Τρίτη 18 Οχτώβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΔΙΑ ΤΟΥ ΤΥΠΟΥ
ΑΠ' ΤΗ ΣΚΥΛΛΑ ΣΤΗ ΧΑΡΥΒΔΗ

ΑΝΑΔΙΑΤΑΞΗ ΣΥΝΟΡΩΝ; «Μέρος ενός συνολικού σχεδίου για τα Βαλκάνια, το οποίο αφήνει ελεύθερο το πεδίο για τη δημιουργία μιας Μεγάλης Αλβανίας, αποτελεί η απόπειρα του Μάθιου Νίμιτς να "κλείσει" το θέμα της ονομασίας των Σκοπίων εις βάρος της Ελλάδας (...) ο πρώην πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα Νίκολας Μπερνς έχει αποφασίσει πως το 2006 θα είναι το έτος υλοποίησης του "κόλπου γκρόσο" της καριέρας του (...) με προσεκτικές κινήσεις "στήνει" το μελλοντικό χάρτη των Βαλκανίων. Μυστικός σύμβουλός του σε αυτό το εγχείρημα, ένας άλλος παλιός γνώριμος: ο Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ, αρχιτέκτονας της συμφωνίας του Ντέιτον για την ειρήνευση στην πρώην Γιουγκοσλαβία, η οποία "κλείνει" πλέον δέκα χρόνια (...) ο κ. Μπερνς εμφανίζεται την περασμένη Τετάρτη στη συνεδρίαση των πολιτικών διευθυντών του ΝΑΤΟ. Εκεί με ωμό τρόπο, περιγράφει τον μελλοντικό χάρτη των Βαλκανίων. Μιλά για μια ανεξάρτητη Βοσνία - Ερζεγοβίνη. Για το δημοψήφισμα που θα βάλει ταφόπλακα στην ένωση Σερβίας - Μαυροβουνίου, με ανεξαρτητοποίηση του τελευταίου. Και βέβαια για το Κόσσοβο».

ΟΛΑ ΕΤΟΙΜΑ: «Τώρα όλα είναι έτοιμα: ο κ. Μπερνς βρίσκεται και πάλι στο Κόσσοβο διαβεβαιώνοντας πως μέσα στην επόμενη χρονιά η ανεξαρτησία θα γίνει πραγματικότητα. Οι Αλβανοί στην περιοχή βλέπουν όλες τις προϋποθέσεις για τη δημιουργία της Μεγάλης Αλβανίας που θα καλύπτει τη νυν Αλβανία, το Κόσσοβο και το Πρέσεβο της ΠΓΔΜ» (τα αποσπάσματα από το ρεπορτάζ της Ειρήνης Καρανασοπούλου στα «ΝΕΑ»).

ΤΑ ΚΕΦΑΛΙΑ ΜΕΣΑ: «Η ελεύθερη διακίνηση κεφαλαίων, εμπορευμάτων και προσώπων, ο ελεύθερος ανταγωνισμός, η ενιαία αγορά, ο οικονομικός φιλελευθερισμός είναι τα θεμέλια της Ευρωπαϊκής Ενωσης (...) τα πλεονεκτήματα από τη συμμετοχή μας στην Ευρωπαϊκή Ενωση είναι, όμως, πολλά. Και στον οικονομικό τομέα και στη διεθνή μας θέση, δηλαδή στην εξωτερική μας πολιτική. Δεν πρέπει, όμως, τα οφέλη να κρύβουν το τίμημα που πληρώνουμε σε αυτονομία και ανεξαρτησία. Τα κόμματα εξουσίας συγκλίνουν και στην αποδοχή της πληρωμής του τιμήματος - αντικειμενικά, άλλωστε, η συμμετοχή μας στην ΕΕ είναι μονόδρομος, και αδιέξοδος ο δρόμος του ΚΚΕ - και στην απόκρυψη της οφειλής (...) το ζήτημα είναι να δούμε την πολιτική αναμέτρηση στο σημερινό πραγματικό πλαίσιο (...) η δεδομένη εξάρτησή μας από την ΕΕ δημιουργεί ένα στενό πλαίσιο για την αναμέτρηση των κομμάτων. Δε δίνει, όμως, άλλοθι. Τα περιθώρια που αφήνει πρέπει να εξαντλούνται σωστά» (ο εκδότης Θανάσης Τεγόπουλος / «ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ»).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ