Παρασκευή 10 Μάη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΟΝΟΜΑΣΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΜΕΤΟΧΩΝ
Προς ανατροπή του μέτρου με διακομματική συμφωνία

"Αυτοπαγιδευμένη" η κυβέρνηση, καθώς η ονομαστικοποίηση των μετοχών έχει μετατραπεί σε αντικείμενο διαμάχης των διαπλεκόμενων συμφερόντων

Θέμα χρόνου, θεωρείται η αλλαγή στάσης της κυβέρνησης στο θέμα ονομαστικοποίησης των μετοχών, που προσπαθεί με συσκέψεις και διαβούλια να δώσει "λύση" στα προβλήματα που δημιούργησε στους μεγαλοεργολάβους και προμηθευτές του δημοσίου - που θησαυρίζουν από τις κρατικές προμήθειες και τα μεγάλα έργα - ο σχετικός νόμος που ψήφισαν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ. Στην προσπάθειά της να μοιραστεί το πολιτικό κόστος, από την εξεταζόμενη τροποποίηση του νόμου, η κυβέρνηση Σημίτη αναζητά συνενόχους στους χώρους της ΝΔ και της ΠΟλ.ΑΝ., παζαρεύοντας στο παρασκήνιο τη συναίνεσή τους, στην τροποποίηση του σχετικού Προεδρικού Διατάγματος, που προκάλεσε την αναστολή διαπραγμάτευσης των μετοχών στο Χρηματιστήριο 39 κατασκευαστικών εταιριών.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας Γ. Παπαντωνίου,σε στενή συνεργασία με τον πρωθυπουργό Κ. Σημίτη,αναζητούν το καλύτερο σενάριο για την τροποποίηση του υπάρχοντος Προεδρικού Διατάγματος, το οποίοπροβλέπει την ονομαστικοποίηση των μετοχών των κατασκευαστικών εταιριών μέχρι τελευταίου φυσικού προσώπου - που αποτελεί και την επίμαχη διάταξη - και την προώθηση νέου, το οποίο θα ανατρέπει όλη την ουσία της ονομαστικοποίησης.

Καθώς όμως η κυβέρνηση δε θέλει να αναλάβει μόνη της την ευθύνη για την ανατροπή της διάταξης περί ονομαστικοποίησης των μετοχών, αναζητά λύση υπό το πρίσμα διακομματικής συμφωνίας. Στην κατεύθυνση αυτή, αναφέρουν οι πληροφορίες, κυβερνητικά στελέχη τις τελευταίες ήμερες βρίσκονται σε συνεχή επαφή με παράγοντες της ΝΔ και της ΠΟΛ.ΑΝ. Αν τελικά υπάρξει συμφωνία, ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας, ο οποίος και στο παρελθόν είχε επιδείξει ιδιαίτερο ζήλο στην ικανοποίηση των απαιτήσεων του μεγαλοκατασκευαστικού κυκλώματος, θα προχωρήσει στην έκδοση νέου Προεδρικού Διατάγματος, το οποίο θα αναιρεί το υπάρχον. Δεν αποκλείεται μάλιστα, η λύση που θα επιλέξει η κυβέρνηση να ανακοινωθεί και σήμερα, μετά τη συνάντηση που θα έχει ο πρωθυπουργός με τον Γ. Παπαντωνίου. Η κυβέρνηση πάντως θα πρέπει να ξεπεράσει δύο προβλήματα.

Το πρώτο είναι η καιροσκοπική εκμετάλλευση του θέματος από τη ΝΔ, η οποία θεωρεί ότι η κυβέρνηση έχει αυτοπαγιδευτεί και ότι της προσφέρεται χρυσή ευκαιρία να καταγγείλει "τα διαπλεκόμενα οικονομικά - πολιτικά συμφέροντα".

Το δεύτερο περισσότερο ακανθώδες και περίπλοκο πρόβλημα για την κυβέρνηση, είναι ότι η περιβόητη ονομαστικοποίηση έχει βρεθεί στο επίκεντρο της διαμάχης των αντικρουόμενων ομάδων της οικονομικής ολιγαρχίας.Οι ομάδες αυτές - ανάλογα με τα συμφέροντα που εκπροσωπούν - τάσσονται υπέρ ή κατά της συγκεκριμένης διάταξης, μιας και η διατήρησή της ή όχι έχει επιπτώσεις στον πόλεμο των κρατικών προμηθειών και της ανάληψης των δημοσίων έργων. Σε περίπτωση που δεν υπάρχει αλλαγή του υπάρχοντος πλαισίου και εξαναγκαστούν οι κατασκευαστικές εταιρίες και οι προμηθευτές του δημοσίου να ονομαστικοποιήσουν τις μετοχές τους, τότε μια σειρά επίλεκτα ονόματα(Κόκκαλης, Μπόμπολας, Σαραντόπουλος) κινδυνεύουν να τεθούν εκτός μάχης, μιας και προβλέπεται το ασυμβίβαστο του εκδότη και προμηθευτή του δημοσίου.

Οι θιγόμενοι πάντως εκδότες από την ονομαστικοποίηση, έστρωσαν το έδαφος της συναινετικής λύσης. Με απροκάλυπτο τρόπο η εφημερίδα "Ημερησία" (συμφερόντων Μπόμπολα) κατονομάζει σαν υπεύθυνους της διάταξης για την ονομαστικοποίηση των μετοχών, τους Ε. Βενιζέλο - Γ. Παπαντωνίου από το ΠΑΣΟΚ και τους Μ. Εβερτ και Στ. Μάνο από τη ΝΔ. Οι ευθύνες επομένως κοινές, σε κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση, άρα από κοινού θα πρέπει να βρουν τη λύση. Παρεμφερή ρεπορτάζ υπάρχουν επίσης στις εφημερίδες "Κέρδος" (συμφερόντων Λιακουνακου, προμηθευτή οπλικών συστημάτων στον Ελληνικό Στρατό) καθώς και στις εφημερίδες "Ναυτεμπορική" και "Εξπρές".

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Κατατέθηκε ο «βασικός μέτοχος»(2004-12-21 00:00:00.0)
Παρενέργειες και στη ΝΔ(1996-05-15 00:00:00.0)
Φάρσα η ονομαστικοποίηση των μετοχών(1996-02-23 00:00:00.0)
Διάτρητος ο νόμος(1996-02-22 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ