Τετάρτη 23 Ιούνη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Αντίθετος και ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθήνας

Συνεδρίασε χτες το ΔΣ του ΔΣΑ

«Η θέσπιση όλο και αυστηρότερης νομοθεσίας δεν οδηγεί σε εξάλειψη της τρομοκρατίας, αν δεν αναζητηθούν τα αίτια που οδηγούν σε αυτήν». Στο παραπάνω συμπέρασμα κατέληξε χτες το Διοικητικό Συμβούλιο (ΔΣ) του Δικηγορικού Συλλόγου Αθήνας (ΔΣΑ), όταν και συζήτησε το θέμα του νέου «ευρωτρομονόμου», ο οποίος συζητείται και ψηφίζεται σήμερα και αύριο από την Ολομέλεια της Βουλής.

Ο ΔΣΑ με την απόφασή του «καλεί την ΕΕ και τα κράτη - μέλη να προστατεύσουν το νομικό τους πολιτισμό που κατακτήθηκε με θυσίες και αίμα και να μην ποδηγετούνται από την κυβέρνηση των ΗΠΑ, λαμβάνοντας αποφάσεις που συρρικνώνουν ακόμα περισσότερο τις ατομικές ελευθερίες».

Το ΔΣ «διαμαρτύρεται έντονα διότι ένα τόσο σοβαρό νομοσχέδιο έρχεται προς ψήφιση χωρίς να προηγηθεί επί διάστημα δύο ετών διάλογος με τους φορείς δικαστών, δικηγόρων και ευρύτερα της κοινωνίας». Και καταλήγει η απόφαση του ΔΣΑ: «Οι αποφάσεις πλαίσια της ΕΕ και τα νομοσχέδια που έρχονται προς ψήφιση οδηγούν σε περαιτέρω συρρίκνωση των ατομικών και συνταγματικών δικαιωμάτων».

Πράγματι, κοινή ήταν η αντίθεση του ΔΣ επί της αρχής του νομοσχεδίου, ιδιαίτερα αναφορικά με την καταπάτηση των ατομικών ελευθεριών. Ο Β. Δημόπουλος, στην τοποθέτησή του, επισήμανε πως «η εσπευσμένη ψήφισή του κάθε άλλο παρά τυχαία είναι». Αλλωστε, όπως υπενθύμισε στο σώμα, σε λιγότερο από δύο μήνες θα ξεκινήσουν οι Ολυμπιακοί Αγώνες. Τόνισε πως ο χαρακτήρας του είναι αντιδραστικός, ενώ αποτελεί «ποιοτικά προωθημένο βήμα» σε σχέση με τον προηγούμενο «τρομονόμο».

Ο Β. Δημόπουλος υπενθύμισε στο σώμα ορισμένα από τα στοιχεία που συνιστούν το νέο αυτό νομοσχέδιο. Συγκεκριμένα: Επιτρέπεται η έκδοση Ελλήνων πολιτών κατά παράβαση του άρθρου 5 του Συντάγματος. Τιμωρείται η οικονομική και υλική ενίσχυση προς οργανώσεις που ενδέχεται να θεωρηθούν τρομοκρατικές (π.χ. οι Παλαιστίνιοι αγωνιστές). Καταργείται η υπουργική απόφαση που απαιτείται μέχρι σήμερα ως τελική πολιτική απόφαση για την έκδοση προσώπου. Μπορεί να γίνει παράδοση προσώπου που είναι απλώς ύποπτος. Στην ουσία, μπορεί κάποιος να συλληφθεί στην Ελλάδα και μέσω άλλης χώρας - βάσει της συμφωνίας ΗΠΑ - ΕΕ περί έκδοσης υπόπτων - να καταλήξει στις φυλακές των ΗΠΑ!

Τα παραπάνω σημεία στηλίτευσαν και άλλα μέλη του ΔΣ. Ο πρόεδρος Δ. Παξινός τόνισε πως με αυτό τον τρόπο «τα προσωπικά δεδομένα θα δίνονται στο σύνολό τους». Επισήμανε, επίσης, και τη διάταξη σύμφωνα με την οποία θεσμοθετείται η ...«ατομική τρομοκρατία». «Το γεγονός αυτό θα οδηγήσει σε τραγελαφικές καταστάσεις», είπε χαρακτηριστικά.

Τόσο ο Π. Γαλετσέλης, όσο και η Φρ. Κιάου τόνισαν την ευθύνη των Ελλήνων βουλευτών που θα ψηφίσουν το νομοσχέδιο. Χαρακτηριστικά, ο πρώτος τόνισε: «Ο τρομονόμος κάθε άλλο παρά αντιτρομοκρατικός είναι. Αντιθέτως, ευνοεί την τρομοκράτηση των λαών και των κινημάτων». Η Ζ. Μήλιου σημείωσε πως «εφόσον ο "εχθρός" είναι αόρατος, αυτό σημαίνει πως ο καθένας είναι ύποπτος».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ