Τετάρτη 26 Μάη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 48
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΙΑΚΡΙΤΙΚΑ
Στο δρόμο του Αϊνστάιν...

Δύο ειδήσεις που διάβασα, πριν από λίγες μέρες, μου έκαναν εντύπωση. Η πρώτη αναφέρει ότι ένας καθηγητής Νομικής του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας, ονόματι Τζον Γου, δημιούργησε, σε συνεργασία με συναδέλφους του, εμπιστευτικά μνημόνια, τα οποία προορίζονται να παρέχουν νομικά και άλλα «επιχειρήματα», που θα χρησιμοποιούνται από τους Αμερικανούς βασανιστές κρατουμένων και αιχμαλώτων - όπως, π.χ., αυτοί που έδρασαν στη φυλακή Αμπού Γκράιμπ του Ιράκ και στο κολαστήριο του Γκουαντανάμο - προκειμένου να γλιτώσουν από τυχόν κατηγορίες για εγκλήματα πολέμου. Η δεύτερη είδηση σημειώνει ότι άλλοι επιστήμονες - κατά τύχη κι αυτοί Αμερικανοί - εφηύραν μια συσκευή, η οποία, με βάση έναν αλγόριθμο, μπορεί να προβλέψει αν κάποιος άνθρωπος έχει την τάση να εξελιχθεί σε ...τρομοκράτη. Και, βεβαίως, αυτή η εφεύρεση καθίσταται χρήσιμη και πολύτιμη στον «πόλεμο κατά της διεθνούς τρομοκρατίας», που έχουν εξαπολύσει, τα τελευταία χρόνια, οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους.

Οι παραπάνω ειδήσεις δηλούν, εν πολλοίς, ότι και η επιστήμη τίθεται στην υπηρεσία του ιμπεριαλισμού. Φυσικά, αυτό δεν αφορά σε κάθε επιστημονική ανακάλυψη, ούτε, πολύ περισσότερο, σε κάθε επιστήμονα. Θα λέγαμε, μάλιστα, ότι η επιστήμη - εξ ορισμού φιλανθρωπική - «δουλεύει» προς όφελος του συνόλου των ανθρώπων, συντελώντας στην κοινωνική πρόοδο και στην ευημερία. Χάνει, όμως, τα «φιλάνθρωπα» χαρακτηριστικά της κι αλλάζει ο ρόλος της, όταν οι καπιταλιστές κατευθύνουν την επιστημονική έρευνα και τα επιτεύγματά της, όπου κι όπως τους συμφέρει. Και, βεβαίως, βρίσκουν πολλούς επιστήμονες πρόθυμους να μπουν στη «δούλεψή» τους, αλλά υπάρχουν και πολλοί άλλοι, που αρνούνται να «πουλήσουν» τη συνείδησή τους, μετατρεπόμενοι σε «πιόνια» των ισχυρών.

Φτάνει, όμως, μια άρνηση του επιστήμονα να μπει στη «δούλεψη» των εγκληματιών, για να 'χει ήσυχη τη συνείδησή του; Οχι. Σήμερα, που ο ιμπεριαλισμός εμφανίζεται ακράτητος κι ανεμπόδιστος στο έγκλημα, ποδοπατώντας κάθε ίχνος ανθρώπινης αξιοπρέπειας κι απειλώντας το ειρηνικό μέλλον, χρειάζεται ο κόσμος της επιστήμης να κάνει το χρέος του, να βγει στο δρόμο της αντίστασης. Τα παραδείγματα του Αϊνστάιν, του Οπενχάιμερ κι άλλων που αντέταξαν το επιστημονικό τους θάρρος στη χιτλερική φοβέρα, ας καθοδηγούν τους επιστήμονες στον αγώνα για τη σωτηρία της ανθρωπότητας. Οι λαοί της Γης τούς θέλουν δίπλα τους στις μάχες για το σταμάτημα της «ιμπεριαλιστικής καταιγίδας», που άρχισαν και θα συνεχιστούν ακόμα πιο σκληρές.

Ο ελληνικός λαός έχει απαίτηση από τους ανθρώπους της επιστήμης να συμμετέχουν, πιο ενεργά κι αποτελεσματικά, στην πάλη του κατά του πολέμου και του ιμπεριαλισμού. Γιατί πιστεύει ότι η θέση του επιστήμονα είναι μέσα στην κοινωνία, κοντά στο λαό και μακριά από τα σαλόνια ή και τα «δωμάτια υπηρεσίας» της εξουσίας. Γιατί λυπάται, που υπάρχουν επιστήμονες στη χώρα μας, οι οποίοι συμπεριφέρονται σαν «γύφτουλες» των διαχειριστών της πολυποίκιλης και ποικιλώνυμης εξουσίας και σαν «τρωκτικά» που «ροκανίζουν» ευρωκονδύλια. Γιατί ντρέπεται, που ακούει «σπουδαγμένους» και «σπουδαίους» να κηρύσσουν τη μοιρολατρία και την υποταγή, να κρύβονται στην αδιαφορία και να προτιμούν, αντί της σύγκρουσης, τη φυγή...


Παύλος ΡΙΖΑΡΓΙΩΤΗΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ