Τετάρτη 23 Ιούνη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Το Ολυμπιακό αγώνισμα της ανεργίας...

Από το Σεπτέμβρη του 1997, τότε που η Αθήνα ανέλαβε να διοργανώσει τους Ολυμπιακούς Αγώνες, μέχρι και πριν από λίγο καιρό, ένα από τα θέματα που παρουσιαζόταν ως το σημαντικότερο όφελος, ήταν η μείωση της ανεργίας.

Το ...μαγικό νούμερο «150.000» ακουγόταν από κάθε αρμόδιο υπουργό, αλλά και από τον ίδιο τον τότε πρωθυπουργό Κ. Σημίτη, ως το διαπιστευτήριο των Αγώνων για την αντιμετώπιση της ανεργίας. Χτες, οι σημερινοί κυβερνώντες, οι οποίοι ως αντιπολίτευση εντόπιζαν μόνο ...διαχειριστικού τύπου προβλήματα, συνεδρίασαν για να δώσουν λύση στο πρόβλημα της ανεργίας που θα δημιουργηθεί μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες...

Ας δούμε ορισμένες «γενναιόδωρες» υποσχέσεις για τις περιβόητες χιλιάδες θέσεις εργασίας, που, τελικά, μετατράπηκαν σε θέσεις ανεργίας...

  • Το Μάρτη του 2001, ο τότε υπουργός Υγείας Αλ. Παπαδόπουλος μαζί με την πρόεδρο της «Αθήνα 2004» Γ. Αγγελοπούλου υπέγραφαν το επιχειρησιακό σχέδιο Υγείας, ενόψει των Αγώνων, μεταξύ του υπουργείου και της Οργανωτικής Επιτροπής για τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Στη σεμνή εκείνη τελετή, ο υπουργός έλεγε ότι θα γίνουν 800 προσλήψεις στον τομέα της Δημόσιας Υγείας και 2.500 - 3.000 προσλήψεις για τον προνοσοκομειακό και νοσοκομειακό τομέα.
  • Στις 24 Απρίλη του 2000, ο τότε υπουργός Πολιτισμούς Θ. Πάγκαλος δήλωνε στη Βουλή ότι «οι Ολυμπιακοί Αγώνες θα δημιουργήσουν 150.000 θέσεις εργασίας, ενώ η διοργάνωση θα συμβάλει κατά 1,5% στο ρυθμό ανάπτυξης της οικονομίας».
  • Στις 31 Μάη 2000, ο ίδιος ο πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια προ ημερήσιας διάταξης συζήτησης στη Βουλή σε επίπεδο αρχηγών κομμάτων δήλωνε με στόμφο ότι η πραγματοποίηση των Αγώνων «αποτελεί μια μεγάλη αναπτυξιακή ευκαιρία» και πως «θα δημιουργηθούν 130.000 θέσεις εργασίας».
  • Ενα χρόνο μετά, στις 23/4/2001, ο τότε υφυπουργός Τύπου Τηλ. Χυτήρης ανέλυε το κυβερνητικό σχέδιο για τη μονιμοποίηση των θέσεων εργασίας, αμέσως μετά το τέλος της συνεδρίασης της αρμόδιας διυπουργικής επιτροπής. Ελεγε συγκεκριμένα: «Δημιουργούνται πάγιες ανάγκες προσωπικού σε υπουργεία, κυρίως στο υπουργείο Πολιτισμού και τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού. Πρόκειται τόσο για πεπειραμένο, όσο και για βοηθητικό προσωπικό που πρέπει να προσληφθεί. Μιλάμε για πρόσληψη στο δημόσιο τομέα, δηλαδή μιλάμε για ΑΣΕΠ. Πρόκειται, όπως αντιλαμβάνεστε, περί μονίμων και πάγιων αναγκών».

Ολο αυτό το διάστημα, η προπαγάνδα για τα οφέλη των Αγώνων κορυφωνόταν, ωστόσο το ΚΚΕ προειδοποιούσε για όσα επρόκειτο να ακολουθήσουν. Χαρακτηριστική είναι η τοποθέτηση της ΓΓ της ΚΕ το ΚΚΕ Αλ. Παπαρήγα στη Βουλή, στις 31 Μάη 2000. «Ακόμα κι αν συγκυριακά αυξηθεί η απασχόληση στην Αττική, θα έχει ως αποτέλεσμα τη μεγαλύτερη ακόμα μείωση της απασχόλησης στην υπόλοιπη χώρα. Η όποια αύξηση της απασχόλησης σημειωθεί στην Αττική, δε σημαίνει ότι θα μειωθεί συνολικά το ποσοστό της ανεργίας και σ' αυτήν την περιοχή». Και πρόσθετε: «Αν ο λαός πιστέψει το παραμύθι της αντιμετώπισης της ανεργίας μέσω της Ολυμπιάδας, τότε θα είναι ακόμα πιο ευάλωτος στα σχέδια να επικρατήσουν οι ελαστικές μορφές απασχόλησης, δηλαδή η ανακύκλωση της ανεργίας, πράγμα που σημαίνει συνολική επιδείνωση της ζωής του λαού μας».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ