Τετάρτη 26 Μάη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ 2004
«Χαστούκι» στην ΕΕ η ενίσχυση του ΚΚΕ

Παίρνοντας το λόγο στη συζήτηση, η Αλέκα Παπαρήγα, ανάμεσα σε άλλα, σημείωσε:

Δεκαπέντε μέρες πριν από τις ευρωεκλογές, τα άλλα κόμματα «κάνουν την πάπια» για τις θέσεις τους σχετικά με την ΕΕ. Δεν τους συμφέρει αυτή η συζήτηση. Γιατί πρέπει να απαντήσουν σε κρίσιμα ερωτήματα των εργαζομένων και του λαού που δεινοπαθεί. Θέλουν μόνο να υφαρπάξουν την ψήφο, σαν συνέχεια των εθνικών εκλογών. Οσα λένε περί «διαφάνειας» και «κοντά στους πολίτες» είναι ένα ψέμα, γιατί το πραγματικό πρόσωπο της ΕΕ είναι αποκρουστικό. Γνωρίζουν ότι το μακιγιάζ έχει πια ξεφτίσει.

Μόνον εμείς, το «μαύρο πρόβατο», όπως μας λένε, δε φοβόμαστε τη συζήτηση. Γιατί θεωρούμε ότι είναι σημαντική αυτή η εκλογική μάχη. Κρίνει το αν είμαστε αποφασισμένοι σαν λαός να αντισταθούμε, να κρατήσουμε ό,τι έχει μείνει όρθιο από τις κατακτήσεις, να διεκδικήσουμε δικαιώματα. Βάζουμε στη δημόσια συζήτηση το σύνολο των θέσεών μας και κύρια τις κοινές με άλλες δυνάμεις θέσεις για την αντίσταση, τη διεκδίκηση, την παρέμβαση.

Στη συνείδηση του κόσμου ένα είναι δεδομένο: «Η ΕΕ μάς έχει κάψει τη γούνα».

Οι εργαζόμενοι, λοιπόν, πρέπει να κρίνουν με δεδομένη την πολιτική που εφαρμόζεται και τη ζουν στο πετσί τους.

Λέμε καθαρά: Η ΕΕ δεν είναι απλά ένα ιμπεριαλιστικό κέντρο. Βρίσκεται στη φάση της πιο βάρβαρης εξέλιξής της. Είναι μύθος ότι μπορεί να είναι καλή για τους λαούς κι ότι αυτό είναι αιώνιο. Το μόνο αιώνιο είναι η γεωγραφική Ευρώπη. Αλλο πράγμα, όμως, είναι η ΕΕ, η ένωση των κεφαλαιοκρατών ενάντια στους λαούς κι άλλο η Ευρώπη.

Οι εργαζόμενοι πρέπει να κρίνουν τα κόμματα από τη στάση τους απέναντι στην ΕΕ. Το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ, γιατί κρύβονται πίσω από τις κατευθύνσεις της ΕΕ, με τις οποίες συμφωνούν και δηλώνουν ότι δεν μπορούν να εφαρμόσουν άλλη πολιτική από αυτήν που δίνει εντολή η ΕΕ. Το ΣΥΝ, γιατί υποκριτικά, ενώ αποδέχεται την ΕΕ, μιλάει για «αλλαγή προτεραιοτήτων». Μα, οι προτεραιότητες του κεφαλαίου δεν αλλάζουν. Εχουν ψηφίσει το Μάαστριχτ. Δέχονται το Ευρωσύνταγμα, όταν γνωρίζουν ότι Ευρωσύνταγμα σημαίνει εκχώρηση κυριαρχικών δικαιωμάτων.

Το ΚΚΕ καλεί καθαρά: Σε Ανυπακοή, Απειθαρχία, Αντίσταση, με προοπτική την αποδέσμευση και της Ελλάδας, αλλά και άλλων χωρών. Είμαστε υπέρ μιας Ευρώπης με προωθημένες κατακτήσεις για τους λαούς. Είναι ψέμα ότι η αποδέσμευση οδηγεί στη δυστυχία. Οι άλλοι λένε στο λαό «ζήσε στη βαρβαρότητα». Εμείς λέμε: Μην αφοπλίζεστε! Δημιουργήστε τις προϋποθέσεις για τον απεγκλωβισμό. Μπορεί να υπάρχει αντίβαρο στην ΕΕ.

Ζητάμε την υπερψήφιση του ΚΚΕ γιατί:

- Είναι ικανό να δείχνει την τάση και να προετοιμάζει ιδεολογικά το λαό και να εμψυχώνει την πάλη του.

- Συνδυάζει τον αγώνα για τις άμεσες διεκδικήσεις με την προοπτική.

- Δεν έχει καμιά δέσμευση απέναντι στην ΕΕ και το κεφάλαιο.

- Εχει πολιτική συμμαχιών, όχι για την ανάγκη της στιγμής (όπως ο ΣΥΝ που διαλύθηκε μόλις δεν τους βγήκαν οι έδρες), αλλά πολιτική συμμαχιών που βλέπει μακριά. Μιλάμε για συμμαχία κοινωνική, που εδράζεται στα κοινά συμφέροντα των λαϊκών στρωμάτων ενάντια στην κυριαρχία του κεφαλαίου. Οχι συμμαχία για την καρέκλα του αρχηγού, αλλά πολιτική συμμαχία, που να ανταποκρίνεται - αντανακλά την κοινωνική συμμαχία.

Αυτή η συμμαχία θα γίνει, γιατί έχει αντικειμενική βάση.

Η πάλη ενάντια στο μεγάλο κεφάλαιο και την ΕΕ περνάει σήμερα μέσα από την αποφασιστική ενίσχυση του ΚΚΕ και εκλογικά. Αυτό είναι κάτι που θα τους «τσούξει». Γιατί το ΚΚΕ είναι η μόνη αντιπολίτευση στην ΕΕ.

«Χαστούκι» στην κυρίαρχη πολιτική μπορεί να είναι μόνον η ενίσχυση του ΚΚΕ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Επικίνδυνη για τους λαούς (2008-03-30 00:00:00.0)
Κύμβαλα ...μεταλλαγμένα (1) (2005-06-18 00:00:00.0)
Ενισχύεται η στρατιωτικοποίηση της Ευρωπαϊκής Ενωσης (2005-04-14 00:00:00.0)
Διπλό ΟΧΙ στο «ευρωσύνταγμα» και στην ΕΕ (2005-04-10 00:00:00.0)
Ευρωραγιάδες; (2005-03-27 00:00:00.0)
«Ενότητα της αριστεράς» ή κοινωνικοπολιτικό μέτωπο; (2004-03-28 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ