Τετάρτη 26 Μάη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ
Τα πάντα στην υπηρεσία του ξένου και ντόπιου κεφαλαίου

Με την ομιλία του Ελληνα πρωθυπουργού ολοκληρώθηκε στη Θεσσαλονίκη το Φόρουμ για τη Νοτιοανατολική Ευρώπη

Με τη δέσμευση του Ελληνα πρωθυπουργού προς τους εκπροσώπους του ντόπιου και ξένου κεφαλαίου, των ιμπεριαλιστικών οργανισμών, της ΕΕ, των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ, πως θα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να γίνουν πραγματικότητα οι στόχοι που έθεσε το Φόρουμ, στόχοι που, όπως είπε, είναι απόλυτα ταυτισμένοι με καίριες πτυχές της οικονομικής και της εξωτερικής πολιτικής της κυβέρνησης, ολοκληρώθηκαν χτες βράδυ στη Θεσσαλονίκη οι εργασίες του Φόρουμ για τη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

Προηγούμενα, οι επιχειρηματίες και οι άλλοι συμμετέχοντες στο Φόρουμ απηύθυναν έκκληση συνεργασίας προς την Ευρωπαϊκή Ενωση, τις ΗΠΑ και τη Ρωσία, προκειμένου στα Βαλκάνια να μπορέσει να δράσει το πολυεθνικό κεφάλαιο και να αναπτυχθεί σε συνθήκες ασφάλειας. Μάλιστα, ζήτησαν τη διαμόρφωση προενταξιακού καθεστώτος για τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων, που να επιβάλλει αυστηρότητα, σαφή χρονοδιαγράμματα, αποφασιστικότητα σε περιπτώσεις ανάφλεξης κρίσεων, πολιτικά, χρηματοδοτικά κίνητρα για όσες χώρες επιταχύνουν τους ρυθμούς για την ενσωμάτωσή τους στο ευρωπαϊκό οικοδόμημα.

Το ρόλο που επιμερίζεται στη χώρα μας έσπευσε να υιοθετήσει ευθύς αμέσως ο Κ. Καραμανλής λέγοντας: «Η Ελλάδα είναι σε θέση - θέλει και μπορεί - να λειτουργήσει ως γέφυρα των γειτόνων της για τη νέα εποχή και τη νέα μεγάλη Ευρώπη». Και έσπευσε να μοιράσει όνειρα ευημερίας, προσθέτοντας πως «ο δρόμος της Ευρώπης αλλάζει, βελτιώνει, αναβαθμίζει την άλλοτε (;) πολυτάραχη αυτή γειτονιά του κόσμου». Προφανώς εννοούσε το δρόμο που άνοιξε με τις βόμβες των Ευρωαμερικάνων «συμμάχων».

Στη συνέχεια υποσχέθηκε την επιτάχυνση της εφαρμογής του Ελληνικού Σχεδίου Οικονομικής Ανασυγκρότησης των Βαλκανίων (ΕΣΟΑΒ) (πρόγραμμα συνολικού ύψους 550 εκατ. ευρώ, για τη χρηματοδότηση έργων και επενδύσεων, σε Αλβανία, Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Βουλγαρία, ΠΓΔΜ, Σερβία-Μαυροβούνιο, Ρουμανία). Ικανοποίησε έτσι το αίτημα που υπέβαλαν οι βιομήχανοι και αφορούσε στην ενεργοποίηση του ΕΣΟΑΒ, από το οποίο μέχρι στιγμής έχει εκταμιευτεί ποσοστό 1%. Και σημείωσε πως κύριο μέλημα της κυβέρνησης «είναι να προστατέψουμε την αξιοπιστία της χώρας μας», καθώς επίσης «να ενισχύσουμε την παρουσία και να κεφαλαιοποιήσουμε το ρόλο της Ελλάδας ως χώρας του ΝΑΤΟ και της ΕΕ στην ευρύτερη περιοχή».

Τέλος, αναφέρθηκε στη στενή συνεργασία με τις ΗΠΑ σε θέματα «διμερούς και διεθνούς ενδιαφέροντος», αλλά και στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, και σημείωσε το ιδιαίτερο ενδιαφέρον της Ελλάδας για τη διεύρυνση της συνεργασίας με τη Ρωσία και τις χώρες της Μαύρης Θάλασσας και του Καυκάσου.

Καραμανλής - Κοστούνιτσα

Λίγο νωρίτερα, αμέσως μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό της Σερβίας, Βόισλαβ Κοστούνιτσα, ο Κ. Καραμανλής αναφέρθηκε στην προσπάθεια παραπέρα ενδυνάμωσης της συνεργασίας των δύο χωρών στο εμπόριο και στις επενδύσεις, ενώ χαιρέτισε ως σημαντικές τις μεταρρυθμίσεις που γίνονται αυτή την περίοδο στη Σερβία και στόχο έχουν την προσαρμογή της χώρας στις ευρωπαϊκές δομές.

Από την πλευρά του ο Βόισλαβ Κοστούνιτσα, στη διάρκεια της ομιλίας του στο Φόρουμ, χαρακτήρισε απαραίτητη την παρουσία των στρατιωτικών δυνάμεων των ΗΠΑ στα Βαλκάνια. Αναφερόμενος στα επεισόδια του Μάρτη στο Κόσσοβο, σημείωσε πως οι εθνοτικές συγκρούσεις εμποδίζουν την προσέγγιση με την Ευρωπαϊκή Ενωση, και άφησε αιχμές για το κατά πόσο η ΕΕ θέλει κατακερματισμένη τη Σερβία με απόσχιση του Κοσσόβου ή όχι.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ