Τρίτη 18 Οχτώβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΑΚΤΟΠΛΟΪΚΩΝ ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΩΝ
Στη ριζική αλλαγή πολιτικής η λύση

Δε συμμετέχει στον «εθνικό διάλογο» το ΚΚΕ

Από τις κινητοποιήσεις της Παναιγαιακής Συντονιστικής Επιτροπής για τις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες

Εφημερίδα «Χαραυγή» Σάμου

Από τις κινητοποιήσεις της Παναιγαιακής Συντονιστικής Επιτροπής για τις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες
Υπογραμμίζοντας «τη ριζική διαφωνία του με την πολιτική που εφαρμόζει η κυβέρνηση της ΝΔ (όπως και η προηγούμενη του ΠΑΣΟΚ) στις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες και η οποία εξυπηρετεί τα εφοπλιστικά συμφέροντα και στρέφεται κατά των συμφερόντων των ναυτεργατών, συνολικά των εργαζόμενων, των κατοίκων των νησιών, των λαϊκών στρωμάτων» το ΚΚΕ απάντησε αρνητικά στην πρόταση του υπουργού Εμπορικής Ναυτιλίας, Μ. Κεφαλογιάννη, για «εθνικό διάλογο» με θέμα την ακτοπλοΐα.

Η πρόταση για τη σύσκεψη εκπροσώπων των κομμάτων έγινε την προηγούμενη βδομάδα. Η σύσκεψη αυτή ήταν να γίνει σήμερα, αλλά με έκτακτη ανακοίνωση του υπουργείου, χτες το απόγευμα, μετατέθηκε για το απώτερο μέλλον. Είχε προηγηθεί η αρνητική απάντηση του ΚΚΕ, αλλά και η επί των διαδικασιών... διαφωνία του ΠΑΣΟΚ.

Με επιστολή του προς τον υπουργό Εμπορικής ΝΑυτιλίας, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Ορ. Κολοζώφ, επισημαίνει τους πολιτικούς λόγους της μη συμμετοχής του Κόμματος στη σύσκεψη.

«Η εφαρμογή - υπογραμμίζει ο Ορ. Κολοζώφ - με τη σύμφωνη γνώμη της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΝ, των κατευθύνσεων της ΕΕ και του 3577/92 Κανονισμού της, που καταργεί το καμποτάζ και "απελευθερώνει" τις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες, επιδεινώνει δραματικά την κατάσταση στις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες και οξύνει τα προβλήματα των ναυτεργατών, των κατοίκων των νησιών, των λαϊκών στρωμάτων. Αποτέλεσμα αυτής της πολιτικής είναι η ανεπαρκής, εξυπηρέτηση των νησιών, τα πανάκριβα εισιτήρια, η αύξηση της ανεργίας των ναυτεργατών, η εντατικοποίηση της εργασίας τους, η καταπάτηση των δικαιωμάτων τους. Ειδικά στον ευαίσθητο τομέα της ασφάλειας της ανθρώπινης ζωής στη θάλασσα, διαπιστώνουμε επικίνδυνη επιδείνωση εξαιτίας του μεγάλου αριθμού υπέργηρων, υποσυντήρητων πλοίων, της εντατικοποίησης της εργασίας των ναυτεργατών, των ανύπαρκτων ή επικίνδυνων λιμενικών εγκαταστάσεων».

«Στηρίζουμε τα αιτήματα»

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Κόμματος αναφέρει στη συνέχεια ότι επανειλημμένα το ΚΚΕ έχει τονίσει πως η λύση των προβλημάτων απαιτεί μια ριζικά διαφορετική πολιτική, που στο κέντρο της προσοχής της θα είναι η εξυπηρέτηση των λαϊκών συμφερόντων και ότι στηρίζει τα αιτήματα των κατοίκων των νησιών και των ναυτεργατών για:

  • Καθημερινή, απρόσκοπτη σύνδεση των νησιών με την ηπειρωτική Ελλάδα, αλλά και μεταξύ τους καθ' όλη τη διάρκεια του χρόνου, με ασφαλή σύγχρονα πλοία. Ουσιαστική προστασία της ανθρώπινης ζωής στη θάλασσα.
  • Μείωση της τιμής των εισιτηρίων επιβατών και οχημάτων κατά 50% και ειδικά μέτρα για τους πολύτεκνους, συνταξιούχους, ΑΜΕΑ, φοιτητές.
  • Πλήρη σταθερή εργασία για τους ναυτεργάτες. Μείωση του εργάσιμου χρόνου 7ωρο, 5ήμερο, 35ωρο. Αύξηση των οργανικών συνθέσεων, εφαρμογή του συστήματος εναλλαγής των πληρωμάτων με πλήρη μισθολογικά και ασφαλιστικά δικαιώματα για όλο το χρόνο.
  • Μισθούς, συντάξεις, εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα που να ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες των ναυτεργατών.
  • Κατάργηση της Εθνικής και Κοινοτικής Νομοθεσίας για την απελευθέρωση της ακτοπολοΐας.
«Τα πλοία περιουσία του λαού»

«Οι ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες - συνεχίζει στην επιστολή του ο Ορ. Κολόζωφ - είναι στρατηγικής σημασίας τομέας, συνδέονται με την άμυνα της χώρας και την ανάπτυξη των νησιών. Το ΚΚΕ υποστηρίζει ότι για τη ριζική αντιμετώπιση των προβλημάτων αυτές, δεν μπορούν να είναι στα χέρια των εφοπλιστών. Σ' αυτή την κατεύθυνση με τα πλοία περιουσία του λαού, μπορεί να λειτουργήσει αποτελεσματικά ο Εθνικός Οργανισμός Ακτοπλοϊκών Συγκοινωνιών με εργατικό - κοινωνικό έλεγχο, ώστε να οργανωθεί η ακτοπλοΐα προς όφελος των λαϊκών στρωμάτων, των ναυτεργατών».

Τέλος, επισημαίνει ότι το ΚΚΕ θεωρεί πως ο διάλογος μεταξύ των κομμάτων πρέπει να γίνεται ανοιχτά στη Βουλή, με αναβάθμιση του ρόλου των Επιτροπών της, με πλήρη δημοσιότητα και διαφάνεια, ώστε και ο λαός να είναι ενήμερος για τις εξελίξεις.

Επί της διαδικασίας η «διαφωνία» του ΠΑΣΟΚ

Το ΠΑΣΟΚ, οι κυβερνήσεις του οποίου εφάρμοσαν με ευλάβεια την πολιτική υπέρ των συμφερόντων των εφοπλιστών, δημαγωγώντας απάντησε - διά στόματος της Αν. Διαμαντοπούλου - αρνητικά... «επί του παρόντος», στην πρόσκληση για «διάλογο». Φρόντισε όμως να περιορίσει την άρνησή του σε διαδικαστικά θέματα, για να μη διαταράξει τις άριστες σχέσεις του με το εφοπλιστικό κεφάλαιο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ