ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 23 Ιούνη 2004
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΤΟ ΣΤΟΧΑΣΤΡΟ ΤΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

Συνδικαλιστές, πανεπιστημιακοί, δημοσιογράφοι κατέθεσαν στο «Ρ» την άποψή τους για τον «τρομονόμο». Κοινή η πεποίθηση πως τα δημοκρατικά δικαιώματα του ελληνικού λαού βρίσκονται στο στόχαστρο μιας τεράστιας επίθεσης. Κατηγορηματικά υπογραμμίζουν πως στόχος δεν είναι η αντιμετώπιση της τρομοκρατίας, που προσχηματικά επικαλείται η κυβέρνηση της ΝΔ συνεχίζοντας το έργο της προηγούμενης του ΠΑΣΟΚ και σ' αυτόν τον τομέα, αλλά ο περιορισμός των ατομικών ελευθεριών, αλλά και της κοινωνικής, πολιτικής και συνδικαλιστικής δράσης. Και απευθύνουν κάλεσμα συσπείρωσης και δράσης για την απόκρουση του «εκτρώματος».

ΓΙΩΡΓΟΣ ΡΟΥΣΣΗΣ
Διώκεται η ιδεολογία και η σκέψη

Ο Γιώργος Ρούσσης, καθηγητής Γενικού Δικαίου του Παντείου Πανεπιστημίου, σημείωσε:

«Η ιστορία και η λογική των "τρομονόμων" ξεκίνησε από το να διώκονται ως τρομοκράτες αυτοί που έχουν εκτελέσει μια υποτιθέμενη τρομοκρατική πράξη, συνεχίστηκε σ' αυτούς που γενικά και αόριστα ανήκαν σε μία τρομοκρατική οργάνωση χωρίς να έχουν κάνει κάποια πράξη, πέρασε σε μία τρίτη φάση που εθεωρείτο τρομοκρατική πράξη η χρηματοδότηση τρομοκρατικών οργανώσεων - δηλαδή αν σταματούσες σε ένα φανάρι και αγόραζες ένα περιοδικό του Οτσαλάν ήσουν τρομοκράτης - και καταλήγει τώρα με αυτό το πράγμα να διώκεται και η ιδεολογία και η σκέψη. Φτάνουμε στο σημείο να θεωρούνται τρομοκράτες όλοι όσοι αρνούνται το σύστημα, πράγμα που σημαίνει ότι ο νόμος υπάρχει και ό,τι ώρα θέλουν μπορούν να τον εφαρμόσουν ενάντια σε όποιον αρνείται την υπάρχουσα τάξη πραγμάτων. Αυτή είναι η ουσία. Είναι ένας νόμος σαφώς αντιδημοκρατικός και θα πρέπει να υπάρξει άμεση και δυναμική αντίδραση».

ΜΑΝΟΛΗΣ ΜΑΘΙΟΥΔΑΚΗΣ
Δεν πρέπει να τ' αφήσουμε να περάσει

Ο Μανόλης Μαθιουδάκης, πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ, μας είπε:

«Κάθε τρομονόμος, είμαι απόλυτα βέβαιος, ότι στόχο έχει όχι το πώς θα προστατέψει τους πολίτες από κάποιους που τα υπερατλαντικά κέντρα τους βαπτίζουν τρομοκράτες, αλλά πώς θα περιορίσει τις ελευθερίες του ελληνικού λαού και των άλλων λαών, όπου υπάρχουν τρομονόμοι. Η τωρινή προσπάθεια δεν είναι τίποτα άλλο παρά μία συνέχεια προηγουμένων προσπαθειών για τρομονόμο. Νομίζω ότι αυτό το πράγμα δεν πρέπει να το αφήσουμε να περάσει, κυρίως εμείς οι δημοσιογράφοι. Περιορίζει τις ελευθερίες, δημιουργεί πάρα πολύ μεγάλους κινδύνους. Ολοι αυτοί οι νόμοι, που δήθεν θεσπίζονται στο όνομα της προστασίας των ελευθεριών και των δημοκρατικών δικαιωμάτων των πολιτών, δεν είναι τίποτα άλλο παρά εργαλεία που κάποτε θα βρίσκουμε μπροστά μας και στόχο έχουν το πώς θα περιορίσουν ακόμα περισσότερο τις ελευθερίες, πώς θα μας δέσουν ακόμα περισσότερο στο άρμα των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων όπως είναι οι ΗΠΑ, οι σύμμαχοί της. Δυστυχώς, μεταξύ των συμμάχων της είναι και η Ελλάδα, για να μπορέσουν να περάσουν τα δικά τους σχέδια. Ολοι οι δημοσιογράφοι, πρέπει και αυτή τη φορά - το έχουμε πει και στο παρελθόν - να πούμε όχι στον τρομονόμο. Αν υπάρχει κάτι που παραβαίνει τη νομοθεσία, υπάρχουν κείμενες νομικές διατάξεις, υπάρχει ο Ποινικός Κώδικας. Αυτά φτάνουν και είναι υπεραρκετά, δε χρειάζονται άλλα».

ΠΟΛΥΒΙΟΣ ΤΣΙΡΚΑΣ
Θα ακυρωθεί στην πράξη

Ο Πολύβιος Τσίρκας, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ, σημείωσε:

«Είναι ο δεύτερος "τρομονόμος" που έρχεται, αποτελεί συνέχεια των προηγούμενων σχεδίων που είχε προετοιμάσει το ΠΑΣΟΚ και συνεχίζει η ΝΔ. Στόχος είναι να θωρακίσουν την κυριαρχία του νεοφιλελεύθερου καπιταλιστικού συστήματος και την κυριαρχία τους πάνω στο λαό και ειδικότερα στους εργαζόμενους, για να εμποδίζουν στη συνέχεια τις αγωνιστικές κινητοποιήσεις, κυρίως των εργαζομένων και του λαϊκού κινήματος. Είναι μια πολιτική η οποία συνεχίζεται και με πρόσχημα τους Ολυμπιακούς Αγώνες θωρακίζεται η κυριαρχία της πλουτοκρατίας. Δε θα περάσουν όμως αυτοί οι "τρομονόμοι", πιστεύω, γιατί οι εργαζόμενοι και ο λαός θα τους αντιμετωπίσουν αγωνιστικά και στην πράξη θα τον ακυρώσουν».

ΣΤΑΜΑΤΗΣ ΠΡΩΤΟΛΑΤΗΣ
Το λαϊκό κίνημα να δώσει την απάντηση

Ο Σταμάτης Πρωτολάτης, Γενικός Γραμματέας της ΕΠΗΕΑ, μας δήλωσε:

«Ο "τρομονόμος" είναι μία ιστορία η οποία ξεκινά από την ατομική ζωή των ανθρώπων, γενικεύεται στα κινήματα και ουσιαστικά έχει να πλήξει αυτούς που αντιστέκονται σήμερα απέναντι στην κυριαρχία του κεφαλαίου, της άρχουσας τάξης. Επεκτείνεται ο τρόμος - νόμος, η τρομο-λαγνεία αυτή, και στα κινήματα και στους λαούς. Απόρροια των ιμπεριαλιστικών πολέμων, με κύριο εκφραστή τις ΗΠΑ, την ΕΕ, πλήττουν κύρια τα κινήματα και τους λαούς ολόκληρου του κόσμου. Εδώ στην Ελλάδα, ως προτεκτοράτο επιλογών και κυρίαρχης Τάξης Πραγμάτων, έχουν διωχτεί πάρα πολλές φορές κοινωνικοί αγωνιστές, έχουν ποινικοποιηθεί οι κοινωνικοί αγώνες, με επιστέγασμα τις δίκες για τη "17 Νοέμβρη", η συνεχιζόμενη δίκη του "ΕΛΑ", όπου καταστρατηγούνται βασικά δικαιώματα των κατηγορουμένων. Αλλοίωσαν τη σύνθεση του δικαστηρίου με τους ενόρκους. Ουσιαστικά φτιάχνουν σήμερα στρατοδικεία. Εμείς σαν εργαζόμενοι, νιώθουμε αυτές τις εκφάνσεις της τρομο-λαγνείας, στην τρομοκρατία στους εργασιακούς χώρους, στην ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων. Εχουμε παρακολουθήσεις, έχουμε κάμερες, ενώ οι Ολυμπιακοί Αγώνες προσφέρουν το άλλοθι σ' αυτήν την κατεύθυνση. Πρέπει να αντισταθούμε, μαζικά και συλλογικά, με κοινωνικούς αγώνες, το λαϊκό κίνημα να δώσει απάντηση και πιστεύουμε ότι θα κερδίσουμε».

ΝΑΝΑ ΝΤΑΟΥΝΤΑΚΗ
Θέλουν να περιορίσουν τη δράση των λαών

Η Νανά Νταουντάκη, Α΄ Αντιπροέδρος της ΕΣΗΕΑ, δήλωσε:

«Για άλλη μια φορά, με την πρόφαση των μέτρων ασφαλείας, παίρνουν μέτρα που έχουν άλλο στόχο. Στόχος είναι ο περιορισμός των ατομικών ελευθεριών, αλλά και της κοινωνικής, πολιτικής και συνδικαλιστικής δράσης. Κι αυτό είναι εκείνο που πρέπει να μας κάνει όλους πολύ προσεκτικούς. Ο κόσμος δεν κινδυνεύει περισσότερο, κι ας έχουμε κρούσματα διεθνώς που μοιάζουν να είναι επικίνδυνα, περισσότερο από όσο ήταν πριν. Εκείνο που είναι περισσότερο επικίνδυνο για αυτούς που κυβερνούν είναι η δράση των λαών κι αυτή είναι που θέλουν να περιορίσουν».

Αντίθετος και ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθήνας

Συνεδρίασε χτες το ΔΣ του ΔΣΑ

«Η θέσπιση όλο και αυστηρότερης νομοθεσίας δεν οδηγεί σε εξάλειψη της τρομοκρατίας, αν δεν αναζητηθούν τα αίτια που οδηγούν σε αυτήν». Στο παραπάνω συμπέρασμα κατέληξε χτες το Διοικητικό Συμβούλιο (ΔΣ) του Δικηγορικού Συλλόγου Αθήνας (ΔΣΑ), όταν και συζήτησε το θέμα του νέου «ευρωτρομονόμου», ο οποίος συζητείται και ψηφίζεται σήμερα και αύριο από την Ολομέλεια της Βουλής.

Ο ΔΣΑ με την απόφασή του «καλεί την ΕΕ και τα κράτη - μέλη να προστατεύσουν το νομικό τους πολιτισμό που κατακτήθηκε με θυσίες και αίμα και να μην ποδηγετούνται από την κυβέρνηση των ΗΠΑ, λαμβάνοντας αποφάσεις που συρρικνώνουν ακόμα περισσότερο τις ατομικές ελευθερίες».

Το ΔΣ «διαμαρτύρεται έντονα διότι ένα τόσο σοβαρό νομοσχέδιο έρχεται προς ψήφιση χωρίς να προηγηθεί επί διάστημα δύο ετών διάλογος με τους φορείς δικαστών, δικηγόρων και ευρύτερα της κοινωνίας». Και καταλήγει η απόφαση του ΔΣΑ: «Οι αποφάσεις πλαίσια της ΕΕ και τα νομοσχέδια που έρχονται προς ψήφιση οδηγούν σε περαιτέρω συρρίκνωση των ατομικών και συνταγματικών δικαιωμάτων».

Πράγματι, κοινή ήταν η αντίθεση του ΔΣ επί της αρχής του νομοσχεδίου, ιδιαίτερα αναφορικά με την καταπάτηση των ατομικών ελευθεριών. Ο Β. Δημόπουλος, στην τοποθέτησή του, επισήμανε πως «η εσπευσμένη ψήφισή του κάθε άλλο παρά τυχαία είναι». Αλλωστε, όπως υπενθύμισε στο σώμα, σε λιγότερο από δύο μήνες θα ξεκινήσουν οι Ολυμπιακοί Αγώνες. Τόνισε πως ο χαρακτήρας του είναι αντιδραστικός, ενώ αποτελεί «ποιοτικά προωθημένο βήμα» σε σχέση με τον προηγούμενο «τρομονόμο».

Ο Β. Δημόπουλος υπενθύμισε στο σώμα ορισμένα από τα στοιχεία που συνιστούν το νέο αυτό νομοσχέδιο. Συγκεκριμένα: Επιτρέπεται η έκδοση Ελλήνων πολιτών κατά παράβαση του άρθρου 5 του Συντάγματος. Τιμωρείται η οικονομική και υλική ενίσχυση προς οργανώσεις που ενδέχεται να θεωρηθούν τρομοκρατικές (π.χ. οι Παλαιστίνιοι αγωνιστές). Καταργείται η υπουργική απόφαση που απαιτείται μέχρι σήμερα ως τελική πολιτική απόφαση για την έκδοση προσώπου. Μπορεί να γίνει παράδοση προσώπου που είναι απλώς ύποπτος. Στην ουσία, μπορεί κάποιος να συλληφθεί στην Ελλάδα και μέσω άλλης χώρας - βάσει της συμφωνίας ΗΠΑ - ΕΕ περί έκδοσης υπόπτων - να καταλήξει στις φυλακές των ΗΠΑ!

Τα παραπάνω σημεία στηλίτευσαν και άλλα μέλη του ΔΣ. Ο πρόεδρος Δ. Παξινός τόνισε πως με αυτό τον τρόπο «τα προσωπικά δεδομένα θα δίνονται στο σύνολό τους». Επισήμανε, επίσης, και τη διάταξη σύμφωνα με την οποία θεσμοθετείται η ...«ατομική τρομοκρατία». «Το γεγονός αυτό θα οδηγήσει σε τραγελαφικές καταστάσεις», είπε χαρακτηριστικά.

Τόσο ο Π. Γαλετσέλης, όσο και η Φρ. Κιάου τόνισαν την ευθύνη των Ελλήνων βουλευτών που θα ψηφίσουν το νομοσχέδιο. Χαρακτηριστικά, ο πρώτος τόνισε: «Ο τρομονόμος κάθε άλλο παρά αντιτρομοκρατικός είναι. Αντιθέτως, ευνοεί την τρομοκράτηση των λαών και των κινημάτων». Η Ζ. Μήλιου σημείωσε πως «εφόσον ο "εχθρός" είναι αόρατος, αυτό σημαίνει πως ο καθένας είναι ύποπτος».

ΘΟΔΩΡΟΣ ΡΟΥΜΠΑΝΗΣ
Αφαιρούν κεκτημένα δικαιώματα

Ο Θόδωρος Ρουμπάνης, δημοσιογράφος, μας δήλωσε:

«Οι λαοί της Ευρώπης, τουλάχιστον από το τέλος του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου, κατάφεραν να κατακτήσουν δικαιώματα. Τώρα, στο "γύρισμα" της εποχής, με την ανατροπή του ανατολικού συνασπισμού, έρχονται να μας τα πάρουν πίσω. Θα φάνε τα μούτρα τους».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ