Τρίτη 18 Οχτώβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Σκηνικό τεχνητής «σύγκρουσης» με ΜΜΕ

Η διαπλοκολογία και οι κοκορομαχίες με το ΠΑΣΟΚ διευκολύνουν την ένταση της αντιλαϊκής επίθεσης και το διαφαινόμενο νέο συμβιβασμό με τα «διαπλεκόμενα» ΜΜΕ

Σκηνικό τεχνητής σύγκρουσης με τα ΜΜΕ και τη «διαπλοκή» και φραστικής πόλωσης με το ΠΑΣΟΚ, στήνει η κυβέρνηση της ΝΔ, προκειμένου να διευκολύνει την ένταση της αντιλαϊκής επίθεσης.

Το Μέγαρο Μαξίμου φαίνεται αποφασισμένο να συνεχίσει τη διαπλοκολογία και τις κοκορομαχίες με το ΠΑΣΟΚ, καθώς εκτιμά ότι η τακτική αυτή «αποδίδει» σε ό,τι αφορά την παράταση της ανοχής των λαϊκών μαζών στην κυβέρνηση και την πολιτική της. Παράλληλα, η επίθεση κατά των ΜΜΕ, στην πραγματικότητα, επιχειρεί να αποκρύψει το νέο «συμβιβασμό» με τα διαπλεκόμενα ΜΜΕ, ενόψει της κατάθεσης των νομοσχεδίων για το «βασικό μέτοχο» και τη συγκέντρωση των ΜΜΕ. Φυσικά, υπάρχει σε διαρκή εξέλιξη και το ζήτημα της αναδιάταξης των επιχειρηματικών δυνάμεων, αλλά η κυβέρνηση Καραμανλή φαίνεται να έχει προ πολλού «ψαλιδίσει τις φιλοδοξίες της» για ανατροπή της «διαμορφωμένης πραγματικότητας» και απλά πασχίζει να κερδίσει κάποιο έδαφος.

Το κυριότερο, όμως, είναι ότι ο κουρνιαχτός της διαπλοκολογίας επιχειρεί να κρύψει το νέο κύμα «μεταρρυθμίσεων» με έμφαση στην ανατροπή των εργασιακών σχέσεων στις ΔΕΚΟ και τις εσπευσμένες αποκρατικοποιήσεις και ιδιωτικοποιήσεις, καθώς και την ένταση των φοροεπιδρομών για να καλυφθούν τα «ελλείμματα».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος πρόσφερε χθες πλήρη κάλυψη σε κυβερνητικά και κομματικά στελέχη, που συνέχισαν, εμφανώς συντονισμένα, τις προηγούμενες μέρες τις επιθέσεις κατά των ΜΜΕ και των δημοσιογράφων, παίρνοντας τη σκυτάλη από τον Κ. Καραμανλή, που την περασμένη Παρασκευή στη Βουλή είχε επαναλάβει τις γνωστές κορόνες του κατά της διαπλοκής. «Η πλευρά που ελέγχει την εξουσία, τα ΜΜΕ, δεν μπορεί να κρίνει χωρίς να δέχεται απάντηση. Στοιχείο της δημοκρατίας είναι και η απάντηση», είπε ο Θ. Ρουσόπουλος, κρατώντας αποστάσεις από την πρόταση του Γραμματέα της ΚΕ να εξαιρεθούν οι ενημερωτικές ζώνες και τα δελτία ειδήσεων από τις μετρήσεις τηλεθέασης. «Δεν υπάρχει τέτοια σκέψη» στην κυβέρνηση, είπε, χαρακτηρίζοντας την πρόταση του Β. Μεϊμαράκη ως «μια υπόθεση εργασίας, επί ενός θέματος που έχει απασχολήσει και άλλες κυβερνήσεις».

Απαντώντας για το ζήτημα του «βασικού μετόχου», ο Θ. Ρουσόπουλος αναφέρθηκε στους κυβερνητικούς σχεδιασμούς σχετικά με τα ΜΜΕ, σημειώνοντας ότι βρίσκεται σε εξέλιξη μια διαδικασία, που θα περιλάβει την ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το «βασικό μέτοχο», τη νομοθεσία για τη συγκέντρωση των ΜΜΕ και, τέλος, την αδειοδότηση. Παράλληλα, ο εκπρόσωπος επιτέθηκε στο ΠΑΣΟΚ με αφορμή τα όσα είπε ο πρόεδρός του για τους διορισμούς γαλάζιων παιδιών: «Είναι γνωστή από το παρελθόν η πρακτική του ΠΑΣΟΚ να "μαγειρεύει" κατά το δοκούν τους αριθμούς, προκειμένου να δημιουργήσει μια ψευδή εικόνα, μια εικονική πραγματικότητα και πάνω σε αυτή να χτίζει την προπαγάνδα του», είπε γενικεύοντας την επίθεση.

Ο Β. Μεϊμαράκης, σε ομιλία του σε κομματική εκδήλωση, είχε κάνει λόγο για φαινόμενα παραπληροφόρησης, που έχουν πάρει μορφή επιδημίας το τελευταίο δεκαπενθήμερο με σκοπό να φθείρουν την εικόνα της κυβέρνησης. Κατήγγειλε ότι η εικόνα αυτή που παρουσιάζεται δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα. Είπε ότι τα ΜΜΕ εκμεταλλεύονται μεμονωμένα περιστατικά και προσπαθούν να τα παρουσιάσουν ως κανόνα. Οπως είπε, τα ΜΜΕ, ξεκινώντας από μεμονωμένα περιστατικά, προσπαθούν να δημιουργήσουν γενικευμένη εντύπωση για την κυβέρνηση, καθώς επίσης να δημιουργήσουν την ψυχολογία ότι δε βαδίζουμε καλά.

Τη σκυτάλη πήραν χθες υπουργοί της κυβέρνησης. Ο υπουργός Ναυτιλίας Μ. Κεφαλογιάννης, εξερχόμενος χθες από το Μέγαρο Μαξίμου, έκανε οργισμένες δηλώσεις: «Δεν κάνουμε βήμα πίσω. Ο καθένας αναλαμβάνει τις ευθύνες του και, βεβαίως, όποιος συκοφαντεί θα λογοδοτεί στη Δικαιοσύνη, αρκεί να είναι καλοπληρωτής», είπε με νόημα. Σε κατ' ιδίαν συνομιλία με τους δημοσιογράφους, ήταν ακόμα πιο οργισμένος: «Δεν κώλωσα με Κόκκαλη και Μπόμπολα, θα κωλώσω με τα γιουσουφάκια της διαπλοκής;», αναρωτήθηκε, αναφερόμενος και σε δημοσίευμα της εφημερίδας «Πρώτο θέμα», σύμφωνα με το οποίο έχει προσλάβει στο γραφείο του τέσσερα μέλη της οικογένειάς του ως ειδικούς συμβούλους.

Σε υψηλούς τόνους κινήθηκε και η υπουργός Παιδείας, η οποία αίφνης ανακάλυψε ότι «εφημερίδες που παριστάνουν τις έγκυρες δε βάζουν ποτέ τις απαντήσεις μας. Ψευδολογούν εν γνώσει τους, γράφουν απαράδεκτα πράγματα, ενοχλούν την προσωπική ζωή των πολιτικών, ενώ δεν έχουν καμία δουλιά». «Πρόκειται για μια αισχρή κατάσταση», είπε η Μαριέτα Γιαννάκου στο ραδιόφωνο του «Αλφα», ζητώντας συναίνεση για «να καθαρίσει η κατάσταση γύρω από τα μίντια».

Δριμεία κριτική κατά του ΠΑΣΟΚ, που αποκάλεσε «κύριο εκφραστή των οικονομικών - πολιτικών συμφερόντων που επιτίθενται σήμερα στην κυβέρνηση», άσκησε ο υπουργός Αμυνας, σε συνέντευξή του στον «Ελεύθερο Τύπο».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ