Τετάρτη 23 Ιούνη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ «ΝΤΙΑΞΟΝ»
Δυναμική απεργία

Σε τετραήμερη απεργιακή κινητοποίηση βρίσκονται από χτες οι 100 εργαζόμενοι της «ΝΤΙΑΞΟΝ ΑΒΕΕ» - θυγατρικής των ΕΛΠΕ ΑΕ στην Κομοτηνή που παράγει φιλμ πολυπροπυλένιου για υλικά συσκευασίας - διεκδικώντας τη μισθολογική και θεσμική τους εξομοίωση με τους συναδέλφους τους στις υπόλοιπες εταιρίες - μέλη του ομίλου των ΕΛΠΕ. Η δυναμική κινητοποίηση των εργαζομένων αποφασίστηκε ενόψει της υπογραφής νέας ΕΣΣΕ και αποτελεί απάντηση στο χρόνιο εμπαιγμό τους από τη διοίκηση της επιχείρησης, η οποία αφού εξασφάλισε παχυλές επιδοτήσεις για τη λειτουργία της μονάδας στην Κομοτηνή και αφού με τον ιδρώτα των εργαζομένων μέσα σε μια τετραετία κατάφερε να εδραιώσει την παραγωγική δραστηριότητα στο 90% της μέγιστης απόδοσης, εξασφαλίζοντας τεράστια κερδοφορία, αρνείται τώρα να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις της για βαθμιαία μισθολογική σύγκλιση των εργαζομένων στην Κομοτηνή με τους συναδέλφους τους στις υπόλοιπες θυγατρικές των ΕΛΠΕ.

Η «ΝΤΙΑΞΟΝ ΑΒΕΕ» ιδρύθηκε το 2000 και παρά το γεγονός ότι μοναδικός της μέτοχος ήταν η ΕΛΠΕ ΑΕ, η διοίκησή της παρουσιάζεται τυπικά ανεξάρτητη, προκειμένου να δικαιούται την ένταξή της στους ευνοϊκούς όρους των αναπτυξιακών νόμων στην ακριτική Ροδόπη, από τους οποίους εξαιρούνται οι ΔΕΚΟ. Από τον πρώτο χρόνο της λειτουργίας της, η εργοδοσία υποσχέθηκε στους εργαζόμενους ότι μέσα σε μια τετραετία θα έφταναν τους μισθούς των συναδέλφων τους στον όμιλο, οι οποίοι, ακόμα και σήμερα, αμείβονται με μισθούς διπλάσιους σχεδόν από εκείνους των εργαζομένων της «ΝΤΙΑΞΟΝ».

Η διοίκηση της εταιρίας αρνείται να καταρτίσει χρονοδιάγραμμα για την άρση της μισθολογικής αδικίας, επικαλούμενη την οδηγία του υπουργείου Οικονομικών που βάζει πλαφόν 5% στις ετήσιες αυξήσεις των εργαζομένων στις ΔΕΚΟ. Ετσι, όταν πρόκειται για τις κρατικές επιδοτήσεις, η εταιρία εμφανίζεται σαν ιδιωτική επιχείρηση, ενώ όταν πρόκειται για τα δικαιώματα των εργαζομένων παρουσιάζεται σαν ΔΕΚΟ!

Χτες, αμέσως μετά την ανακοίνωση της απεργιακής κινητοποίησης από τους εργαζόμενους, η εταιρία προχώρησε προκλητικά σε ασφαλιστικά μέτρα, ζητώντας να κηρυχτεί η απεργία παράνομη και καταχρηστική. Η εκδίκαση της υπόθεσης αναμενόταν σήμερα το πρωί.

Τη συμπαράστασή της στο δίκαιο αγώνα των εργαζομένων στην εταιρία εκφράζει με ανακοίνωσή της η Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ.

Το ΠΑΜΕ ζητά να ικανοποιηθούν άμεσα τα θεσμικά και οικονομικά τους αιτήματα, που διεκδικούν για τη σύναψη νέας Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας και σημειώνει: «Τα διεκδικούμενα αιτήματα αποτελούν το ελάχιστο, με βάση τις πραγματικές σύγχρονες ανάγκες των εργαζομένων που το ΠΑΜΕ στηρίζει στο διεκδικητικό του πλαίσιο».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ