Τετάρτη 26 Μάη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ 2004
ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ
Δύο δρόμους έχουν μπροστά τους οι λαοί

Το δρόμο της αντίστασης, της απειθαρχίας και της ανυπακοής στις επιλογές της ΕΕ ανέπτυξε χτες ο Θ. Παφίλης στη συζήτηση που είχε με εκπροσώπους των άλλων κομμάτων στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο

Μια συζήτηση όπου φάνηκαν ξεκάθαρα οι δύο δρόμοι - της μοιρολατρίας και της υποταγής στην ΕΕ και της Αντίστασης, της Ανυπακοής, της Απειθαρχίας σ' αυτή - που έχει μπροστά του ο λαός να επιλέξει στις ευρωεκλογές, στις 13 του Ιούνη έγινε, χτες, το απόγευμα στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο της Αθήνας (ΟΠΑ). Το θέμα της εκδήλωσης ήταν «τα ελληνικά κόμματα και η συζήτηση για το μέλλον της Ευρώπης» και ο Θ.Παφίλης, επικεφαλής του ευρωψηφοδελτίου του ΚΚΕ, ο Κ. Χατζηδάκης, υποψήφιος ευρωβουλευτής της ΝΔ, η Α. Διαμαντοπούλου, βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και ο Δ. Παπαδημούλης, επικεφαλής του ευρωψηφοδελτίου του ΣΥΝ, ανέπτυξαν τις θέσεις των κομμάτων τους. Την εκδήλωση οργάνωσαν το Κέντρο Αριστείας Jean Monnet και το Ιδρυμα Ευρωπαϊκών Σπουδών «Ελευθέριος Βενιζέλος» του ΟΠΑ σε συνεργασία με το Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Ο Θ. Παφίλης στην τοποθέτησή του σημείωσε εξαρχής πως «η ΕΕ δεν είναι πια ένα όραμα κάποιων, αλλά είναι η ίδια μας η ζωή και τα προβλήματά της» γι' αυτό και ο λαός πρέπει να πάει και στην κάλπη με αυτό το κριτήριο, τα δικά του βιώματα. Το ΚΚΕ, συνέχισε, είναι κατά της ΕΕ «γιατί είναι μια συμμαχία καπιταλιστικών κρατών η οποία έγινε για να ενισχυθεί το κεφάλαιο της Ευρώπης στη διεθνή αγορά και όχι προς όφελος των λαών». Μας είχαν τάξει, θύμισε, μια Ευρώπη της ευημερίας, δημοκρατίας, της ειρήνης, την πραγματικότητα τη ζούμε: Ανατροπή εργασιακών σχέσεων, φτώχεια ανεργία, λιτότητα και ιμπεριαλιστικούς πολέμους με τη συμμετοχή της ΕΕ, στη Γιουγκοσλαβία, στο Αφγανιστάν. Η απάντηση σε αυτή την Ευρώπη του κεφαλαίου, υπογράμμισε είναι «η Αντίσταση, η Ανυπακοή και η Απειθαρχία στις αποφάσεις της και η δημιουργία ενός ριζοσπαστικού πόλου για μια Ελλάδα, για μια Ευρώπη όπου τον πλούτο θα καρπώνονται αυτοί που τον παράγουν».

Το πάνελ της εκδήλωσης
Το πάνελ της εκδήλωσης
Μια τέτοια χώρα δε χωράει στην ΕΕ, τόνισε. «Να ξηλωθεί αυτή η ΕΕ όπως ξηλώθηκε και η Ιερά Συμμαχία, και στη θέση της να χτίσουμε μια Ευρώπη της πραγματικής ευημερίας, της ειρήνης της φιλίας, του σοσιαλισμού» κατέληξε ο Θ. Παφίλης.

Τα κόμματα του ευρωμονόδρομου συμφώνησαν στη μοιρολατρία και την υποταγή στην ΕΕ υποστηρίζοντας, για μια ακόμα φορά, πως δεν υπάρχει άλλος δρόμος ανάπτυξης εκτός αυτής. Ο Κ. Χατζηδάκης παραδέχτηκε «πως η ΕΕ παίζει πιο σημαντικό ρόλο στη ζωή μας απ' ό,τι φανταζόμαστε» και συνεπής στην πολιτική της ευρωυποταγής της ΝΔ είπε πως «εάν η ΕΕ πάει καλά τότε και η Ελλάδα θα πάει καλά». Δε διευκρίνισε βέβαια για ποια Ελλάδα μιλούσε, των εργαζομένων ή του κεφαλαίου. Καλλιέργησε το μύθο των κονδυλίων της ΕΕ, παίρνοντας απάντηση αργότερα απ' τον Θ. Παφίλη πως αυτά προέρχονται απ' την τσέπη του ελληνικού λαού και των λαών της Ευρώπης. Μίλησε για ανεργία, τη φτώχεια και την καταστροφή του περιβάλλοντος, που όπως είπε πρέπει να αντιμετωπιστεί, «ξεχνώντας» πως η «ανταγωνιστικότητα» και η «ελεύθερη» αγορά, «αρχές» για τη ΝΔ, προκαλούν την ίδια την εκμετάλλευση.

Εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ η Α. Διαμαντοπούλου, επισήμανε, το λιγότερο προκλητικά, πως δεν έχει γίνει ποτέ συζήτηση στην Ελλάδα για το μέλλον της Ευρώπης, ξεχνώντας ότι το 1992 το ΚΚΕ ζήτησε δημοψήφισμα για τη Συνθήκη του Μάαστριχτ και ενημέρωση του λαού και το κόμμα της, όπως και τα υπόλοιπα, αρνήθηκαν. Μιλώντας για την Ευρώπη των 20 εκατ. ανέργων και των 50 εκατ. φτωχών υποστήριξε πως «η Ευρώπη έχει σήμερα το πιο ισχυρό κοινωνικό κράτος». Μίλησε για το «μανιφέστο» του ΠΑΣΟΚ για τις ευρωεκλογές όπου μεταξύ άλλων ζητάει πλήρη απασχόληση, μείωση της φτώχειας, και πρόσβαση στην πληροφόρηση, όπως είπε. Προφανώς ξέχασε πως το κόμμα της κυβερνούσε σχεδόν τα τελευταία 20 χρόνια.

Ο Δ. Παπαδημούλης υποστήριξε πως μπορεί να ανατραπεί η κατάσταση μέσα στην ΕΕ και να δημιουργηθούν προοπτικές για σοσιαλισμό, «αγνοώντας» πως η ΕΕ είναι μια καπιταλιστική Ενωση. Διαφήμισε το «θολό» Ευρωπαϊκό Αριστερό Κόμμα, στο οποίο πρωτοστατεί ο ΣΥΝ. Η απάντηση ήρθε λίγο μετά απ' τον Θ. Παφίλη. Η συμμετοχή στα ευρωπαϊκά κόμματα σύμφωνα με τα καταστατικά τους αποδέχονται τις αντιλαϊκές συνθήκες της ΕΕ, τη «νεοφιλελεύθερη Συνθήκη του Μάαστριχτ» όπως τη χαρακτήρισε ο Δ. Παπαδημούλης, την οποία όμως ψήφισε το κόμμα του.

Στη συνέχεια της εκδήλωσης ακολούθησαν ερωτήσεις απ' τον Γ. Παγουλάτο, επίκουρο καθηγητή του ΟΠΑ, και τους φοιτητές που παρακολούθησαν τη συζήτηση. Κυριάρχησαν ερωτήσεις για την ανώτατη εκπαίδευση, την εργασία, το χαρακτήρα της ΕΕ και τη συμμετοχή της στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους. Συντονιστής της συζήτησης ήταν Π. Τσακάλογλου, καθηγητής του ΟΠΑ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ