ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 23 Ιούνη 2004
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΥΣΚΕΨΕΙΣ ΠΑΜΕ
Καμιά επανάπαυση

Πλατιά συζήτηση για το πρόγραμμα δράσης του καλοκαιριού

Η ανάπτυξη της δράσης του ταξικού αγωνιστικού συνδικαλιστικού κινήματος, για να αποκρούσει τη μεθοδευμένη επίθεση της κυβέρνησης και της εργοδοσίας στα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα της εργατικής τάξης και η επιτυχία της οικονομικής εξόρμησης του ΠΑΜΕ, που ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη, τέθηκαν στο επίκεντρο της χθεσινής σύσκεψης τεσσάρων Τοπικών Γραμματειών του ΠΑΜΕ (Αχαΐας, Ηλείας, Κεφαλονιάς, Ζακύνθου) στην Πάτρα.

Κεντρικός εισηγητής ήταν ο Γιώργος Μαυρίκος, επικεφαλής της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ, ο οποίος, αφού αναγνώρισε τις δυσκολίες του καλοκαιριού, αλλά και την ανάγκη για μιαν ανάσα ανάπαυσης, επισήμανε, ταυτόχρονα, πως η δεινή θέση, στην οποία βρίσκονται οι εργαζόμενοι στη χώρα, δεν επιτρέπει κανέναν εφησυχασμό και μετρίαση των αγωνιστικών πρωτοβουλιών.

Στην παρουσίασή του για τα καθήκοντα που πρέπει να αναλάβουν το αμέσως επόμενο διάστημα τα μέλη και τα στελέχη του ΠΑΜΕ, σημείωσε, μεταξύ άλλων, πως «η επιτυχία της οικονομικής εξόρμησης του ΠΑΜΕ (λαχειοφόρος αγορά) αποτελεί μια σημαντική πτυχή της δράσης μας, που θα μας επιτρέψει να ανταποκριθούμε στα καθήκοντά μας με μεγαλύτερη επάρκεια».

Και ανέφερε ως χαρακτηριστικά παραδείγματα την καθημερινή δράση του ΠΑΜΕ, που απαιτεί στοιχειώδη οικονομική ευχέρεια και ιδιαίτερα την προσφορά του στη Διεθνιστική Αλληλεγγύη. Συγκεκριμένα, σημείωσε για το προσεχές διάστημα τη φιλοξενία 54 αθλητών της Παραολυμπιακής ομάδας της Κούβας, ενόψει της Παραολυμπιάδας στην Αθήνα, καθώς και τη φιλοξενία 15 ορφανών παιδιών από την Παλαιστίνη.

Επίσης, τόνισε την ανάγκη να αλλάξει η κατάσταση στα σωματεία, τόσο από άποψη συσχετισμών δύναμης, όσο και από τη μαζικότητά τους, την αποτελεσματικότητά τους, αλλά και τη λειτουργία τους με έναν πιο ζωντανό, πιο ορμητικό, πιο τολμηρό τρόπο. Για το λόγο αυτό, υπογράμμισε χαρακτηριστικά, «απαιτείται η προσπάθεια συμμετοχής του ΠΑΜΕ σε όλες τις αρχαιρεσίες των σωματείων, ώστε η παρουσία μας να παίρνει σιγά - σιγά σάρκα και οστά σε όλους τους χώρους δουλιάς».

Στη συνέχεια, το λόγο πήραν συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ από τους νομούς που συμμετείχαν στη σύσκεψη, οι οποίοι μετέφεραν την εμπειρία από τη δράση του ΠΑΜΕ το προηγούμενο διάστημα, υπογραμμίζοντας την ανάγκη κλιμάκωσης των προσπαθειών για να διευρυνθεί η επιρροή και το κύρος του ΠΑΜΕ στους εργαζόμενους.

Ανάλογη σύσκεψη του ΠΑΜΕ, θα γίνει αύριο, Πέμπτη 24 Ιούνη στην Τρίπολη, στις 7 μ.μ., στο Φιλοτεχνικό Ομιλο με τη συμμετοχή των Τοπικών Γραμματειών του ΠΑΜΕ σε Μεσσηνία, Κορινθία, Αργολίδα, Αρκαδία και Λακωνία.

Στη Θεσσαλονίκη σήμερα

Σύσκεψη διοργανώνει σήμερα στις 7 μ.μ. στο Εργατικό Κέντρο Θεσαλονίκης η Τοπική Γραμματεία του ΠΑΜΕ για να σχεδιάσει τον προγραμματισμό δράσης του για τους επόμενους μήνες, καθώς και την οικονομική εξόρμηση του ΠΑΜΕ, που ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη.

Οπως τονίζεται σε ανακοίνωση της Τοπικής Γραμματείας Θεσσαλονίκης του ΠΑΜΕ, «σε μια περίοδο που κάθε εργαζόμενος προσπαθεί να εξασφαλίσει κάποιες στιγμές ξεκούρασης από τη βάρβαρη καθημερινότητα, βρίσκεται σε εξέλιξη ολομέτωπη αντιλαϊκή - αντεργατική επίθεση, που προωθεί το μέτωπο της βαρβαρότητας (κυβέρνηση - ΕΕ - πλουτοκρατία - ΠΑΣΟΚ και οι κάθε λογής ευρωλάτρες). Ο "τρομονόμος Νο 2" της κυβέρνησης της ΝΔ, που έρχεται να συμπληρώσει το τερατούργημα της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, ευθυγραμμιζόμενος πλήρως στις αποφάσεις της ΕΕ της "τρομοκρατικής" υστερίας των ΗΠΑ, βάζει στο στόχαστρο λαϊκές και συνδικαλιστικές ελευθερίες, στο όνομα αντιμετώπισης δήθεν της τρομοκρατίας. Απέναντι σ' αυτήν την κατάσταση ένα δρόμο έχουμε: Της ταξικής συσπείρωσης και του αγώνα».

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ «ΝΤΙΑΞΟΝ»
Δυναμική απεργία

Σε τετραήμερη απεργιακή κινητοποίηση βρίσκονται από χτες οι 100 εργαζόμενοι της «ΝΤΙΑΞΟΝ ΑΒΕΕ» - θυγατρικής των ΕΛΠΕ ΑΕ στην Κομοτηνή που παράγει φιλμ πολυπροπυλένιου για υλικά συσκευασίας - διεκδικώντας τη μισθολογική και θεσμική τους εξομοίωση με τους συναδέλφους τους στις υπόλοιπες εταιρίες - μέλη του ομίλου των ΕΛΠΕ. Η δυναμική κινητοποίηση των εργαζομένων αποφασίστηκε ενόψει της υπογραφής νέας ΕΣΣΕ και αποτελεί απάντηση στο χρόνιο εμπαιγμό τους από τη διοίκηση της επιχείρησης, η οποία αφού εξασφάλισε παχυλές επιδοτήσεις για τη λειτουργία της μονάδας στην Κομοτηνή και αφού με τον ιδρώτα των εργαζομένων μέσα σε μια τετραετία κατάφερε να εδραιώσει την παραγωγική δραστηριότητα στο 90% της μέγιστης απόδοσης, εξασφαλίζοντας τεράστια κερδοφορία, αρνείται τώρα να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις της για βαθμιαία μισθολογική σύγκλιση των εργαζομένων στην Κομοτηνή με τους συναδέλφους τους στις υπόλοιπες θυγατρικές των ΕΛΠΕ.

Η «ΝΤΙΑΞΟΝ ΑΒΕΕ» ιδρύθηκε το 2000 και παρά το γεγονός ότι μοναδικός της μέτοχος ήταν η ΕΛΠΕ ΑΕ, η διοίκησή της παρουσιάζεται τυπικά ανεξάρτητη, προκειμένου να δικαιούται την ένταξή της στους ευνοϊκούς όρους των αναπτυξιακών νόμων στην ακριτική Ροδόπη, από τους οποίους εξαιρούνται οι ΔΕΚΟ. Από τον πρώτο χρόνο της λειτουργίας της, η εργοδοσία υποσχέθηκε στους εργαζόμενους ότι μέσα σε μια τετραετία θα έφταναν τους μισθούς των συναδέλφων τους στον όμιλο, οι οποίοι, ακόμα και σήμερα, αμείβονται με μισθούς διπλάσιους σχεδόν από εκείνους των εργαζομένων της «ΝΤΙΑΞΟΝ».

Η διοίκηση της εταιρίας αρνείται να καταρτίσει χρονοδιάγραμμα για την άρση της μισθολογικής αδικίας, επικαλούμενη την οδηγία του υπουργείου Οικονομικών που βάζει πλαφόν 5% στις ετήσιες αυξήσεις των εργαζομένων στις ΔΕΚΟ. Ετσι, όταν πρόκειται για τις κρατικές επιδοτήσεις, η εταιρία εμφανίζεται σαν ιδιωτική επιχείρηση, ενώ όταν πρόκειται για τα δικαιώματα των εργαζομένων παρουσιάζεται σαν ΔΕΚΟ!

Χτες, αμέσως μετά την ανακοίνωση της απεργιακής κινητοποίησης από τους εργαζόμενους, η εταιρία προχώρησε προκλητικά σε ασφαλιστικά μέτρα, ζητώντας να κηρυχτεί η απεργία παράνομη και καταχρηστική. Η εκδίκαση της υπόθεσης αναμενόταν σήμερα το πρωί.

Τη συμπαράστασή της στο δίκαιο αγώνα των εργαζομένων στην εταιρία εκφράζει με ανακοίνωσή της η Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ.

Το ΠΑΜΕ ζητά να ικανοποιηθούν άμεσα τα θεσμικά και οικονομικά τους αιτήματα, που διεκδικούν για τη σύναψη νέας Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας και σημειώνει: «Τα διεκδικούμενα αιτήματα αποτελούν το ελάχιστο, με βάση τις πραγματικές σύγχρονες ανάγκες των εργαζομένων που το ΠΑΜΕ στηρίζει στο διεκδικητικό του πλαίσιο».

Δεν κούνησαν ούτε το δαχτυλάκι τους...

Ματαιώθηκε η χτεσινή απεργιακή συγκέντρωση των συμβασιούχων στο Δημόσιο στην Αθήνα, με ευθύνη της συμβιβασμένης πλειοψηφίας της Ομοσπονδίας τους (ΠΟΕΙΔΔ). Ετσι, στο Γενικό Συμβούλιο της περασμένης Παρασκευής η πλειοψηφία αποφάσισε την κήρυξη της χτεσινής απεργίας όχι γιατί ήταν δική της πρόταση, αλλά λόγω των μεγάλων πιέσεων που δέχτηκε. Και, στη συνέχεια, δεν έκανε τίποτα, ουσιαστικά, για να ενημερώσει τους εργαζόμενους, ώστε να εξασφαλίσει την επιτυχία της απεργίας, αλλά και τη συνέχιση του αγώνα τους για τη διεκδίκηση μόνιμης και σταθερής δουλιάς. Ας βγάλουν, λοιπόν, οι εργαζόμενοι τα συμπεράσματά τους και ας βάλουν στο περιθώριο όσους καλλιεργούν τη μοιρολατρία και την ηττοπάθεια, παίρνοντας την υπόθεση της υπεράσπισης των δικαιωμάτων τους στα χέρια τους.

ΝΑΥΠΗΓΕΙΑ ΣΚΑΡΑΜΑΓΚΑ
Ταμπούρλο στην πλάτη των εργατών

Σε άμεσο κίνδυνο βρίσκονται τα συμφέροντα των εργαζομένων στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά και το ίδιο το ναυπηγείο, από τα «έργα» τόσο της αγοράστριας εταιρίας γερμανικής HDV όσο και των συνδικαλιστών των παρατάξεων ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ που πλειοψηφούν στη διοίκηση του σωματείου «ΤΡΙΑΙΝΑ».

Οι συνδικαλιστές αυτοί, προσφέροντας νέες υπηρεσίες στην κυβέρνηση και στο μεγάλο κεφάλαιο, έχουν ξεκινήσει μια καλοστημένη επιχείρηση αποπροσανατολισμού των εργαζομένων, προκειμένου να μείνει στο απυρόβλητο η ίδια η σκανδαλώδης υπόθεση ιδιωτικοποίησης του ναυπηγείου και το γεγονός ότι οι αγοραστές του το οδηγούν προς το κλείσιμο. Χτες με απόφαση αυτών των παρατάξεων έγινε 4ωρη στάση εργασίας 11 με 3 το μεσημέρι, με μοναδικά αιτήματα την παραίτηση των ανθρώπων που έχει διορίσει ως διοίκηση του ναυπηγείου η HDV και να αποσυρθούν οι αγωγές που έχει καταθέσει η αγοράστρια εταιρία σε βάρος του ελληνικού δημοσίου για δήθεν αθέτηση όρων του συμβολαίου αγοραπωλησίας.

Η μοναδική φωνή αντίστασης μέσα στο ναυπηγείο, η Εργοστασιακή Επιτροπή Ναυπηγείων Σκαραμαγκά (ΕΕΝΣ), καλεί τους εργαζόμενους να συσπειρωθούν στις γραμμές της, διεκδικώντας με αγωνιστικές κινητοποιήσεις σε όλους τους αρμόδιους φορείς την επιστροφή του ναυπηγείου στο δημόσιο έλεγχο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ