Τετάρτη 23 Ιούνη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Προάγγελος νέων πολέμων

Προάγγελο άμεσης ελληνικής εμπλοκής στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους αποτελεί η τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή, με την οποία «λύνεται» το πρόβλημα της ναύλωσης από τις Ενοπλες Δυνάμεις εμπορικών πλοίων για μεταφορά υλικών και στρατευμάτων σε άλλες χώρες, καθώς με βάση το ισχύον καθεστώς δεν μπορούσαν να γίνουν ναυλώσεις πλοίων για τις Ενοπλες Δυνάμεις για ταξίδια εκτός ελληνικών συνόρων.

Η εξέλιξη αυτή συνδέεται με τη συζήτηση που έχει ξεκινήσει περί αποστολής ελληνικών στρατευμάτων στο Ιράκ και ενίσχυσης της ελληνικής στρατιωτικής παρουσίας στο Αφγανιστάν, ενώ συμπίπτει και με τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στην Κωνσταντινούπολη, όπου αναμένεται να δρομολογηθούν οι αναπροσαρμογές αυτές που είναι απαραίτητες για να γίνει το ΝΑΤΟ πιο ετοιμοπόλεμο, ενόψει νέων κατασταλτικών και «προληπτικών» πολέμων.

Η συμμετοχή στο ΝΑΤΟ και η εμπλοκή της χώρας μας στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους παίρνουν μέρα με τη μέρα χαρακτήρα καθεστώτος, στο οποίο υποτάσσονται τα πάντα. Η προσαρμογή αυτή αποκτά χαρακτηριστικά «αναγκαστικών νόμων», καθώς ούτε το Σύνταγμα και οι περιορισμοί που αυτό θέτει λαμβάνονται υπόψη και, πολύ περισσότερο, αγνοούνται απλοί νόμοι, οι οποίοι θέτουν πρακτικά εμπόδια. Η Ελλάδα, με ευθύνη της σημερινής και της προηγούμενης κυβέρνησης, εμπλέκεται όλο και πιο βαθιά στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους με ανυπολόγιστες συνέπειες για το μέλλον του ελληνικού λαού και την ίδια την ασφάλεια της χώρας.

Οι Ενοπλες Δυνάμεις εκπαιδεύονται και διαπαιδαγωγούνται όλο και περισσότερο με βάση το νεοταξίτικο δόγμα περί «ασφάλειας» και «σταθερότητας» και προσανατολίζονται στο εσωτερικό στην αντιμετώπιση του «εχθρού λαού» με πρόσχημα την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας. Να υπενθυμίσουμε ότι, σύμφωνα με πρόσφατη αποκάλυψη του «Ρ», η ελληνική κυβέρνηση έχει ήδη αποδεχτεί την αμερικανική απαίτηση για αναπροσαρμογή του 40% των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας, έτσι ώστε να γίνει απόλυτα συμβατό με το μοντέλο που ορίζει η Δύναμη Ταχείας Αντίδρασης του ΝΑΤΟ και να είναι σε θέση να αναπτυχθεί σε οποιοδήποτε σημείο του πλανήτη. Επίσης, αποδέχεται την απαίτηση του ΝΑΤΟ που ορίζει ότι το 8% από το αναπροσαρμοσμένο στις ΝΑΤΟικές επιχειρησιακές ανάγκες τμήμα των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων να έχει τη δυνατότητα μόνιμης παρουσίας σε οποιοδήποτε σημείο του πλανήτη η συμμαχία έχει αναλάβει δράση.

Το ΝΑΤΟ αποτελεί απειλή για την ανθρωπότητα, για την ειρήνη και το μέλλον των λαών. Η απειλή αυτή θα γίνει πιο συγκεκριμένη με τις αποφάσεις που θα ληφθούν στη Σύνοδο Κορυφής στην Κωνσταντινούπολη στις 27-29 του Ιούνη, όπου αναμένεται να επιταχυνθούν οι διαδικασίες επιχειρησιακής ετοιμότητας και συνοχής των ΝΑΤΟικών δυνάμεων. Στο στόχαστρο των αναπροσαρμογών του ΝΑΤΟ, όπως και των κάθε είδους «τρομονόμων», βρίσκονται όλοι οι λαοί και τα κυριαρχικά δικαιώματα των χωρών.

Σήμερα η μαζική λαϊκή πάλη για ανυπακοή στα ιμπεριαλιστικά κελεύσματα και η αντίσταση στα νεοταξίτικα σχέδια αποτελεί το μόνο ανάχωμα απέναντι στην ιμπεριαλιστική λαίλαπα. Το αντίπαλο δέος στον ιμπεριαλισμό θα δηλώσει την παρουσία του στην Κωνσταντινούπολη την Κυριακή 27 του Ιούνη με τη διεθνή λαϊκή διαδήλωση καταγγελίας των εγκλημάτων του ιμπεριαλισμού, όπως και σε ανάλογες κινητοποιήσεις που θα γίνουν σε διάφορες ελληνικές πόλεις και στην Αθήνα την Τρίτη 29 του Ιούνη στις 8 μ.μ. στα Προπύλαια.


Κυριάκος ΖΗΛΑΚΟΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ