Τρίτη 18 Οχτώβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΠΙΣΚΕΨΗ Κ. ΠΑΠΟΥΛΙΑ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ
«Ευρωπαϊκή διάσταση» στο Κυπριακό

Η «ενεργότερη συμμετοχή της ΕΕ για τη διευθέτηση του Κυπριακού» είναι το νέο στοιχείο της «κοινής στρατηγικής» Ελλάδας και Κυπριακής Δημοκρατίας.

Αυτό προέκυψε από τις επίσημες συνομιλίες που είχαν οι πρόεδροι των δύο χωρών, Κάρολος Παπούλιας και Τάσσος Παπαδόπουλος, προκαλώντας εύλογα ερωτηματικά, με δεδομένο ότι η ΕΕ έχει λειτουργήσει μέχρι τώρα ως νεκροθάφτης μιας δίκαιης και βιώσιμης λύσης του Κυπριακού.

Μετά το πέρας των συνομιλιών ο Κ. Παπούλιας τόνισε πως «είμαστε αισιόδοξοι ότι ο δρόμος που άνοιξε με την ένταξη της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ΕΕ, θα έχει τα αποτελέσματα και την κατάληξη που επιθυμούμε». «Ολοι, συνέχισε, προσμένουμε την επανέναρξη των συνομιλιών, χωρίς ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα, χωρίς επιδιαιτησίες και το αποτέλεσμα που ελπίζουμε ότι θα είναι θετικό, να επικυρωθεί με τη θέληση του κυπριακού λαού».

Από την πλευρά του ο Κύπριος πρόεδρος επισήμανε ότι «το κυπριακό πρόβλημα, μένοντας πάντα στο αναντικατάστατο πλαίσιο του ΟΗΕ, προσλαμβάνει τώρα μια ευρωπαϊκή διάσταση. Από κοινού με την Ελλάδα θα αξιολογήσουμε και θα αξιοποιήσουμε κάθε ευκαιρία και κάθε προοπτική». Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις σημείωσε ότι «είτε το θέλει, είτε όχι η ΕΕ, υπάρχει η ευρωπαϊκή διάσταση του Κυπριακού», καθώς και ότι «δεν μπορεί να μείνει αμέτοχη σε πιθανές νέες διαπραγματεύσεις η ΕΕ». Παράλληλα παραδέχτηκε ότι δεν είναι επικρατούσα άποψη στην ΕΕ «να αναλάβει πρωτεύοντα ρόλο στο Κυπριακό ή να κληρονομήσει τον πονοκέφαλο που λέγεται Κυπριακό».

Ο Κ. Παπούλιας συμπλήρωσε ότι δεν μπορεί η ΕΕ «να κλείνει τα μάτια» σε ένα γεγονός, όπως η συνεχιζόμενη παραμονή κατοχικών στρατευμάτων στο έδαφος κράτους - μέλους της, που «προσβάλλει τις αρχές που η ίδια η Ενωση πρεσβεύει», παραγνωρίζοντας ότι αυτό το κάνει εδώ και πολλά χρόνια. Παράλληλα επισήμανε πως η ΕΕ πρέπει να παρακολουθήσει την πορεία και τις υποχρεώσεις της Τουρκίας, όπως αυτές προσδιορίζονται από το διαπραγματευτικό πλαίσιο και δεν απέκλεισε, ως συνέπεια της μη συμμόρφωσης της γείτονος, την ακύρωση της οποιασδήποτε σχέσης της με την ΕΕ. Παράλληλα εξέφρασε την περίεργη άποψη ότι η αποδοχή από την Τουρκία του διαπραγματευτικού πλαισίου προκαλεί ή θα προκαλέσει «κοινωνικές αναταραχές»(!). «Είναι μια δύσκολη περίοδος για την Τουρκία και λόγω κοινωνικών αναταραχών που θα προκαλέσει, ή που προκαλεί, η αποδοχή από τη σημερινή πολιτική ηγεσία της γείτονος, των υποχρεώσεων του διαπραγματευτικού πλαισίου», είπε χαρακτηριστικά.

Μιλώντας χτες το απόγευμα σε πανηγυρική, ειδική, συνεδρίαση της κυπριακής Βουλής των Αντιπροσώπων, ο Κ. Παπούλιας επανέλαβε την υποστήριξη στην ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας, που αποτελεί «δρόμο που θα οδηγήσει βαθμιαία σε περίοδο ειρήνης, σταθερότητας και φιλίας στις σχέσεις της με την Κύπρο και την Ελλάδα», αλλά τόνισε πως η γείτων «βρίσκεται πλέον αντιμέτωπη με ιστορικά διλήμματα: Ή θα αναθεωρήσει βασικές πτυχές της πολιτικής της στο Κυπριακό ή θα διακινδυνεύσει την ευρωπαϊκή προοπτική της».

Ο Κάρολος Παπούλιας υπογράμμισε πως είναι «απαράγραπτες οι εθνικές και συμβατικές υποχρεώσεις της Ελλάδας να υπερασπίζεται τον κυπριακό ελληνισμό και πολιτικά και στρατιωτικά, ως εγγυήτρια δύναμη, αλλά και ως προς την υλοποίηση του Ενιαίου Αμυντικού Δόγματος, το οποίο αναπροσαρμόζεται βέβαια στα νέα δεδομένα και τις δυνατότητες ασφαλείας που δημιούργησε η ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ».

Πρόσθεσε πως «μετά από 31 χρόνια διπλωματικού παραλογισμού, η Τουρκία καλείται από την ΕΕ να αποδεχτεί την πραγματικότητα, αναλαμβάνοντας δέσμευση για την επέκταση της τελωνειακής σύνδεσης και για αναγνώριση το συντομότερο δυνατόν».

Ο Κ. Παπούλιας έστειλε, έμμεσα πλην σαφώς, μήνυμα προς την κυβέρνηση των ΗΠΑ, να μην προχωρήσει στην αναγνώριση του ψευδοκράτους στα Κατεχόμενα. «Σε κάθε περίπτωση, είπε, η Ελλάδα πιστεύει ότι η διεθνής κοινότητα θα πρέπει να αποφύγει ενέργειες που συντείνουν στην εδραίωση της διχοτόμησης του νησιού και ιδίως την υιοθέτηση μέτρων που οδηγούν, άμεσα ή έμμεσα, στην αναγνώριση του παρανόμου καθεστώτος της κατεχόμενης Κύπρου, όπως η χρήση λιμένων και αεροδρομίων στα Κατεχόμενα, χωρίς εξουσιοδότηση της κυπριακής κυβέρνησης».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ