Τετάρτη 23 Ιούνη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Στρατιωτικές δυνάμεις σε Αφγανιστάν και Βοσνία

Ετοιμη η κυβέρνηση να απαντήσει «γιες» στα αμερικανικά αιτήματα, στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στην Κωνσταντινούπολη

Ετοιμη να ανταποκριθεί στα αιτήματα του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ για συμμετοχή στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις σε Αφγανιστάν και Βοσνία εμφανίζεται η κυβέρνηση, προσδοκώντας ότι έτσι θα «καθυστερήσει» την αποστολή στρατιωτικών δυνάμεων στο Ιράκ.

Ενόψει της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ την ερχόμενη Δευτέρα και Τρίτη στην Κωνσταντινούπολη, το υπουργείο Αμυνας θέλει να έχει έτοιμη την «απάντηση» που θα δώσει η κυβέρνηση στα υπερατλαντικά αφεντικά που ζητούν επίμονα από το ΝΑΤΟ να ενισχύσει τις στρατιωτικές δυνάμεις στο Αφγανιστάν, αλλά και να επεκτείνει τη δράση του στο Ιράκ.

Στο πλαίσιο αυτό το Συμβούλιο Αμυνας συζήτησε στην προχτεσινή συνεδρίαση το συγκεκριμένο σχέδιο για τον αριθμό των στρατιωτών αλλά και «μέσα» που μπορούν να διαθέσουν ώστε να μην υστερήσουν στην «αντιτρομοκρατική εκστρατεία» των ΗΠΑ και των «πρόθυμων συμμάχων» τους. Οι σχετικές αποφάσεις της ηγεσίας των ενόπλων δυνάμεων περιβάλλονται με απόλυτη μυστικότητα, αλλά θεωρείται βέβαιο ότι η κυβέρνηση δε θα μπορέσει να αποφύγει την αποστολή νέων στρατιωτικών δυνάμεων στο Αφγανιστάν.

Ταυτόχρονα εμφανίζεται πρόθυμη να πολλαπλασιάσει τις στρατιωτικές δυνάμεις στη Βοσνία - Ερζεγοβίνη, στην περίπτωση που το ΝΑΤΟ αποφασίσει να αποχωρήσει μέχρι το τέλος του έτους και αντικατασταθεί από αντίστοιχες στρατιωτικές δυνάμεις της ΕΕ, σύμφωνα και με τις αποφάσεις της τελευταίας συνόδου κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες.

Με αυτή την επίδειξη προθυμίας η ελληνική κυβέρνηση πιστεύει ότι μπορεί να «καλοπιάσει» την Ουάσιγκτον, ώστε να μην επιμείνει στην αποστολή ελληνικών στρατιωτικών δυνάμεων στο Ιράκ. Η «ευγενική άρνηση» της κυβέρνησης στο όνομα της διεξαγωγής των Ολυμπιακών Αγώνων, έχει ημερομηνία λήξης και γι' αυτό ετοιμάζεται η επόμενη «δικαιολογία».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, που ρωτήθηκε σχετικά, στην αρχή μίλησε για απλή αντικατάσταση των δυνάμεων που υπάρχουν σήμερα στο Αφγανιστάν, αλλά στη συνέχεια το άφησε ανοιχτό λέγοντας ότι «δε γνωρίζει» και ότι έχει υπόψη του την «κατ' αρχήν» απόφαση της κυβέρνησης.

Ακολουθεί ο σχετικός διάλογος στη χτεσινή ενημέρωση του εκπροσώπου:

Ερώτηση: «Στη χτεσινή συνεδρίαση του Συμβουλίου Αμυνας αληθεύει ότι αποφασίστηκε η ενίσχυση της στρατιωτικής παρουσίας στο Αφγανιστάν και στη Βοσνία;».

Θ. Ρουσόπουλος: «Εχω απαντήσει σε τέτοια ερωτήματα. Δε μιλάμε για ενίσχυση της στρατιωτικής παρουσίας, μιλάμε πάντοτε για αντικατάσταση αξιωματικών, οι οποίοι - όπως ξέρετε - πηγαίνουν σε αυτές τις περιοχές για ένα ορισμένο χρονικό διάστημα».

Ερώτηση: «Οχι μόνο για αντικατάσταση, αλλά για επιπλέον δυνάμεις. Αποφασίστηκε κάτι τέτοιο χτες;».

Θ. Ρουσόπουλος: «Δε γνωρίζω κάτι τέτοιο. Σας λέω ποια είναι η κατ' αρχήν απόφαση της κυβέρνησης».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Κοινά ευρωΝΑΤΟικά ιμπεριαλιστικά εργαλεία (2008-11-01 00:00:00.0)
Ούτε ένας στρατιώτης έξω από τα σύνορα (2007-10-26 00:00:00.0)
Απεμπλοκή τώρα! (2007-01-27 00:00:00.0)
Νέες στρατιωτικές αποστολές στο Αφγανιστάν (2005-10-18 00:00:00.0)
Βαθαίνει η ελληνική εμπλοκή (2004-10-05 00:00:00.0)
Στο Ιράκ υπό την «ομπρέλα» του ΟΗΕ ή του ΝΑΤΟ (2004-05-26 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ