Τετάρτη 26 Μάη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ 2004
Το φακέλωμα ευρωπαϊστί

Εξάλλου, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αποφάσισε να προωθήσει οδηγία σχετικά με την υποχρέωση των μεταφορέων να γνωστοποιούν (σ.σ.: στις υπηρεσίες ασφαλείας) τα στοιχεία των μεταφερομένων ατόμων. Δηλαδή, και η ΕΕ να κάνει ό,τι κάνουν οι ΗΠΑ. Τι ακριβώς;

Μετά την επίθεση της 11ης Σεπτέμβρη 2001, οι αμερικανικές αρχές υιοθέτησαν νομοθεσία, διά της οποίας απαιτείται από τις αεροπορικές εταιρίες που εκτελούν δρομολόγια στις ΗΠΑ να διαβιβάζουν τα δεδομένα των επιβατών στην Αμερικανική Υπηρεσία Τελωνείων και Μετανάστευσης.

Αρκετή ώρα πριν ξεκινήσει η κάθε πτήση, οι εταιρίες διαβιβάζουν στους Αμερικανούς στοιχεία των επιβατών, όπως τα ονόματά τους, τους αριθμούς των πιστωτικών καρτών και τηλεφώνων, τις διευθύνσεις και τα «e-mail», ακόμα και τις διατροφικές προτιμήσεις όσων επιθυμούν να ταξιδέψουν στις ΗΠΑ. Ανάλογα με την επιλογή γεύματος που τους παρέχεται κατά τη διάρκεια της πτήσης ξεχωρίζουν ποιοι είναι μουσουλμάνοι (απορρίπτουν, π.χ., το χοιρινό).

Οι Αμερικανοί χρησιμοποιούν τις πληροφορίες αυτές δήθεν για να εντοπίζουν πιθανούς τρομοκράτες πριν ακόμη εισέλθουν στη χώρα τους. Στην πραγματικότητα δημιουργούν μια τεράστια, πρωτοφανή βάση δεδομένων, όπου φακελώνονται σε πρώτη φάση εκατοντάδες χιλιάδες - κάθε χρόνο - ταξιδιώτες.

Οι πληροφορίες που έρχονται από την Ουάσιγκτον αναφέρουν ότι αργότερα, και αφού πρώτα εμπλουτίσουν αυτές τις βάσεις δεδομένων με πολλές και διασταυρωμένες πληροφορίες σχετικά με τον κάθε επιβάτη που επισκέπτεται συχνά τις ΗΠΑ, δε θα επιτρέπουν το ταξίδι σε όποιον επίδοξο επιβάτη δεν πληρεί το προφίλ του αγνού και φιλήσυχου πολίτη που οι αμερικανικές υπηρεσίες προκρίνουν.

Το αυτό θέλουν να κάνουν και οι Βρυξέλλες. Να γνωρίζουν πριν από κάθε ταξίδι με προορισμό την ΕΕ, ποιος θέλει να μπει στη διαμορφούμενη Ευρώπη-φρούριο. Με πρόσχημα την προστασία από τους «τρομοκράτες», αλλά και με άμεσο έλεγχο του πόσοι και ποιοι θέλουν να εισέλθουν στην ΕΕ. Και μάλιστα αυτά τα στοιχεία να τα παρέχουν όλοι οι μεταφορείς και όχι μόνο οι αεροπορικές εταιρίες.

Βιομετρικά δεδομένα

Αλλη μια παράμετρος: Οι Βρυξέλλες αποφάσισαν από το 2005 τα ταξιδιωτικά έγγραφα των υπηκόων τρίτων χωρών (βίζες και άδειες παραμονής) να εκδίδονται με δύο (σε πρώτη φάση) βιομετρικά δεδομένα: Τα δακτυλικά αποτυπώματα του κατόχου και την ψηφιακή φωτογραφία του.

Με βάση τα όσα συζητιούνται στις Βρυξέλλες, θα ακολουθήσει η ψηφιακή αποτύπωση της ίριδας του ματιού, της ομάδας αίματος, ακόμη και του DNA του κατόχου. Πρόκειται για το διαβόητο ηλεκτρονικό φακέλωμα, καθώς οι προαναφερόμενες πληροφορίες θα αποθηκεύονται σε μικροτσίπ επικολλημένο στη βίζα. Θα διασταυρώνονται με όσα άλλα στοιχεία έχουν αποθηκευμένα οι ευρωπαϊκές αρχές αστυνόμευσης και ασφαλείας σε ηλεκτρονικές βάσεις δεδομένων. Οι έλεγχοι, οι διασταυρώσεις στοιχείων θα γίνονται στα σημεία εισόδου στα σύνορα της ΕΕ (τα εξωτερικά, αλλά και αυτά των κρατών-μελών μεταξύ τους) και σε μπλόκα στο εσωτερικό του ευρωμορφώματος.

Τέλος, οι κρατούντες αποφάσισαν να υιοθετήσουν κοινό κατάλογο «ασφαλών χωρών καταγωγής». Στους πρόσφυγες από τις εκτός καταλόγου χώρες θα συμπεριφέρονται αναλόγως...

Δυο φορές θύματα

Ολα τα παραπάνω συνθέτουν ένα πλέγμα απαγορευτικό για όποιον διωκόμενο ψάχνει με κάθε τρόπο καταφύγιο, μακριά από αντιδημοκρατικά και τυραννικά καθεστώτα. Θα βρίσκει παντού υψωμένα μπροστά του τείχη. Και στην απεγνωσμένη προσπάθειά του να τα υπερβεί, θα βρίσκεται ποινικά διωκόμενος και από την ΕΕ, με το πρόσχημα ότι παρανόμησε πασχίζοντας να βρει άσυλο σε ένα κράτος-μέλος.

`Η σε μια άλλη περίπτωση, χιλιάδες θύματα του ιμπεριαλισμού, απόκληροι και κυνηγημένοι, π.χ., από τις βόμβες στο Αφγανιστάν και στο Ιράκ, στην Παλαιστίνη και στο τουρκικό Κουρδιστάν, θα γίνονται θύματα δυο φορές. Και επειδή δε θα μπορούν να ζήσουν ειρηνικά στις βομβαρδισμένες, κατεχόμενες και ρημαγμένες πατρίδες τους. Και επειδή δε θα μπορούν να διεκδικήσουν το δικαίωμα στη ζωή οπουδήποτε αλλού. Τους το στερούν οι ίδιοι ακριβώς παράγοντες που τους ρημάζουν και (σ)τον τόπο τους.

Μπορούμε εδώ να παρεμβάλουμε κι ένα παράδειγμα του τι γίνεται ήδη και πώς σκοπεύεται να γενικευτεί: Μέσα του Απρίλη η Εθνική ομάδα ποδοσφαίρου του Αφγανιστάν βρέθηκε σε προπονητικά κέντρα της Ιταλίας και της Γερμανίας, με βάση πρόγραμμα της Γερμανικής Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου για την «ανασυγκρότηση» του αφγανικού ποδοσφαίρου, αλλά και για φιλικούς αγώνες.

Εννέα Αφγανοί ποδοσφαιριστές ζήτησαν άσυλο ενώ βρίσκονταν σε προπονητικό κέντρο της Ιταλίας. Οχι μόνο δεν τους χορηγήθηκε, αλλά οι έξι συνελήφθησαν στη Γερμανία και οι αρμόδιες ιταλικές αρχές - στις οποίες και κατατέθηκε η αίτηση ασύλου - υποσχέθηκαν στην αφγανική κυβέρνηση να τους στείλει πίσω.

Σύμφωνα με τηλεγράφημα του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων της 20/4/2004, Αφγανός αξιωματούχος διαβεβαίωσε ότι οι φυγάδες θα τιμωρηθούν αυστηρά γιατί «έθιξαν την τιμή του Αφγανιστάν». Μάλιστα, η αφγανική κυβέρνηση αποφάσισε να διαλύσει την Εθνική ομάδα. «Τώρα σχεδιάζουμε να επενδύσουμε σε νέους παίκτες μετά την απρεπή πράξη που έγινε στην Ιταλία», δήλωσε ο Χαλίμ Κοϊστανί, επικεφαλής της ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας του Αφγανιστάν. Ο ίδιος υπογράμμισε ότι «θα επιληφθεί του θέματος η αστυνομία και η Δικαιοσύνη».

Σωστό. Εδώ ολόκληρος πόλεμος έγινε για να αποκτήσουν χώρα ελεύθερη και δημοκρατική. Δεν πρέπει να κάτσουν σώνει και καλά εκεί για να το εκτιμήσουν;


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ