Τετάρτη 23 Ιούνη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΘΗΝΑ
Αγωνιστική απάντηση στον αντιδραστικό κατήφορο

Με συγκέντρωση και πορεία χτες, στο κέντρο της πρωτεύουσας, συνεχίστηκε ο λαϊκός αγώνας για να καταργηθούν στην πράξη όλα τα «τρομονομοθετήματα»

«Οχι στην τρομοκρατία των ιμπεριαλιστών - πάρτε πίσω τώρα τον "ευρωτρομονόμο"». Με το πανό του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας να δεσπόζει στην πλατεία Ομονοίας, χτες το απόγευμα πλήθος Αθηναίων, προοδευτικοί άνθρωποι, κομμουνιστές και δημοκράτες διαδήλωσαν στο κέντρο της πρωτεύουσας. Διαδήλωσαν την αντίθεσή τους στο νέο, ενιαίο «τρομονομοθέτημα», που προωθούνταν εκείνη την ώρα στη Βουλή με τη στήριξη των ΝΔ - ΠΑΣΟΚ και το οποίο καθιερώνει το ευρωένταλμα σύλληψης και έκδοσης και συμπληρώνει το ήδη ισχύον τρομοκρατικό νομοθετικό πλαίσιο.

Στη συγκέντρωση, που διοργάνωσε η «Δημοκρατική Συσπείρωση για τις λαϊκές ελευθερίες και την αλληλεγγύη», συμμετείχαν πλήθος φορέων, το ΠΑΜΕ, η ΕΕΔΥΕ, ομοσπονδίες και συνδικάτα εργαζομένων. Ανάμεσα στους παραβρισκόμενους ξεχωρίσαμε την αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον Μ. Αρβανιτάκη, μέλος του ΠΓ και Γραμματέα της ΚΟΑ του ΚΚΕ, όπως και τους βουλευτές του Κόμματος Α. Τζέκη, Τ. Τσιόγκα και Γ. Πατσιλινάκο. Παραβρέθηκε επίσης αντιπροσωπεία της συνδικαλιστικής παράταξης ΔΗΣΕΚ, με επικεφαλής τον Π. Τσίρκα, αντιπροσωπεία της «Κομμουνιστικής Ανανέωσης» κ.ά.

Τι προωθούν

Μιλώντας από το βήμα της συγκέντρωσης, ο Χ. Σμυρνιώτης, μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής της «Δημοκρατικής Συσπείρωσης», σημείωσε ότι ο ιμπεριαλισμός απειλεί τους λαούς και τους εργαζομένους που του αντιστέκονται, άρα είναι λογικό οι εκφραστές του να προωθούν τέτοια αντιδραστικά θεσμικά μέτρα, προκειμένου να κατοχυρώσουν τα συμφέροντα της ολιγαρχίας. Τόνισε ότι επιχειρείται ο περιορισμός δημοκρατικών και λαϊκών δικαιωμάτων που κατακτήθηκαν με αίμα τα τελευταία διακόσια χρόνια. Οτι με αφορμή τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας η κυβέρνηση της ΝΔ προσπαθεί να ενδυναμώσει τα ήδη ισχύοντα αντιδραστικά νομοθετήματα, που πρώτη έστησε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, για να «απαντήσουν» στο λαϊκό κίνημα που οργανώνεται και αντιστέκεται. Κατέληξε ότι η «Δημοκρατική Συσπείρωση» θα κλιμακώσει τις προσπάθειές της για ενημέρωση των λαϊκών μαζών πάνω στο φλέγον αυτό ζήτημα, την προσπάθειά της να μην περάσει ο «τρομονόμος», αλλά και να καταργηθούν τα ήδη εφαρμοζόμενα ανάλογα νομοθετήματα.


Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο Φ. Ατές, μέλος της Επιτροπής Αλληλεγγύης για τους πολιτικούς κρατούμενους Τουρκίας και Κουρδιστάν. Υπογράμμισε ότι ζούμε σε μια εποχή δύσκολη, όπου κυριαρχούν η τυραννία και η βαρβαρότητα. Οτι οι ιμπεριαλιστές, μαζί με τους υπηρέτες και συνεργάτες τους, μη γνωρίζοντας όρια στην καταπίεση και την εκμετάλλευση, παραβιάζουν τα δημοκρατικά - εργατικά - λαϊκά - ανθρώπινα δικαιώματα. Κάλεσε σε αντίσταση ενάντια στον «τρομονόμο» και σε κάθε αντιλαϊκή, αντιδημοκρατική πολιτική της ΕΕ και των ΗΠΑ.

Ο Κ. Μυτιληνιού, στέλεχος του ΠΑΜΕ και πρόεδρος του Συνδικάτου Μετάλλου «Ο Προμηθέας», σκωπτικά παρατήρησε ότι στην πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες μπορεί να τσακώνονταν οι συμμετέχοντες για τα αξιώματα και τις καρέκλες, αλλά από την άλλη πλευρά ήταν όλοι μαζί στις αποφάσεις για παραπέρα αντιδραστικοποίηση της ΕΕ, την οργάνωση ευρωστρατού και ευρωαστυνομίας, ακόμα και την ένοπλη επέμβαση σε χώρες όπου διασαλεύεται η «οικονομική τάξη», με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τους μεγάλους, μακρόχρονους, μαζικούς εργατικούς αγώνες. Στόχος των ΝΔ και ΠΑΣΟΚ - που στήνουν και ψηφίζουν τέτοια νομοθετήματα - είναι, όπως είπε, όλοι όσοι διεκδικούν το δικαίωμα στην πλήρη απασχόληση, αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις, αναβαθμισμένη δημόσια και δωρεάν υγεία και παιδεία, όλοι όσοι αγωνίζονται ενάντια στις επεμβάσεις των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ. «Θα πάρουν την απάντηση που τους αρμόζει από την εργατική τάξη και τα άλλα λαϊκά στρώματα. Θα σπάσουν τα μούτρα τους. Θα αχρηστεύσουμε στην πράξη αυτό το νόμο. Οι αγώνες μας θα συνεχιστούν και θα ενταθούν», κατέληξε.

Τελευταίος από τους ομιλητές ο Χ. Παπαμάργαρης, μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής της «Δημοκρατικής Συσπείρωσης», ανέλυσε στους συγκεντρωμένους τι προβλέπει το νέο νομοθέτημα. Οτι ουσιαστικά αποτελεί αναβαθμισμένη συνέχεια των κατασταλτικών μέτρων που συστηματικά λαμβάνονται τα τελευταία χρόνια. Οτι προετοιμάστηκε από τη Σύνοδο Κορυφής του Δεκέμβρη 2001 ακόμη και βάλλει ευθέως κατά των λαϊκών αγώνων και της αμφισβήτησης της κυρίαρχης τάξης πραγμάτων. Θέτει στο στόχαστρο την κοινωνική διαμαρτυρία, αφού ορίζει ότι τρομοκρατικό είναι ένα αδίκημα όταν τελείται έτσι ώστε να βλάψει σοβαρά ή να καταστρέψει τις θεμελιώδεις συνταγματικές, πολιτικές, οικονομικές δομές μιας χώρας ή ενός διεθνούς οργανισμού. Οτι ο κατάλογος των αδικημάτων μπορεί να περιλάβει μια σειρά δραστηριότητες που σχετίζονται με τους λαϊκούς αγώνες, π.χ. διαδηλώσεις, απεργίες, συμβολικές καταλήψεις κτιρίων, οδών κλπ. Οτι το ευρωένταλμα συνιστά πλήγμα στην εθνική κυριαρχία, τα δημοκρατικά δικαιώματα και εγγυήσεις. Επιτρέπει την έκδοση Ελλήνων κατά παράβαση του Συντάγματος, ενώ μπορεί να γίνει και παράδοση προσώπου που είναι απλώς ύποπτος. «Δε θα πέσουμε χωρίς αγώνα, δε θα πάμε άκλαυτοι» ολοκλήρωσε την ομιλία του, προϊδεάζοντας για τους παλλαϊκούς αγώνες που θα ακολουθήσουν.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ