Τετάρτη 16 Ιούνη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΤΕΙ
Μόνη λύση η Ενιαία Ανώτατη Εκπαίδευση

Τα δραματικά προβλήματα των ΤΕΙ επανέρχονται στην επιφάνεια μετά τη διαρροή της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ), που, όπως φαίνεται, κρίνει αντισυνταγματικό το Προεδρικό Διάταγμα 318/1994 και ακυρώνει τα επαγγελματικά δικαιώματα για τρεις ακόμα ειδικότητες των ΤΕΙ (Πολιτικών Δομικών Εργων, Πολιτικών Εργων Υποδομής και Τοπογραφίας). Σε σχετική ανακοίνωσή της, η Πανεπιστημονική Κίνηση Εκπαιδευτικών ΤΕΙ επισημαίνει ότι η παραπάνω απόφαση επιβεβαιώνει τα αδιέξοδα που δημιουργεί η πολιτική ΕΕ - ΝΔ - ΠΑΣΟΚ και εντείνει την ομηρία των σπουδαστών, αποφοίτων, αλλά και εκπαιδευτικών των ΤΕΙ.

«Εχει να κάνει (σ.σ. η απόφαση του ΣτΕ) με την ουσία της πολιτικής που επιβάλλει το διαχωρισμό σε ΑΕΙ - ΤΕΙ, την κατηγοριοποίηση, την υποβάθμιση των σπουδών σε γνώσεις μιας χρήσης και τη δημιουργία αποφοίτων πολλαπλών ταχυτήτων. Κύρια οφείλεται στο χαρακτήρα των ΤΕΙ, που παραμένει ερμαφρόδιτος ανάμεσα σε επιστημονική και επαγγελματική εκπαίδευση, πράγμα που επιβεβαιώθηκε και από το νόμο 2916/01 παρά τα όσα έλεγαν τότε η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ», τονίζει η Πανεπιστημονική κι εκτιμά ότι τα αδιέξοδα θα συνεχίζονται όσο συνεχίζεται αυτή η πολιτική της Μπολόνια, της υποβάθμισης των σπουδών.

«Η πολιτική της ΕΕ και των ελληνικών κυβερνήσεων έχει βασικό στόχο την πλήρη κατάργηση των επαγγελματικών και εργασιακών δικαιωμάτων με βάση τα πτυχία και τη μετατροπή τους σε πιστοποιητικά παρακολούθησης, που θα πιστοποιούν δεξιότητες και καταρτίσεις», συνεχίζει στην ανακοίνωσή της η Πανεπιστημονική και υπογραμμίζει: «Μόνη λύση είναι η Ενιαία Ανώτατη Εκπαίδευση, με γενναία χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό, χωρίς τεχνητούς διαχωρισμούς, με αποσαφηνισμένα επιστημονικά αντικείμενα, στα οποία θα στηρίζονται υψηλού επιπέδου προγράμματα σπουδών ανώτατου χαρακτήρα».

Συνάντηση υπουργείου - προέδρων

Στο μεταξύ, η τριμελής αντιπροσωπεία των προέδρων των ΤΕΙ συναντήθηκε χτες με την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας και κατέθεσε υπόμνημα για προβλήματα των ιδρυμάτων, που έχουν να κάνουν με τη χρηματοδότηση, τις αμοιβές και τις ελλείψεις σε εκπαιδευτικό προσωπικό χωρίς να αποσπάσουν καμία συγκεκριμένη δέσμευση. Στο μεταξύ σε τρίωρη στάση εργασίας, από τις 8 έως τις 11 το πρωί, προχωρούν σήμερα, οι έκτακτοι εκπαιδευτικοί του ΤΕΙ Λάρισας, απαιτώντας, μεταξύ των άλλων, την καταβολή των δεδουλευμένων τους από το προηγούμενο χειμερινό εξάμηνο και την άμεση υπογραφή νέων συμβάσεων του εαρινού εξαμήνου, ακαδημαϊκού έτους 2003-2004. Σε περίπτωση καθυστέρησης υπάρχει κίνδυνος να μη χορηγηθούν «Βεβαιώσεις Απόλυσης» που είναι απαραίτητες για τη λήψη του επιδόματος ανεργίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ