Τετάρτη 26 Μάη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Προαγγελία νέας αμερικανικής πρωτοβουλίας

Νέα πρωτοβουλία της αμερικάνικης κυβέρνησης για τη λύση του Κυπριακού στη βάση του σχεδίου Ανάν, προανήγγειλε ουσιαστικά χτες ο Κόλιν Πάουελ, ενώ επανέλαβε την πρόθεση της κυβέρνησης να πάρει μέτρα στήριξης των Τουρκοκυπρίων.

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών σε χτεσινή δήλωσή του εμφανίστηκε ικανοποιημένος από τη συζήτηση που είχε στο Λευκό Οίκο με τον Κ. Καραμανλή για το Κυπριακό, σπεύδοντας ταυτόχρονα να ανταποκριθεί στο «αίτημα» του Ελληνα πρωθυπουργού για «νέα πρωτοβουλία» στο Κυπριακό.

«Είχαμε μια καλή συζήτηση με τον κ. Καραμανλή και εξακολουθούμε να αισθανόμαστε ότι ήταν μια ευκαιρία που χάθηκε όταν οι Ελληνοκύπριοι δεν αποδέχτηκαν (το σχέδιο) στο δημοψήφισμα», δήλωσε ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας και συμπλήρωσε: «Κοιτάζουμε για τρόπους που θα μας επιτρέψουν να προχωρήσουμε πάνω στην κατεύθυνση του σχεδίου του Κόφι Ανάν».

Σε ό,τι αφορά τη στάση των ΗΠΑ έναντι της τουρκοκυπριακής κοινότητας, η οποία υπερψήφισε το σχέδιο Ανάν, ο Κ. Πάουελ επανέλαβε την πρόθεση της κυβέρνησης Μπους να τη στηρίξει, δηλώνοντας: «Εξετάζουμε σημεία στα οποία μπορούμε να βοηθήσουμε σε ό,τι αφορά τις ανάγκες των Τουρκοκυπρίων».

Θ. Ρουσόπουλος: «Ναι» στο διεθνές ενδιαφέρον

«Αυτό που μας ενδιαφέρει, σε αυτή τη φάση, είναι να παραμείνει το Κυπριακό ένα διεθνές πρόβλημα, να υπάρχει διεθνές ενδιαφέρον γι' αυτό, έτσι ώστε να μην πει κανείς ότι έκλεισε η πόρτα της λύσης». Αυτό δήλωσε ο Θ. Ρουσόπουλος, διευκρινίζοντας τη στάση του Κ. Καραμανλή στις συνομιλίες που είχε σε Ν. Υόρκη και Ουάσιγκτον. Ωστόσο, απέφυγε να γίνει περισσότερο σαφής για το «είδος» και το χρόνο της λύσης που προωθείται, καθώς και το «αίτημα» που υπέβαλε ο Κ. Καραμανλής για μια «νέα προσπάθεια» στη βάση πάντα του σχεδίου Ανάν. Επιπλέον, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος διέψευσε ότι οι Μπους και Ανάν εξέφρασαν τη δυσαρέσκειά τους στο πρόσωπο του Κύπριου Προέδρου Τάσσου Παπαδόπουλου. «Αυτό για το οποίο μπορώ να σας διαβεβαιώσω, επειδή ήμουν παρών σε όλες τις συναντήσεις που αναφέρατε, είναι ότι, όντως, υπήρξε συζήτηση για τις εξελίξεις στο Κυπριακό. Ο Πρόεδρος της Κύπρου, μάλιστα, ενημερώθηκε την ίδια κιόλας ημέρα από τον υπουργό Εξωτερικών Πέτρο Μολυβιάτη. Δεν υπάρχει κανενός είδους δυσαρέσκεια στο πρόσωπο του κ. Παπαδόπουλου ή στην απόφαση, πολύ περισσότερο, του 76% του κυπριακού λαού», είπε ο εκπρόσωπος.

Ηξεις αφίξεις με τα διαβατήρια

Στη σειρά των αντιφατικών και αναιρούμενων δηλώσεων Τουρκοκυπρίων επισήμων σχετικά με τη μετάβαση στα Κατεχόμενα, προστέθηκαν χτες νέες δηλώσεις του λεγόμενου πρωθυπουργού Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, που φέρεται να είπε ότι από αύριο (σ.σ. σήμερα) οι Ελληνοκύπριοι θα μπορούν να διέρχονται από τα σημεία ελέγχου με επίδειξη μόνο της πολιτικής τους ταυτότητας.

Νωρίτερα, ο «αντιπρόεδρος» Σερντάρ Ντενκτάς είχε δηλώσει ότι η μετάβαση στα Κατεχόμενα με επίδειξη ταυτότητας θα ίσχυε μόνο για ομαδικές οργανωμένες επισκέψεις, τις οποίες θα διευθετούσαν Τουρκοκύπριοι τουριστικοί πράκτορες. Ο Σερντάρ Ντενκτάς αναίρεσε τις δικές του δηλώσεις, λέγοντας ότι η διέλευση των Ελληνοκυπρίων με ταυτότητα αποφασίστηκε σε ένδειξη καλής θέλησης.

Η εφημερίδα «Κίπρις» ωστόσο, γράφει ότι σύμφωνα με δήλωση του Ταλάτ, από χτες οι τουρίστες από τις χώρες της ΕΕ και από σήμερα οι Ελληνοκύπριοι θα μπορούν να εισέρχονται στα Κατεχόμενα με την επίδειξη της ταυτότητάς τους. Οι πολίτες τρίτων κρατών, θα που θα εισέρχονται από τις ελεύθερες περιοχές στα Κατεχόμενα θα επιδεικνύουν το διαβατήριό τους.

Η ίδια εφημερίδα διερωτάται κατά πόσο η βόρεια Κύπρος είναι στρατόπεδο και γράφει ότι η απόφαση για τη διέλευση των Ελληνοκυπρίων με ταυτότητες ελήφθη ύστερα από επαφές των κομμάτων του κυβερνητικού συνασπισμού με την Τουρκία. Η εφημερίδα γράφει ότι είναι αδύνατο να γίνουν μεταρρυθμίσεις στο ψευδοκράτος ενόσω παραμένει στην «κυβέρνηση» το Δημοκρατικό Κόμμα.

Πάντως ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κύπρου, Κύπρος Χρυσοστομίδης, δήλωσε ότι από σήμερα αναμένεται οι Ελληνοκύπριοι να εισέρχονται στα Κατεχόμενα επιδεικνύοντας μόνο την πολιτική τους ταυτότητα και όχι διαβατήριο. Προσβλέπουμε, πρόσθεσε, ότι σύντομα θα επιλυθεί το Κυπριακό και θα τερματιστεί η κατοχή, ώστε να υπάρχει ελεύθερη διακίνηση όλων των πολιτών σε όλη την επικράτεια της Κυπριακής Δημοκρατίας. Κληθείς ο ίδιος να σχολιάσει το ενδεχόμενο διάνοιξης και νέων διόδων προς τα Κατεχόμενα είπε ότι Τούρκοι στρατιωτικοί εμποδίζουν το άνοιγμα της οδού Λήδρας για δικούς τους λόγους, εξαιτίας και της ναρκοθέτησης της περιοχής. Και εξήγησε ο εκπρόσωπος, εκείνο που επιδιώκει η τουρκοκυπριακή πλευρά είναι η προσέλκυση τουριστών στα Κατεχόμενα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ