Τρίτη 18 Οχτώβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Χρειάζεται συστηματική δουλιά

Εναυσμα για ουσιαστική συζήτηση και προβληματισμό με στόχο το ξεπέρασμα των υποκειμενικών δυσκολιών, τη συστηματική δράση και το άνοιγμα της δουλιάς σε νέους χώρους, όπου δουλεύει, δρα και ζει η νεολαία, δίνουν οι θέσεις της ΚΕ του ΚΚΕ μπροστά στην Πανελλαδική Συνδιάσκεψη, όπως προέκυψε και από τη χτεσινή σύσκεψη με νέους εργάτες, συνδικαλιστές, φίλους και μέλη της ΚΝΕ και του ΚΚΕ. Αρκετά ήταν τα ερωτήματα και η συζήτηση γύρω από το πώς θα ξεπεραστούν οι δυσκολίες στην προσπάθεια προσέγγισης και ένταξης στη δράση των νέων εργαζομένων. Στο πώς με επίμονη δουλιά θα εκλαϊκεύεται και θα αγκαλιάζεται η πολιτική του Κόμματος ως η μόνη διέξοδος για να απεγκλωβίζονται οι νέοι από τη μοιρολατρία, από το «τίποτα δεν αλλάζει» και να κάνουν το βήμα μπροστά. Ταυτόχρονα, ήρθε και έγινε αντικείμενο της συζήτησης η εμπειρία από κλάδους που ανοίγουν τη δουλιά τους σε νέους χώρους, όπως στο μέταλλο, στις σχολές Μαθητείας του ΟΑΕΔ, στους νέους τραπεζοϋπαλλήλους, αλλά και πώς θα ανοίξει η δουλιά σε άλλους, όπως στους χιλιάδες νέους συμβασιούχους.

Οπως χαρακτηριστικά είπε μια νέα εργαζόμενη, συμβασιούχος στο Δήμο Ρέντη, μεταφέροντας τη μικρή εμπειρία της, το Κόμμα πρέπει να ρίξει ιδιαίτερο βάρος στους συμβασιούχους, οι οποίοι δεν μπορούν να γίνουν ούτε μέλη του σωματείου τους. Οπως ανέφερε, στο χώρο δουλιάς της δίνει τη μάχη για την ένταξη των συμβασιούχων στο σωματείο, υπογραμμίζοντας ταυτόχρονα ότι κάθε μέρα πρέπει να δίνεις μάχη άνθρωπο τον άνθρωπο «γιατί όταν παλεύεις κερδίζεις». Τόνισε, επίσης, ως νέα και άπειρη στο συνδικαλισμό, ότι τα μέλη του Κόμματος πρέπει να καταβάλουν ακόμα μεγαλύτερη προσπάθεια στο να εκλαϊκεύουν τις θέσεις του Κόμματος και να βοηθούν τους νέους να τις κατανοήσουν.

Ο Κώστας Μυτιληνιού, πρόεδρος του Συνδικάτου Μετάλλου Αθήνας, μετέφερε στη σύσκεψη την καθυστέρηση και την αδυναμία που σημειώθηκε το προηγούμενο διάστημα στην προσπάθεια να ενταχθούν τα προβλήματα των νέων στο πλαίσιο διεκδίκησης που προβάλλει το σωματείο και οι νέοι στην πάλη. Το συνδικάτο, όπως είπε, επιδιώκει να ανοίξει τη δουλιά του, εκτός από τους χώρους που εργάζεται η νεολαία, και στις σχολές Μαθητείας του ΟΑΕΔ, καθώς από εκεί θα βγουν οι αυριανοί εργάτες και σ' αυτόν τον κλάδο. Ηδη έχουν γίνει επισκέψεις, εξορμήσεις αλλά κυρίως συζητήσεις με τους μαθητευόμενους. Από την πρώτη προσέγγιση, όπως σημείωσε, μεγάλη μερίδα των νέων θεωρεί ότι τίποτα δεν μπορεί να αλλάξει, μέσα όμως από τη συστηματική επαφή, αρχίζει να βλέπει φως. Αυτή η δουλιά πρέπει να συνεχιστεί καθώς, όπως είπε, «αν έχει διάρκεια θα υπάρξουν αποτελέσματα».

Ο Φώτης Δράκος, απολυμένος από το ξενοδοχείο «Αθενς Πλάζα» εξαιτίας της συνδικαλιστικής του δράσης, υπογράμμισε ότι το ΚΚΕ πρέπει να δώσει ακόμα μεγαλύτερο βάρος στη διαπαιδαγώγηση της αυριανής βάρδιας της εργατικής τάξης και κυρίως στη διαφώτισή της για τις κατακτήσεις και την ιστορία της τάξης της.

Η Βάσω Μουκάνου, από τη Γραμματεία Νέων του ΠΑΜΕ, τόνισε ότι από σήμερα κιόλας πρέπει να «σκεφτούμε πώς θα βάλουμε σε εφαρμογή τις αποφάσεις της Συνδιάσκεψης». Σημείωσε ότι χρειάζεται «τέχνη να προσεγγίσεις τους νέους, να τους πείσεις ότι η κατάσταση μπορεί να αλλάξει», αλλά αυτό απαιτεί πρώτα και κύρια να δίνεις καθημερινά τη μάχη, να ανακαλύπτεις συνεχώς νέους τρόπους προσέγγισης και δράσης. Δεν αρκεί να είσαι ικανοποιημένος με 10 εγγραφές στο σωματείο, όπως είπε, «αλλά να καταφέρεις να εντάξεις κάθε έναν νέο από αυτούς τους 10 στη δράση».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ