Τετάρτη 23 Ιούνη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ
Διεργασίες εφ' όλης της ύλης

Λίγους μήνες πριν το συνέδριο ο Συνασπισμός θυμίζει ολοένα και περισσότερο «χάβρα Ιουδαίων». Οι αντιπαραθέσεις μαίνονται γύρω από την πολιτική του φυσιογνωμία, την οργανωτική του δομή και λειτουργία, αλλά και το ποιος θα διαδεχτεί τον Ν. Κωνσταντόπουλο στην προεδρία, όπως και οι παρασκηνιακές κινήσεις για τη διαμόρφωση συμμαχιών που θα επιβάλλουν τη μια ή την άλλη πρόταση.

Πέρα από το «αριστερό ρεύμα» και την «ανανεωτική συσπείρωση» που προσπαθούν να βάλουν τη σφραγίδα τους στις εξελίξεις - οι «προεδρικοί» αρκούνται προς το παρόν στη σιωπή, αν και οι φήμες τούς θέλουν να συμπράττουν τελικά με τους «ανανεωτές» - δε λείπουν και μεμονωμένες παρεμβάσεις. Στα πλαίσια αυτά οργανώσεις και στελέχη του ΣΥΝ απηύθυναν πρόταση στον Δ. Παπαδημούλη να διεκδικήσει την προεδρία, ενώ φημολογείται ότι ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη προσπάθεια μελών του ΣΥΝ συγκέντρωσης υπογραφών κάτω από το αίτημα για διάλυση και ανασύσταση του κόμματος.

Φυσικά και οι επίδοξοι πρόεδροι δε μένουν αμέτοχοι, οι απόψεις δε ορισμένων προκαλούν «πονοκεφάλους» κυρίως στο «αριστερό ρεύμα» από τους κόλπους του οποίου προέρχονται, μιας και ζητούν μετ' επιτάσεως τη διάλυση των τάσεων. Το «ρεύμα» απορρίπτει ασυζητητί ένα τέτοιο ενδεχόμενο, εκτιμώντας πως ο ΣΥΝ δεν υπέφερε από τις τάσεις, αλλά από προσωπικές στρατηγικές και παραγοντισμούς. Στελέχη του επιμένουν πως το αίτημα αυτό συνιστά ευθεία επίθεση εναντίον του «ρεύματος», καθώς είναι η μόνη συγκροτημένη και ισχυρή τάση και υπενθυμίζουν με νόημα πως αυτή τη συζήτηση την άνοιξε ο ίδιος ο Ν. Κωνσταντόπουλος.

Παρότι επισήμως καμία τάση δεν έχει εκφραστεί υπέρ κάποιου εκ των πιθανών υποψηφίων για την προεδρία, θεωρείται δεδομένο πως η «ανανεωτική συσπείρωση» θα στηρίξει τον Μ. Παπαγιαννάκη. Για το «αριστερό ρεύμα» η επιλογή είναι πιο δύσκολη. Στελέχη του αντιτίθενται στην υποψηφιότητα του Αλ. Αλαβάνου μετά τις πρόσφατες δηλώσεις του, αλλά αναγνωρίζουν πως «έχει κοινωνικό έρεισμα» και ενδεχομένως να τον επιβάλλει η βάση του κόμματος. Η υποψηφιότητα του Γ. Δραγασάκη θεωρείται «ιδανική» για το «ρεύμα» αφού εκτιμά πως θα συγκεντρώσει ευρύτερη στήριξη κόντρα σε οποιαδήποτε άλλη, ωστόσο ο ίδιος λέγεται πως διατηρεί ακόμα ισχυρές επιφυλάξεις.

Σήμερα, συνεδριάζει εκ νέου η Πολιτική Γραμματεία του κόμματος για να προετοιμάσει τη σύνοδο της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής το Σαββατοκύριακο, η οποία ενδεχομένως να αποσαφηνίσει προθέσεις και διαθέσεις. Αίσθηση πάντως προκάλεσε η απουσία του Ν. Κωνσταντόπουλου από την προχτεσινή συνεδρίαση της ΠΓ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ