ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 16 Ιούνη 2004
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ
Μια σταλιά ελπίδας γεμάτη ταλαιπωρία και αυταρχισμό

«Στημένοι» από τα ξημερώματα, για να εισπράξουν τελικά, μονάχα ταπείνωση και επιθετικότητα
«Στημένοι» από τα ξημερώματα, για να εισπράξουν τελικά, μονάχα ταπείνωση και επιθετικότητα
Λιοσίων 93. Ωρα 7 το πρωί. Εξω από τη Διεύθυνση Εργασίας της Νομαρχίας Αθηνών εκατοντάδες μετανάστες σχηματίζουν ήδη μια τεράστια ουρά, μιάμιση ώρα πριν ανοίξουν οι πόρτες. Η πλειοψηφία στέκεται στο ίδιο σημείο απ' τις πέντε, απ' τις έξι το πρωί. Ο Βασίλης, από την Αλβανία, περιμένει από τη μία τα ξημερώματα. Για να καταθέσει τα απαιτούμενα για τη χορήγηση άδειας εργασίας ένσημα και τη σύμβαση εργασίας, αναγκάζεται να πληρώνει ο ίδιος την ασφαλιστική εισφορά του εργοδότη του. Και, ασφαλώς, δεν είναι ο μοναδικός...

«Κάντε όλοι στην άκρη εδώ πέρα. Πίσω λέμε, δεν καταλαβαίνετε;». Είναι οι αστυνομικοί, οι οποίοι - σύμφωνα με τις εξηγήσεις της Διεύθυνσης - ... ρυθμίζουν την εξυπηρέτηση του κοινού, που καταφτάνουν στο χώρο προχωρώντας σε ασύδοτη «επίδειξη ισχύος». Σπρώχνοντας και τραβώντας πολλούς μετανάστες και μετανάστριες, τους «τοποθετούν» κατά πώς εκείνοι θεωρούν «πρέπον». Κι όλα αυτά, με τις κατάλληλες... οδηγίες: «Οποιος κουνηθεί, θα φύγει πίσω»!..

Η επίδειξη αυταρχισμού, ωστόσο, δεν τελειώνει εδώ. Κάθε τόσο, ένας υπάλληλος φωνάζει «δύο παραλαβή!». Τους οποίους «δύο» γραπώνει - κυριολεκτικά - ένας αστυνομικός και τους «τοποθετεί» στην είσοδο της υπηρεσίας. Κι όλα αυτά, μπροστά σε δύο - ομολογουμένως - σαστισμένους και αμήχανους πρωτοετείς μαθητευόμενους αστυνομικούς. Πρόκειται για την πρακτική τους άσκηση στην «υπεράσπιση του δημοσίου συμφέροντος», άραγε;

«Διερμηνέας, δεν υπάρχει. Αν είσαι τυχερός και βρεθεί κάποιος φίλος που γνωρίζει τη γλώσσα, έχει καλώς». Οπως επίσης δεν υπάρχει καμία λίστα προτεραιότητας. Εξαιτίας της πιθανότητας κάποιος να δωροδοκηθεί, εξηγεί η προϊσταμένη, η οποία προσθέτει: «Εμείς τους έχουμε και κάθονται εδώ, αλλού δεν είναι έτσι».

Οι μετανάστες επενδύουν στην έκδοση και ανανέωση της άδειας παραμονής ή εργασίας, τον περιορισμό της εργοδοτικής τους εκμετάλλευσης, τον τερματισμό (έστω προσωρινό) της ομηρίας τους στην παρανομία. Κάτι τέτοιο όμως, δεν περιλαμβάνεται στις στοχεύσεις της κυβέρνησης. «Τον περασμένο Φλεβάρη πλήρωσα 500 ευρώ τα παράβολα για μένα, τη γυναίκα και το παιδί μου, προκειμένου να πάρω άδεια παραμονής. Ακόμα δεν έχω πάρει τίποτα», λέει στο «Ρ» ο Κούτσο, Αλβανός.

Χαρακτηριστικά της αδιαφορίας για την όποια ρύθμιση προς ανακούφιση των μεταναστών, είναι όσα επισημαίνουν οι ίδιοι: τέτοιος συνωστισμός παρατηρείται στο συγκεκριμένο παράρτημα, σε αντίθεση με τα υπόλοιπα. Ενώ, οι σχετικές υπηρεσίες έχουν «συμπυκνωθεί» το τελευταίο διάστημα. Εικόνες καθημερινές, όπως υπογραμμίζουν οι μετανάστες. Εικόνες που βεβαιώνουν ότι ο πρόσφατος ξυλοδαρμός του εικοσάχρονου Αλβανού, ο οποίος αντέδρασε, επειδή, έχοντας χάσει επανειλημμένα μεροκάματα, δεν εξυπηρετήθηκε από ανάλογη υπηρεσία, δεν είναι ούτε μεμονωμένα, ούτε περιστασιακά...

ΤΕΙ
Μόνη λύση η Ενιαία Ανώτατη Εκπαίδευση

Τα δραματικά προβλήματα των ΤΕΙ επανέρχονται στην επιφάνεια μετά τη διαρροή της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ), που, όπως φαίνεται, κρίνει αντισυνταγματικό το Προεδρικό Διάταγμα 318/1994 και ακυρώνει τα επαγγελματικά δικαιώματα για τρεις ακόμα ειδικότητες των ΤΕΙ (Πολιτικών Δομικών Εργων, Πολιτικών Εργων Υποδομής και Τοπογραφίας). Σε σχετική ανακοίνωσή της, η Πανεπιστημονική Κίνηση Εκπαιδευτικών ΤΕΙ επισημαίνει ότι η παραπάνω απόφαση επιβεβαιώνει τα αδιέξοδα που δημιουργεί η πολιτική ΕΕ - ΝΔ - ΠΑΣΟΚ και εντείνει την ομηρία των σπουδαστών, αποφοίτων, αλλά και εκπαιδευτικών των ΤΕΙ.

«Εχει να κάνει (σ.σ. η απόφαση του ΣτΕ) με την ουσία της πολιτικής που επιβάλλει το διαχωρισμό σε ΑΕΙ - ΤΕΙ, την κατηγοριοποίηση, την υποβάθμιση των σπουδών σε γνώσεις μιας χρήσης και τη δημιουργία αποφοίτων πολλαπλών ταχυτήτων. Κύρια οφείλεται στο χαρακτήρα των ΤΕΙ, που παραμένει ερμαφρόδιτος ανάμεσα σε επιστημονική και επαγγελματική εκπαίδευση, πράγμα που επιβεβαιώθηκε και από το νόμο 2916/01 παρά τα όσα έλεγαν τότε η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ», τονίζει η Πανεπιστημονική κι εκτιμά ότι τα αδιέξοδα θα συνεχίζονται όσο συνεχίζεται αυτή η πολιτική της Μπολόνια, της υποβάθμισης των σπουδών.

«Η πολιτική της ΕΕ και των ελληνικών κυβερνήσεων έχει βασικό στόχο την πλήρη κατάργηση των επαγγελματικών και εργασιακών δικαιωμάτων με βάση τα πτυχία και τη μετατροπή τους σε πιστοποιητικά παρακολούθησης, που θα πιστοποιούν δεξιότητες και καταρτίσεις», συνεχίζει στην ανακοίνωσή της η Πανεπιστημονική και υπογραμμίζει: «Μόνη λύση είναι η Ενιαία Ανώτατη Εκπαίδευση, με γενναία χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό, χωρίς τεχνητούς διαχωρισμούς, με αποσαφηνισμένα επιστημονικά αντικείμενα, στα οποία θα στηρίζονται υψηλού επιπέδου προγράμματα σπουδών ανώτατου χαρακτήρα».

Συνάντηση υπουργείου - προέδρων

Στο μεταξύ, η τριμελής αντιπροσωπεία των προέδρων των ΤΕΙ συναντήθηκε χτες με την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας και κατέθεσε υπόμνημα για προβλήματα των ιδρυμάτων, που έχουν να κάνουν με τη χρηματοδότηση, τις αμοιβές και τις ελλείψεις σε εκπαιδευτικό προσωπικό χωρίς να αποσπάσουν καμία συγκεκριμένη δέσμευση. Στο μεταξύ σε τρίωρη στάση εργασίας, από τις 8 έως τις 11 το πρωί, προχωρούν σήμερα, οι έκτακτοι εκπαιδευτικοί του ΤΕΙ Λάρισας, απαιτώντας, μεταξύ των άλλων, την καταβολή των δεδουλευμένων τους από το προηγούμενο χειμερινό εξάμηνο και την άμεση υπογραφή νέων συμβάσεων του εαρινού εξαμήνου, ακαδημαϊκού έτους 2003-2004. Σε περίπτωση καθυστέρησης υπάρχει κίνδυνος να μη χορηγηθούν «Βεβαιώσεις Απόλυσης» που είναι απαραίτητες για τη λήψη του επιδόματος ανεργίας.

ΚΗΔΕΙΑ

Τον πολυαγαπημένο μας σύζυγο και θείο

ΓΕΩΡΓΙΟ ΠΟΑΛΑ

Πλήρη ημερών

Ποιητή - Συγγραφέα

Αγωνιστή Εθνικής Αντίστασης

κηδεύουμε σήμερα Τετάρτη 16/6/2004 και ώρα 5.30 μ.μ., από τον Ιερό Ναό Αγ. Κωνσταντίνου και Ελένης του Κοιμητηρίου Ζωγράφου.

Η σύζυγος: Ευαγγελία. Τα ανίψια: Αλίκη, Γιώργος, Δημήτρης, Μαρία. Οι λοιποί συγγενείς.

Παράκληση της οικογένειας αντί στεφάνων, τα χρήματα να κατατεθούν στους «Γιατρούς του Κόσμου» ή στους «Γιατρούς χωρίς σύνορα».

Εκδηλώσεις αντιστασιακών

Τα 60 χρόνια από την επέτειο της ίδρυσης της ΠΕΕΑ και της συνεδρίασης του Εθνικού Συμβουλίου της, θα τιμηθούν φέτος, την ερχόμενη Κυριακή 20 Ιούνη, στις Κορυσχάδες, με εκδήλωση που οργανώνουν η Πανελλήνια Ομοσπονδία Αντιστασιακών Οργανώσεων (ΠΟΑΟ) και οι αντιστασιακές οργανώσεις - μέλη της. Για την εκδήλωση βάζουν πούλμαν, που θα ξεκινήσουν από την Πλατεία Κάνιγγος, το Σάββατο 19 Ιούνη το πρωί: Τα κεντρικά της ΠΕΑΕΑ (Πληροφορίες για δηλώσεις συμμετοχής στα τηλέφωνα: 210.8831.368 - 210.8234.296) και η ΠΕΑΤΑΘ-ΔΣΕ (αναχώρηση ώρα 10 π.μ. Πληροφορίες στα τηλ: 210.7817.384 - 210.3220.183).

-- Η ΠΕΑΕΑ Ν. Κορινθίας και τα Παραρτήματα Λουτρακίου, Κιάτου, Νεμέας και Ξυλοκάστρου, την Κυριακή 20.6.04 και ώρα 10.30 π.μ, οργανώνουν στο Μνημείο των πεσόντων στου Νέγρη, γιορτή Μνήμης για τους εκτελεσμένους στην περιοχή από τα ναζιστικά στρατεύματα κατοχής.

-- Η ΠΕΑΕΑ Χαλκίδας διοργανώνει, την Κυριακή 20.6.04 στις 11 π.μ., εκδήλωση μνήμης και τιμής στο χώρο του μνημείου στη Ριτσώνα, για τους 110 ανάπηρους ήρωες του αλβανικού μετώπου που εκτέλεσαν οι Γερμανοφασίστες κατακτητές το Μάη του 1944.

Δικομματικό «καπέλο» 26,5 δισ. δρχ. για το τραμ!..

«Καπέλο» 60 εκατ. ευρώ στο τελικό κόστος του τραμ ομολογεί επίσημα η κυβέρνηση, ενώ την ίδια ώρα ...εγκαλείται από το ΠΑΣΟΚ ότι κατέβαλε στην ανάδοχο κοινοπραξία επιπλέον 17,6 εκατ. ευρώ, προκειμένου να επισπευστούν οι εργασίες κατασκευής του έργου.

Η «κοκορομαχία» ΝΔ - ΠΑΣΟΚ, με αιχμή τις συνολικές και ομολογημένες πλέον υπερβάσεις στο έργο 26,5 δισ. δρχ. (77,6 εκατ. ευρώ), φούντωσε χτες, όταν ο υπουργός Μεταφορών - Επικοινωνιών Μ. Λιάπης άφησε αιχμές κατά της προηγούμενης κυβέρνησης για «καθυστερήσεις και προβλήματα» στην κατασκευή του τραμ και έκανε λόγο για τελικό κόστος κατασκευής 380 εκατ. ευρώ, έναντι 320 εκατ. ευρώ, που ήταν ο αρχικός προϋπολογισμός. Στις δηλώσεις Λιάπη, απάντησε ο προκάτοχός του Χρ. Βερελής, ο οποίος απέδωσε τις καθυστερήσεις στα «προσκόμματα και τις αντιδράσεις ορισμένων δημάρχων, με την ευγενική συμμετοχή των βουλευτών της τότε αξιωματικής αντιπολίτευσης». Παράλληλα, κάνει λόγο για απόφαση της κυβέρνησης να καταβάλει στην ανάδοχο κοινοπραξία επιπλέον 17,6 εκατ. ευρώ για έναρξη της εμπορικής λειτουργίας του τραμ από την ερχόμενη βδομάδα, αντί του πρώτου 10ήμερου του Ιούλη.

Κατά τα άλλα, όπως ανακοινώθηκε χτες, το τραμ θα λειτουργήσει το πρώτο 10ήμερο του Ιούλη, με δρομολόγια όλο το 24ωρο. Η τιμή του βασικού εισιτηρίου θα είναι 60 λεπτά, ενώ θα υπάρχουν και μειωμένα εισιτήρια των 30 λεπτών για ανήλικους και των 40 λεπτών για μικρές μετακινήσεις τριών - τεσσάρων στάσεων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ