Τετάρτη 26 Μάη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Στο Ιράκ υπό την «ομπρέλα» του ΟΗΕ ή του ΝΑΤΟ

Θ. Ρουσόπουλος: «Η χώρα μας συμμετέχει σε διεθνείς ειρηνευτικές αποστολές, λόγω των υποχρεώσεών της από τη συμμετοχή σε διεθνείς οργανισμούς»

Η κυβέρνηση θα συνεχίσει την οικονομική ενίσχυση των αμερικανικών δυνάμεων κατοχής, ενώ θα στείλει και στρατιωτικές δυνάμεις αν αυτό έχει την κάλυψη του ΟΗΕ ή ακόμα και του ΝΑΤΟ.

Αυτό προκύπτει από τις χτεσινές δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου, ο οποίος κινήθηκε στο πλαίσιο των διαβεβαιώσεων που έδωσε ο Κ. Καραμανλής στον Πρόεδρο Μπους στην πρόσφατη επίσκεψη στο Λευκό Οίκο.

Ο Θ. Ρουσόπουλος, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, αρχικά δήλωσε ότι η κυβέρνηση δεν προτίθεται να στείλει στρατιωτικές δυνάμεις στο Ιράκ, αλλά αμέσως μετά αυτοαναιρέθηκε αφού ξεκαθάρισε ότι η κυβέρνηση θα σεβαστεί τις «υποχρεώσεις» της σε διεθνείς οργανισμούς, εννοώντας προφανώς τον ΟΗΕ και το ΝΑΤΟ.

Ο σχετικός διάλογος στη χτεσινή ενημέρωση του κυβερνητικού εκπροσώπου έχει ως εξής:

Ερώτηση: «Για ποιους λόγους η κυβέρνηση στέλνει στις αμερικανικές δυνάμεις κατοχής στο Ιράκ οικονομική βοήθεια δεκάδων εκατομμυρίων δολαρίων, όπως ανέφερε ο πρωθυπουργός στο CNN; Μήπως για να βασανίζουν καλύτερα και να σκοτώνουν τους Ιρακινούς; Και κάτι ακόμη: Προτίθεται η κυβέρνηση να στείλει και στρατιωτικές δυνάμεις στο Ιράκ, μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες;».

Θ. Ρουσόπουλος: «Η κυβέρνηση δεν προτίθεται να στείλει στρατιωτικές δυνάμεις στο Ιράκ. Η χώρα μας συμμετέχει, όπως ξέρετε, σε διεθνείς ειρηνευτικές αποστολές, λόγω των υποχρεώσεών της από τη συμμετοχή της σε διεθνείς οργανισμούς».

Σημειώνεται ότι ο ίδιος ο Κ. Καραμανλής, στη συνέντευξη Τύπου που είχε δώσει μετά το τέλος της επίσκεψής του στο Λευκό Οίκο, είχε παραδεχτεί ότι «συμμετέχουμε ενεργά στην προσπάθεια ανόρθωσης του Ιράκ με σημαντική οικονομική βοήθεια». Αργότερα σε συνέντευξή του στο CNN ανέφερε ότι «η Ελλάδα έχει ήδη διαθέσει ή προορίζει προς διάθεση περίπου 10 δισ. δολάρια για το Ιράκ». Σε επικοινωνία του «Ρ» με πηγή του Μεγάρου Μαξίμου διευκρινίστηκε ότι επρόκειτο για φραστικό λάθος και η πραγματικότητα είναι ότι έχουν διατεθεί 10 εκατ. δολάρια...

Οσο για την αποστολή στρατιωτικών δυνάμεων, ο Κ. Καραμανλής στην ίδια συνέντευξή του στο CNN είχε αφήσει ορθάνοιχτο το ενδεχόμενο να επαναληφθεί το προηγούμενο του Αφγανιστάν, αρκεί να προηγηθεί απόφαση του ΟΗΕ. «Αυτό που εμείς που πάνω απ' όλα υποστηρίζουμε είναι κάθε προσπάθεια που θα καταβάλλεται εφεξής να εντάσσεται όσο περισσότερο γίνεται υπό την αιγίδα του ΟΗΕ. Τώρα, εφόσον γίνει αυτό είμαστε ανοιχτοί να συζητήσουμε τα επόμενα βήματα», είχε αναφέρει χαρακτηριστικά.

Το ΝΑΤΟ στο Ιράκ;

Στο μεταξύ, το ενδεχόμενο να αναλάβει το ΝΑΤΟ τη στρατιωτική κατοχή του Ιράκ επανέρχεται ολοένα και «πιο κοντά», δημιουργώντας εύλογα ερωτήματα για τη στάση που θα κρατήσει η κυβέρνηση της ΝΔ σε αυτή την περίπτωση. Χαρακτηριστική ήταν η δήλωση χτες του υπουργού Εξωτερικών της Ιταλίας, Φράνκο Φρατίνι, ο οποίος ανέφερε ότι «το ΝΑΤΟ είναι πιθανό να αναλάβει το στρατιωτικό έλεγχο ενός τμήματος του Ιράκ αμέσως μετά την επίσημη διάλυση της υπό αμερικανική διοίκηση Συμμαχίας τον Ιούνιο». «Το ότι ένα τμήμα του ιρακινού εδάφους θα ελέγχεται από στρατεύματα του ΝΑΤΟ είναι κάτι παραπάνω από μία υπόθεση, ακόμα και αν αυτό δε συμβεί στο άμεσο μέλλον», ανέφερε σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Αβενίρε» ο Φρ. Φρατίνι διευκρινίζοντας ότι Γαλλία και Γερμανία διαβεβαίωσαν πως δε θα μπλοκάρουν αυτή την απόφαση προβάλλοντας «βέτο».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ