Τρίτη 18 Οχτώβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Νέες στρατιωτικές αποστολές στο Αφγανιστάν

Πρόθυμη να ικανοποιήσει τα σχετικά αιτήματα ΗΠΑ και ΝΑΤΟ η κυβέρνηση

Την αποστολή επιπλέον στρατιωτών στο Αφγανιστάν προετοιμάζει η κυβέρνηση Καραμανλή, σπεύδοντας να ικανοποιήσει σχετικό αίτημα των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ.

Παρά το γεγονός ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει αποστείλει δύο στρατιωτικές μονάδες μέχρι τώρα στο Αφγανιστάν, συμμετέχοντας στην ιμπεριαλιστική επέμβαση και θα στείλει ακόμα μία στις αρχές του 2006, ωστόσο δε διστάζει να εμφανιστεί πρόθυμη για την αποστολή ακόμα μίας τουλάχιστον στρατιωτικής μονάδας στο πλαίσιο της λεγόμενης Βαλκανικής Ταξιαρχίας του ΝΑΤΟ(!), ενώ ανοιχτό είναι να στείλει ακόμα μία μάχιμη μονάδα και ελικόπτερα.

Το ενδεχόμενο αυτό το άφησε ορθάνοιχτο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, όταν ρωτήθηκε χτες αν η κυβέρνηση δέχεται προτάσεις ή πιέσεις για να στείλει κι άλλο στρατό στο Αφγανιστάν. Αρχικά ο Θ. Ρουσόπουλος είπε ότι «δεν υπάρχει κανένα επίσημο αίτημα να σταλούν Ελληνες στρατιώτες στο Αφγανιστάν», αλλά στη συνέχεια παραδέχτηκε ότι «το Δεκέμβριο γίνεται μια συζήτηση στις ΗΠΑ, για το αν η ταξιαρχία της ΝΑ Ευρώπης (σ.σ. του ΝΑΤΟ) θα στείλει περαιτέρω δυνάμεις στο Αφγανιστάν», σημειώνοντας ότι «το ζήτημα της ταξιαρχίας θα συζητηθεί το Δεκέμβριο και εκεί θα αποφασιστεί». Παράλληλα επιχείρησε να υποβαθμίσει την αποστολή της νέας στρατιωτικής μονάδας, επικαλούμενος ότι «στην ταξιαρχία ΝΑ Ευρώπης μετέχουν 23 Ελληνες. Δηλαδή ένας λόχος διοικήσεως».

Παράλληλα, δεν απέκλεισε να σταλούν και άλλοι στρατιώτες, εκτός της ΝΑΤΟικής βαλκανικής ταξιαρχίας, περιοριζόμενος να αναφέρει ότι όπως τον ενημέρωσε ο υπουργός Αμυνας δεν έχει υποβληθεί επίσημο αίτημα να σταλούν περισσότερες αριθμητικά ελληνικές δυνάμεις, αφήνοντας έτσι ανοιχτό να σταλούν επιπλέον στρατιωτικές δυνάμεις αν υπάρξει επίσημο αίτημα από ΝΑΤΟ και ΗΠΑ.

Σημειώνεται ότι ήδη από το Φλεβάρη του 2002 βρίσκεται στο Αφγανιστάν λόχος Μηχανικού δύναμης 134 στρατιωτών, ενώ από τον περασμένο Αύγουστο έχουν σταλεί ακόμα 35 στρατιώτες στο πλαίσιο της κινητής νοσοκομειακής μονάδας. Τον ερχόμενο Γενάρη θα πάνε ακόμα 40 Ελληνες στρατιώτες με αποστολή τον έλεγχο εναέριας κυκλοφορίας στο αεροδρόμιο της Καμπούλ.

Σύμφωνα με χτεσινό δημοσίευμα των «Νέων», οι Αμερικανοί «θέλουν επειγόντως να βάλουν πλάτη οι σύμμαχοι στο καυτό νότιο μέτωπο στο Αφγανιστάν, καθώς έχουν φτάσει στα όρια της κόπωσης με τους δύο παράλληλους πολέμους στο Ιράκ και το Αφγανιστάν». Αυτός είναι ο λόγος που πρόσφατα ανακοινώθηκε από τον ΓΓ του ΝΑΤΟ Γιαπ ντε Χουπ Σέφερ η αποστολή ακόμα 10.000-15.000 ΝΑΤΟικών στρατιωτών. Στο πλαίσιο αυτής της αποστολής θεωρείται πολύ πιθανό ότι θα ζητηθεί επιπλέον μάχιμη μονάδα από Ελληνες στρατιώτες, καθώς και πολεμικά ελικόπτερα «Απάτσι».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Στην πρώτη γραμμή του πυρός του ΝΑΤΟ (2007-02-22 00:00:00.0)
Ζητούνται ενισχύσεις (2006-09-26 00:00:00.0)
Βαθαίνει η ελληνική εμπλοκή (2004-10-05 00:00:00.0)
Οι αυστηρές «απαντήσεις» και απαιτήσεις του στρατηγού Κουγιάτ... (2001-11-23 00:00:00.0)
Οι «διευκολύνσεις» έγιναν «συμμετοχή» της Ελλάδας στον πόλεμο (2001-11-16 00:00:00.0)
Και Ελληνες στρατιώτες στο Αφγανιστάν; (2001-11-11 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ