Τετάρτη 16 Ιούνη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΠΙΣΤΡΟΦΕΣ ΦΠΑ
«Δωράκι» στον ΣΕΒ και στους μεγαλοεξαγωγείς

Με συνοπτικές διαδικασίες θα γίνεται στο εξής η επιστροφή του ΦΠΑ στις μεγάλες επιχειρήσεις και ειδικότερα στους εξαγωγείς. Αυτό αποφασίστηκε σε χτεσινή κυβερνητική σύσκεψη, στην οποία μετείχαν οι υπουργοί Οικονομίας και Οικονομικών, Γ. Αλογοσκούφης, Ανάπτυξης, Δ. Σιούφας, και ο υφυπουργός Οικονομίας Α. Ρεγκούζας.

Το ζήτημα ανέκυψε πριν από δυο-τρία χρόνια, όταν οι ελεγκτικοί μηχανισμοί της Εφορίας εντόπισαν σωρεία υποθέσεων εικονικών εξαγωγών, με βάση τις οποίες πολλοί επιτήδειοι κατάφερναν να «τσεπώνουν» μεγάλες επιστροφές ΦΠΑ για ανύπαρκτες εξαγωγές. Μετά από αυτό ξεκίνησαν οι αναγκαίες επαληθεύσεις από την Εφορία, γεγονός που έκανε το ΣΕΒ και τους μεγαλοεξαγωγείς να διαμαρτύρονται για αδικαιολόγητες καθυστερήσεις και να αξιώνουν την ...«απλοποίηση» του συστήματος. Παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και ο πρώην υπουργός Ν. Χριστοδουλάκης ικανοποίησαν τη συγκεκριμένη απαίτηση, οι μεγάλες επιχειρήσεις συνέχισαν να ζητούν ακόμη περισσότερα.

Σύμφωνα με τη χτεσινή ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομίας, θα «αρχίσει άμεσα η σταδιακή επιστροφή των συσσωρευμένων επί μια τριετία οφειλών του δημοσίου» και παράλληλα θα καθιερωθεί «σύστημα ελέγχου, το οποίο δε θα οδηγεί σε αδικαιολόγητες καθυστερήσεις». Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η επιστροφή ΦΠΑ για ποσά μέχρι 6.000 ευρώ θα γίνεται άμεσα. Για μεγαλύτερα ποσά θα αποδίδεται άμεσα το 90% και το υπόλοιπο 10% μετά από τη διενέργεια ελέγχων.

Οι λεπτομέρειες για τη διαδικασία επιστροφής του ΦΠΑ θα καθοριστούν με υπουργική απόφαση που θα εκδοθεί μέσα στις επόμενες μέρες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ