροφή ΦΠΑ για ποσά μέχρι 6.000 ευρώ θα γίνεται άμεσα. Για μεγαλύτερα ποσά θα αποδίδεται άμεσα το 90% και το υπόλοιπο 10% μετά από τη διενέργεια ελέγχων.

Οι λεπτομέρειες για τη διαδικασία επιστροφής του ΦΠΑ θα καθοριστούν με υπουργική απόφαση που θα εκδοθεί μέσα στις επόμενες μέρες.

ΕΥΡΩΒΙΟΜΗΧΑΝΟΙ
Αξιώνουν ακόμα πιο σκληρά μέτρα

Τη λήψη νέων αντεργατικών μέτρων και την παραπέρα ενίσχυση του ευρωπαϊκού κεφαλαίου ζητούν οι ευρωβιομήχανοι (UNICE), με μήνυμά τους στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ. Οι ευρωβιομήχανοι - αφού εκφράζουν την «ανησυχία τους για την οικονομική κατάσταση και τις προβλέψεις για χαμηλή ανάπτυξη στην Ευρώπη» - ζητούν την εφαρμογή «χωρίς καθυστέρηση μιας στρατηγικής με στόχο την ανάπτυξη, την αξιοποίηση των ευκαιριών που προσφέρει η πρόσφατη διεύρυνση και την ανάγκη σεβασμού των κανόνων του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης».

Για την πιο αποτελεσματική εφαρμογή των μέτρων οι ευρωβιομήχανοι προτείνουν τη θέσπιση θέσης αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αρμόδιου για την Ανταγωνιστικότητα, που θα επιβλέπει και συντονίζει την επίτευξη των στόχων της Λισαβόνας! Επίσης, θα πρέπει πριν από κάθε πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, να γίνεται ανάλυση των επιπτώσεών της στην ανταγωνιστικότητα!

Πέραν τούτου η UNICE - μέλος της οποίας είναι και ο δικός μας ΣΕΒ - αξιώνει ένα Σύνταγμα που θα ενθαρρύνει την ευρωπαϊκή ανταγωνιστικότητα. Το τελικό συνταγματικό κείμενο που θα προκύψει από τη Διακυβερνητική Διάσκεψη, σημειώνει η UNICE, πρέπει να θέτει αρχές που:

  • Ενθαρρύνουν την ανταγωνιστικότητα και την οικονομική ανάπτυξη.
  • Προωθούν τις διαρθρωτικές αλλαγές και τις προοπτικές απασχόλησης.
  • Δημιουργούν τις βάσεις για την επιτυχία του εγχειρήματος της διεύρυνσης και την ενίσχυση του κύρους της ΕΕ στη διεθνή σκηνή.

Η σημαντικότερε αξίωση, όμως, που προβάλλουν οι ευρωβιομήχανοι είναι η επανεξέταση της ευρωπαϊκής πολιτικής για τις κλιματικές αλλαγές. Προκειμένου να μην επιβαρυνθεί η ανταγωνιστικότητα της ευρωπαϊκής βιομηχανίας - δηλαδή τα κέρδη τους - από τη μονομερή εφαρμογή του πρωτοκόλλου του Κιότο καλούν την ΕΕ να αρχίσει άμεσα την επεξεργασία εναλλακτικής - όπως την ονομάζουν - στρατηγικής για την αντιμετώπιση των κλιματικών αλλαγών!



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ