Παρασκευή 10 Μάη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΚΛΑΔΟΣ ΠΛΕΚΤΩΝ ΕΝΔΥΜΑΤΩΝ
Ερχονται ακόμη χειρότερες μέρες

Δυσοίωνες οι προβλέψεις και εκτιμήσεις του ΙΟΒΕ

Χειρότερες μέρες αναμένονται για τις επιχειρήσεις πλεκτών ενδυμάτων που τα τελευταία χρόνια παρουσιάζουν συνεχή συρρίκνωση, σύμφωνα με τα συμπεράσματα σχετικής μελέτης του Ινστιτούτο Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών ΙΟΒΕ για τον κλάδο πλεκτικής ενδυμάτων.

Οπως αναφέρεται στη μελέτη, ο βασικός κίνδυνος για τον κλάδο, για τον οποίο προβλέπεται στο άμεσο μέλλον σημαντική συρρίκνωση, προέρχεται απ' τη συμφωνία της νέας ΓΑΤ, την εξασφάλιση ειδικής κοινοτικής χρηματοδότησης της κλωστοϋφαντουργίας - ένδυσης στην Πορτογαλία, την Τελωνειακή Ενωση της Τουρκίας με την ΕΕ και τη σοβαρή υποψηφιότητα που θέτει η Κίνα για την ένταξή της στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου.

Ο κλάδος κατέχει μία απ' τις σημαντικότερες θέσεις στην ελληνική μεταποίηση, συγκεντρώνοντας περίπου το 3,3% της προστιθέμενης αξίας και το 4,7% της συνολικής απασχόλησης. Στο χώρο της πλεκτικής ενδυμάτων δραστηριοποιούνται περίπου 2.000 επιχειρήσεις οι οποίες απασχολούν συνολικά 30 χιλιάδες εργαζόμενους. Η παραγωγή του κλάδου αυξήθηκε με μέσο ετήσιο ρυθμό της τάξης του 2% την τελευταία δεκαπενταετία, με επιβραδυντική όμως τάση στην εξέλιξή του. Τα τελευταία χρόνια ο κλάδος αντιμετωπίζει αυξημένη εισαγωγική διείσδυση, που είναι αποτέλεσμα της προσαρμογής της ελληνικής αγοράς στον κοινοτικό ανταγωνισμό. Αντίθετα οι εξαγωγές μειώνονται συνέχεια.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ