Τετάρτη 23 Ιούνη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΚΤΑΚΤΗ ΣΥΝΟΔΟΣ ΕΕ
«Τα βρίσκουν» και για τον αντικαταστάτη του Πρόντι

Εκτακτη σύνοδο κορυφής, πιθανότατα στις 29 Ιούνη, συγκαλεί η ιρλανδική προεδρία για την ανάδειξη του νέου προέδρου της Κομισιόν, καθώς φαίνεται ότι έχει βρεθεί υποψηφιότητα που γίνεται αποδεκτή από τα αντιμαχόμενα στρατόπεδα.

Ηδη έχουν ειδοποιηθεί οι κυβερνήσεις των «25» κρατών μελών ότι την ερχόμενη Τρίτη, αμέσως μετά τη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στην Κωνσταντινούπολη, θα συγκεντρωθούν ξανά στις Βρυξέλλες για να ορίσουν τον αντικαταστάτη του Ρ. Πρόντι. Η ιρλανδική προεδρία δεν έχει ανακοινώσει επίσημα την επίτευξη συμφωνίας ούτε το πρόσωπο «κοινής αποδοχής» αλλά είναι φανερό ότι δεν πρόκειται να συγκληθεί έκτακτη σύνοδος κορυφής αν δεν είναι απόλυτα σίγουρη ότι θα επιτευχθεί η εκλογή του προέδρου της Κομισιόν.

Χτες επανήλθε στο προσκήνιο το όνομα του προέδρου της πολυεθνικής BP Πίτερ Σάδερλαντ, ο οποίος επιβεβαίωσε ότι του έχει γίνει πρόταση να αναλάβει την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. «Γνωρίζω ότι το όνομά μου συζητήθηκε μεταξύ άλλων από τον (Ιρλανδό πρωθυπουργό) Μπέρτι Αχέρν, ως προεδρεύοντα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου», δήλωσε στο πρακτορείο Ρόιτερ ο Πίτερ Σάδερλαντ, που ήταν και πρόεδρος του Διεθνούς Οργανισμού Εμπορίου (1993-1995). Παράλληλα έθεσε ως όρο για την αποδοχή, τη συναίνεση του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών. «Κανείς δε θα σκεφτόταν να δεχτεί τη θέση του προέδρου της Επιτροπής, η οποία είναι ένα από τα δυσκολότερα πόστα στον κόσμο, χωρίς μια πλήρως συναινετική απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου», είπε.

Από την πλευρά της η ιρλανδική προεδρία διέψευσε χτες ότι ο πρωθυπουργός Μπέρτι Αχέρν βρήκε τον διάδοχο του Ρομάνο Πρόντι για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής όπως είχε δηλώσει προηγουμένως ο Βρετανός υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Ντένις Μακ Σέιν. Σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφου, πηγή προσκείμενη στην προεδρία απέδωσε τις δηλώσεις του Μακ Σέιν σε «σύγχυση». «Δεν υπάρχει εξέλιξη στο παρόν στάδιο» είπε.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή το έκτακτο συμβούλιο κορυφής που ενδέχεται να συγκαλέσει ο Μπέρτι Αχέρν για να ορίσει τον νέο πρόεδρο της Κομισιόν, θα πραγματοποιηθεί, αν πραγματοποιηθεί, το απόγευμα της 29ης Ιουνίου στις Βρυξέλλες.

Νωρίτερα ο αρμόδιος για τις ευρωπαϊκές υποθέσεις Βρετανός υπουργός Ντένις Μακ Σέιν είχε δηλώσει ότι ο πρωθυπουργός της Ιρλανδίας Μπέρτι Αχέρν βρήκε υποψήφιο διάδοχο του Ρομάνο Πρόντι: «Νομίζω ότι ο Ιρλανδός πρωθυπουργός έχει συζητήσει με όλους και έχει βρει κάποιον που μπορεί να ικανοποιήσει όχι μόνο το Λονδίνο και το Παρίσι, αλλά και τις άλλες 23 πρωτεύουσες της Ευρώπης», δήλωσε ο Βρετανός υπουργός στο γαλλικό τηλεοπτικό δίκτυο LTR.

Σε ερώτηση σχετικά με ενδεχόμενη υποψηφιότητα του Γάλλου υπουργού Εξωτερικών Μισέλ Μπαρνιέ, ο Βρετανός υπουργός παραδέχτηκε ότι είναι μία αξιοσέβαστη προσωπικότητα για το Λονδίνο, αλλά άφησε να εννοηθεί ότι δεν είναι το πρόσωπο που έχει στο μυαλό του ο Μπέρτι Αχέρν.

Την ίδια στιγμή, στη Λισαβόνα πιστεύεται ότι ο Πορτογάλος πρωθυπουργός Ζοζέ Μανουέλ Ντουράο Μπαρόσο θεωρείται ολοένα και πιθανότερος διάδοχος του Ρομάνο Πρόντι, σύμφωνα με χτεσινό δημοσίευμα της εφημερίδας «Πούμπλικο». Το δημοσίευμα παρατηρεί ότι ο Βρετανός πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ έχει εκφράσει την υποστήριξή του στον Μπαρόσο, ενώ ο Γάλλος πρόεδρος Ζακ Σιράκ και ο Γερμανός καγκελάριος Γκέρχαρντ Σρέντερ δεν έχουν αντιταχθεί στην υποψηφιότητα του Πορτογάλου μέχρι στιγμής.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Για ψήφο εμπιστοσύνης (2007-02-27 00:00:00.0)
Δολοφονία πράκτορα των Βρετανών (2006-04-06 00:00:00.0)
Από «αδιέξοδο» σε «αδιέξοδο» (2004-09-21 00:00:00.0)
Ολα τα μάτια στραμμένα στην Ιρλανδία (2002-10-19 00:00:00.0)
Αλλη μια γενικόλογη διακήρυξη «αρχών» και συμφερόντων της ΕΕ (2000-04-05 00:00:00.0)
ΣΠ ΠΡΟΣΩΠΟ - ΡΟΜΑΝΟ ΠΡΟΝΤΙ (1998-07-05 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ