Τετάρτη 16 Ιούνη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΠΛΕΚΤΙΚΗΣ ΕΤΟΙΜΟΥ ΕΝΔΥΜΑΤΟΣ & ΣΥΝΑΦΩΝ ΚΛΑΔΩΝ
Ζητούν μεγαλύτερη ... επιδότηση κερδών!

Μείωση των εργοδοτικών εισφορών και άλλα προνόμια για τους επιχειρηματίες του κλάδου, ζήτησε χτες από το βήμα της γενικής συνέλευσης του Συνδέσμου ο πρόεδρος του ΣΕΠΕΕ

Μείωση των εργοδοτικών εισφορών και νέα προνόμια για τους επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στο χώρο της πλεκτικής και της ένδυσης, ζήτησε από την κυβέρνηση ο πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Πλεκτικής Ετοίμου Ενδύματος (ΣΕΠΕΕ) και Συναφών Κλάδων Ν. Κουμλής, μιλώντας χτες στην ετήσια γενική συνέλευση του ΣΕΠΕΕ στη Θεσσαλονίκη. Αιτήματα που βρίσκονται σε πλήρη αντιστοιχία με τις κατάπτυστες προτάσεις της εργοδοσίας για αυξήσεις πείνας στους εργαζόμενους του κλάδου, στα πλαίσια της κλαδικής σύμβασης εργασίας που συζητιέται αυτές τις μέρες και μέσω της οποίας επιχειρείται η παραπέρα μείωση του κόστους της εργατικής δύναμης στο όνομα της αύξησης της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων πλεκτικής και ένδυσης.

Ο πρόεδρος του ΣΕΠΕΕ επικαλέστηκε «το απαιτητικό διεθνές περιβάλλον» και κατηγόρησε την προηγούμενη κυβέρνηση για απραξία, προλειαίνοντας έτσι το έδαφος, για να απαιτήσει τη γενναία ενίσχυση των επιχειρήσεων με επιδοτήσεις από το Γ΄ ΚΠΣ και τη διευκόλυνση της επιχειρηματικής δραστηριότητας στις χώρες των Βαλκανίων. Ο ίδιος παραδέχτηκε ότι μεγάλο κομμάτι της παραγωγικής δραστηριότητας του κλάδου έχει μεταφερθεί στις βαλκανικές χώρες, λόγω του φθηνού εργατικού κόστους, με αποτέλεσμα να χαθούν χιλιάδες θέσεις εργασίας στη χώρα μας. Αυτό που δεν είπε ο εκπρόσωπος των εργοδοτών είναι ότι οι επιχειρήσεις που μετανάστευσαν στα Βαλκάνια επιδοτήθηκαν και επιδοτούνται αδρά τόσο από την προηγούμενη όσο και από την τωρινή κυβέρνηση, παρέχοντας στο μεγάλο κεφάλαιο τεράστια περιθώρια κέρδους. Κι αυτό, επειδή τα προϊόντα που παράγονται στις χώρες των Βαλκανίων έχουν φτηνό κόστος παραγωγής και προωθούνται στην ευρωπαϊκή και διεθνή αγορά σαν ελληνικά προϊόντα.

Αυτό αποδεικνύουν και από τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν στη γενική συνέλευση του ΣΕΠΕΕ και σύμφωνα με τα οποία η αξία των εξαγωγών άγγιξε το 2003 τα 1,33 δισ. ευρώ, αυξημένη κατά 6,1% σε σχέση με το 2002, παρά τη μείωση του όγκου παραγωγής κατά 2,1%, καθιστώντας τον κλάδο τη σημαντικότερη εξαγωγική δύναμη της χώρας. Στοιχεία που αφορούν βέβαια τα μεγαθήρια του κλάδου και τις επιδοτούμενες επιχειρήσεις και όχι τους αυτοαπασχολούμενους και τις μικρομεσαίες βιοτεχνίες που ψυχορραγούν υπό την πίεση του άκρατου ανταγωνισμού.

Την τελευταία 7ετία, πάνω από 35.000 θέσεις εργασίας στην ένδυση έχουν χαθεί στην Ελλάδα, καθιστώντας ανεδαφική την εκτίμηση του ΣΕΠΕΕ ότι σήμερα ο κλάδος απασχολεί 80.000 εργαζόμενους. Οι βιομήχανοι του κλάδου, ωστόσο, παρόντος του υφυπουργού Οικονομίας και Οικονομικών, ζήτησαν νέες παροχές στην ίδια κατεύθυνση από την κυβέρνηση και συγκεκριμένα την τροποποίηση του νόμου 2874/2000 ο οποίος, σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΣΕΠΕΕ «έχει δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα στην ευελιξία των επιχειρήσεων και έχει επιβαρύνει το κόστος εργασίας με την κατάργηση της υπερεργασίας και την αύξηση των υπερωριών». Ανάμεσα στα άλλα, απαίτησαν και την παροχή επιπλέον προνομίων μέσα από το νέο αναπτυξιακό νόμο και την προωθούμενη φορολογική μεταρρύθμιση.

Ο Χ. Φώλιας

Στα αιτήματα των βιομηχάνων της πλεκτικής και της ένδυσης έσπευσε να απαντήσει θετικά ο υφυπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, παίρνοντας το λόγο στη γενική συνέλευση του ΣΕΠΕΕ. Ο Χ. Φώλιας έκανε λόγο για τη δημιουργία «ενός διαφορετικού περιβάλλοντος που θα είναι αρωγός και όχι τροχοπέδη στις επιχειρηματικές πρωτοβουλίες», ενώ παραδέχτηκε κυνικά ότι παραδοσιακοί κλάδοι «όπου η οργάνωση της παραγωγής βασίζεται στην ένταση εργασίας, ιστορικά έχουν βασιστεί στην απασχόληση φθηνά αμειβόμενου εργατικού δυναμικού». Τέλος, φρόντισε να καθησυχάσει τους βιομήχανους του κλάδου για τις εκφρασμένες προθέσεις της κυβέρνησης, σημειώνοντας ότι «προωθεί ουσιαστικές ενέργειες για την επιτάχυνση της εκτέλεσης των προγραμμάτων του Γ΄ ΚΠΣ που αρθρώνονται γύρω από άξονες, όπως η απλοποίηση των διαδικασιών διαχείρισης και ελέγχου, η υποστήριξη των τελικών δικαιούχων, όπως και η ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και της ανταγωνιστικότητας του ιδιωτικού τομέα».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Χιλιάδες απολυμένοι, μια χούφτα κερδισμένοι (2005-07-17 00:00:00.0)
Μισθοί πείνας... (2005-07-17 00:00:00.0)
Βάζει πλάτες για την ανατροπή του ωραρίου (2003-05-27 00:00:00.0)
Κυνηγούν περισσότερα κέρδη (2003-05-13 00:00:00.0)
Αύριο συγκέντρωση για τις συμβάσεις (1997-02-19 00:00:00.0)
Ερχονται ακόμη χειρότερες μέρες (1996-05-10 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ