ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 23 Ιούνη 2004
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΚΤΑΚΤΗ ΣΥΝΟΔΟΣ ΕΕ
«Τα βρίσκουν» και για τον αντικαταστάτη του Πρόντι

Εκτακτη σύνοδο κορυφής, πιθανότατα στις 29 Ιούνη, συγκαλεί η ιρλανδική προεδρία για την ανάδειξη του νέου προέδρου της Κομισιόν, καθώς φαίνεται ότι έχει βρεθεί υποψηφιότητα που γίνεται αποδεκτή από τα αντιμαχόμενα στρατόπεδα.

Ηδη έχουν ειδοποιηθεί οι κυβερνήσεις των «25» κρατών μελών ότι την ερχόμενη Τρίτη, αμέσως μετά τη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στην Κωνσταντινούπολη, θα συγκεντρωθούν ξανά στις Βρυξέλλες για να ορίσουν τον αντικαταστάτη του Ρ. Πρόντι. Η ιρλανδική προεδρία δεν έχει ανακοινώσει επίσημα την επίτευξη συμφωνίας ούτε το πρόσωπο «κοινής αποδοχής» αλλά είναι φανερό ότι δεν πρόκειται να συγκληθεί έκτακτη σύνοδος κορυφής αν δεν είναι απόλυτα σίγουρη ότι θα επιτευχθεί η εκλογή του προέδρου της Κομισιόν.

Χτες επανήλθε στο προσκήνιο το όνομα του προέδρου της πολυεθνικής BP Πίτερ Σάδερλαντ, ο οποίος επιβεβαίωσε ότι του έχει γίνει πρόταση να αναλάβει την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. «Γνωρίζω ότι το όνομά μου συζητήθηκε μεταξύ άλλων από τον (Ιρλανδό πρωθυπουργό) Μπέρτι Αχέρν, ως προεδρεύοντα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου», δήλωσε στο πρακτορείο Ρόιτερ ο Πίτερ Σάδερλαντ, που ήταν και πρόεδρος του Διεθνούς Οργανισμού Εμπορίου (1993-1995). Παράλληλα έθεσε ως όρο για την αποδοχή, τη συναίνεση του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών. «Κανείς δε θα σκεφτόταν να δεχτεί τη θέση του προέδρου της Επιτροπής, η οποία είναι ένα από τα δυσκολότερα πόστα στον κόσμο, χωρίς μια πλήρως συναινετική απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου», είπε.

Από την πλευρά της η ιρλανδική προεδρία διέψευσε χτες ότι ο πρωθυπουργός Μπέρτι Αχέρν βρήκε τον διάδοχο του Ρομάνο Πρόντι για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής όπως είχε δηλώσει προηγουμένως ο Βρετανός υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Ντένις Μακ Σέιν. Σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφου, πηγή προσκείμενη στην προεδρία απέδωσε τις δηλώσεις του Μακ Σέιν σε «σύγχυση». «Δεν υπάρχει εξέλιξη στο παρόν στάδιο» είπε.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή το έκτακτο συμβούλιο κορυφής που ενδέχεται να συγκαλέσει ο Μπέρτι Αχέρν για να ορίσει τον νέο πρόεδρο της Κομισιόν, θα πραγματοποιηθεί, αν πραγματοποιηθεί, το απόγευμα της 29ης Ιουνίου στις Βρυξέλλες.

Νωρίτερα ο αρμόδιος για τις ευρωπαϊκές υποθέσεις Βρετανός υπουργός Ντένις Μακ Σέιν είχε δηλώσει ότι ο πρωθυπουργός της Ιρλανδίας Μπέρτι Αχέρν βρήκε υποψήφιο διάδοχο του Ρομάνο Πρόντι: «Νομίζω ότι ο Ιρλανδός πρωθυπουργός έχει συζητήσει με όλους και έχει βρει κάποιον που μπορεί να ικανοποιήσει όχι μόνο το Λονδίνο και το Παρίσι, αλλά και τις άλλες 23 πρωτεύουσες της Ευρώπης», δήλωσε ο Βρετανός υπουργός στο γαλλικό τηλεοπτικό δίκτυο LTR.

Σε ερώτηση σχετικά με ενδεχόμενη υποψηφιότητα του Γάλλου υπουργού Εξωτερικών Μισέλ Μπαρνιέ, ο Βρετανός υπουργός παραδέχτηκε ότι είναι μία αξιοσέβαστη προσωπικότητα για το Λονδίνο, αλλά άφησε να εννοηθεί ότι δεν είναι το πρόσωπο που έχει στο μυαλό του ο Μπέρτι Αχέρν.

Την ίδια στιγμή, στη Λισαβόνα πιστεύεται ότι ο Πορτογάλος πρωθυπουργός Ζοζέ Μανουέλ Ντουράο Μπαρόσο θεωρείται ολοένα και πιθανότερος διάδοχος του Ρομάνο Πρόντι, σύμφωνα με χτεσινό δημοσίευμα της εφημερίδας «Πούμπλικο». Το δημοσίευμα παρατηρεί ότι ο Βρετανός πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ έχει εκφράσει την υποστήριξή του στον Μπαρόσο, ενώ ο Γάλλος πρόεδρος Ζακ Σιράκ και ο Γερμανός καγκελάριος Γκέρχαρντ Σρέντερ δεν έχουν αντιταχθεί στην υποψηφιότητα του Πορτογάλου μέχρι στιγμής.


ΚΥΠΡΟΣ
Δεσπόζει το θέμα Μάριου Ματσάκη

Ο γενικός γραμματέας του ΔΗΚΟ Βασίλης Πάλμας κάλεσε τον ευρωβουλευτή του κόμματος Μάριο Ματσάκη, είτε να παραιτηθεί, είτε να αποποιηθεί της ασυλίας του, ενώ παράλληλα είπε ότι το κόμμα του είναι έτοιμο να πάρει τις πιο γενναίες αποφάσεις, αναφορικά με το θέμα που προέκυψε με τον ευρωβουλευτή. Ο κ. Ματσάκης καταγγέλλεται σε αστυνομική έκθεση ότι επιχείρησε να εκβιάσει αστυφύλακα και να αποσπάσει 10.000 λίρες, προκειμένου να αλλάξει την ιατροδικαστική του έκθεση, ώστε ο αστυφύλακας να απαλλαγεί από την κατηγορία της απόπειρας ανθρωποκτονίας υπόπτου για διακίνηση ναρκωτικών. Ο κ. Πάλμας ανέφερε ότι η συζήτηση του θέματος θα συνεχιστεί και στη σημερινή κοινή συνεδρία του Εκτελεστικού Γραφείου και της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΔΗΚΟ.

Στην πρόσφατη συνεδρίασή τους, τα δύο όργανα του ΔΗΚΟ κάλεσαν τον Μάριο Ματσάκη να διευκολύνει το κόμμα στην αντιμετώπιση του πολιτικού θέματος. Τόνισαν, επίσης, ότι αδίκως το κόμμα βρέθηκε μπλεγμένο και ζήτησαν ταχεία και πλήρη διερεύνηση και διαλεύκανση της υπόθεσης αν είναι δυνατόν πριν από τις 20 Ιούλη, οπότε ο Μάριος Ματσάκης αναλαμβάνει τη θέση του ευρωβουλευτή. Σε ερώτηση αν ο όρος διευκόλυνση ερμηνεύεται ως παραίτηση ή οικειοθελής αποποίηση της βουλευτικής ασυλίας ή διαγραφή, ο κ. Πάλμας απάντησε ότι μπορεί να είναι ένα από αυτά.

Είπε, επίσης, ότι τα μέλη των δύο οργάνων με τις τοποθετήσεις τους έδωσαν κάποια πίστωση στον κ. Ματσάκη να σκεφθεί τα όσα λέχθηκαν και να πάρει τις αποφάσεις του.

Ταυτόχρονα, διευκρίνισε πως, όταν προκύπτουν τέτοια πολιτικά θέματα, το κόμμα θα πρέπει να παίρνει τις αποφάσεις που κρίνει πως είναι σωστές και αποκαθιστούν σωστά την πραγματικότητα. Το ΔΗΚΟ, είπε, είναι έτοιμο, αν παραστεί ανάγκη, να πάρει τις πιο γενναίες αποφάσεις.

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, ο κ. Πάλμας είπε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας χειρίστηκε το θέμα με υψηλό αίσθημα ευθύνης.

Στο μεταξύ, ο βοηθός γενικός εισαγγελέας Πέτρος Κληρίδης δήλωσε ότι η υπόθεση Ματσάκη είναι σοβαρότατη και η διερεύνησή της καθυστέρησε αδικαιολόγητα. Ο κ. Κληρίδης ανέφερε ότι στο διάστημα μεταξύ της 24ης Απρίλη, οπότε πραγματοποιήθηκε η πρώτη σύσκεψη στη Γενική Εισαγγελία για το θέμα, στην οποία παρέστη και ο ίδιος, μέχρι τη δημοσιοποίηση του θέματος, δεν είχε οποιαδήποτε άλλη πληροφόρηση. «Κάτι φαίνεται ότι δεν πήγε καλά. Κάπου έγινε κάποιο λάθος».

Ο κ. Κληρίδης διατύπωσε την εκτίμηση ότι υπήρξαν δυσκολίες στη συνεννόηση των υπηρεσιών που εμπλέκονται. Ταυτόχρονα, εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι ουδείς ήθελε να σκεπάσει την υπόθεση. Ο κ. Κληρίδης διερωτήθηκε τι θα γινόταν αν η εφημερίδα «Πολίτης» δεν έβγαζε στο φως την υπόθεση.

Αποδοκιμασία για το χειρισμό της υπόθεσης και το γεγονός ότι τα μέλη της Γενικής Εισαγγελίας δεν είχαν ενημερωθεί για το θέμα Ματσάκη, διατύπωσε και ο ανώτερος εισαγγελέας Σάββας Παπασάββας.


ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ
Διεργασίες εφ' όλης της ύλης

Λίγους μήνες πριν το συνέδριο ο Συνασπισμός θυμίζει ολοένα και περισσότερο «χάβρα Ιουδαίων». Οι αντιπαραθέσεις μαίνονται γύρω από την πολιτική του φυσιογνωμία, την οργανωτική του δομή και λειτουργία, αλλά και το ποιος θα διαδεχτεί τον Ν. Κωνσταντόπουλο στην προεδρία, όπως και οι παρασκηνιακές κινήσεις για τη διαμόρφωση συμμαχιών που θα επιβάλλουν τη μια ή την άλλη πρόταση.

Πέρα από το «αριστερό ρεύμα» και την «ανανεωτική συσπείρωση» που προσπαθούν να βάλουν τη σφραγίδα τους στις εξελίξεις - οι «προεδρικοί» αρκούνται προς το παρόν στη σιωπή, αν και οι φήμες τούς θέλουν να συμπράττουν τελικά με τους «ανανεωτές» - δε λείπουν και μεμονωμένες παρεμβάσεις. Στα πλαίσια αυτά οργανώσεις και στελέχη του ΣΥΝ απηύθυναν πρόταση στον Δ. Παπαδημούλη να διεκδικήσει την προεδρία, ενώ φημολογείται ότι ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη προσπάθεια μελών του ΣΥΝ συγκέντρωσης υπογραφών κάτω από το αίτημα για διάλυση και ανασύσταση του κόμματος.

Φυσικά και οι επίδοξοι πρόεδροι δε μένουν αμέτοχοι, οι απόψεις δε ορισμένων προκαλούν «πονοκεφάλους» κυρίως στο «αριστερό ρεύμα» από τους κόλπους του οποίου προέρχονται, μιας και ζητούν μετ' επιτάσεως τη διάλυση των τάσεων. Το «ρεύμα» απορρίπτει ασυζητητί ένα τέτοιο ενδεχόμενο, εκτιμώντας πως ο ΣΥΝ δεν υπέφερε από τις τάσεις, αλλά από προσωπικές στρατηγικές και παραγοντισμούς. Στελέχη του επιμένουν πως το αίτημα αυτό συνιστά ευθεία επίθεση εναντίον του «ρεύματος», καθώς είναι η μόνη συγκροτημένη και ισχυρή τάση και υπενθυμίζουν με νόημα πως αυτή τη συζήτηση την άνοιξε ο ίδιος ο Ν. Κωνσταντόπουλος.

Παρότι επισήμως καμία τάση δεν έχει εκφραστεί υπέρ κάποιου εκ των πιθανών υποψηφίων για την προεδρία, θεωρείται δεδομένο πως η «ανανεωτική συσπείρωση» θα στηρίξει τον Μ. Παπαγιαννάκη. Για το «αριστερό ρεύμα» η επιλογή είναι πιο δύσκολη. Στελέχη του αντιτίθενται στην υποψηφιότητα του Αλ. Αλαβάνου μετά τις πρόσφατες δηλώσεις του, αλλά αναγνωρίζουν πως «έχει κοινωνικό έρεισμα» και ενδεχομένως να τον επιβάλλει η βάση του κόμματος. Η υποψηφιότητα του Γ. Δραγασάκη θεωρείται «ιδανική» για το «ρεύμα» αφού εκτιμά πως θα συγκεντρώσει ευρύτερη στήριξη κόντρα σε οποιαδήποτε άλλη, ωστόσο ο ίδιος λέγεται πως διατηρεί ακόμα ισχυρές επιφυλάξεις.

Σήμερα, συνεδριάζει εκ νέου η Πολιτική Γραμματεία του κόμματος για να προετοιμάσει τη σύνοδο της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής το Σαββατοκύριακο, η οποία ενδεχομένως να αποσαφηνίσει προθέσεις και διαθέσεις. Αίσθηση πάντως προκάλεσε η απουσία του Ν. Κωνσταντόπουλου από την προχτεσινή συνεδρίαση της ΠΓ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ