ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 23 Ιούνη 2004
Σελ. /40
ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ
ΑΓΩΝΙΣΤΕΣ ΕΑΜΙΚΗΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ
Να ολοκληρωθεί η αποκατάσταση

Να προχωρήσει, παίρνοντας τα αναγκαία μέτρα, στην ολοκλήρωση της ηθικής και υλικής αποκατάστασης των αγωνιστών της ΕΑΜικής Εθνικής Αντίστασης και της ιστορικής αλήθειας για την ΕΑΜική Αντίσταση, καλείται η κυβέρνηση από τους αντιστασιακούς αγωνιστές.

Συγκεκριμένα, οι αντιστασιακοί, όπως προβάλλεται σε σχετικό ψήφισμα της ΠΕΑΕΑ, Παράρτημα Αγ. Βαρβάρας, ζητούν από την κυβέρνηση να προχωρήσει:

  • Στην εισαγωγή της Ιστορίας της Εθνικής Αντίστασης στα σχολεία και στο στρατό χωρίς παραχαράξεις και παραποιήσεις.
  • Στην ίδρυση στην Αθήνα μουσείου της Εθνικής Αντίστασης και ανέγερση μνημείου σε περίοπτη θέση.
  • Στη διεκδίκηση των γερμανικών επανορθώσεων και του κατοχικού δανείου.

Ακόμα, καλείται η κυβέρνηση να εγκαταλείψει αμέσως την πολιτική μονόπλευρης λιτότητας που υπαγορεύεται από την ΕΕ και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και οδηγεί το λαό μας στην εξαθλίωση.

  • Να σταματήσει το ξεπούλημα του δημόσιου πλούτου της χώρας στο μεγάλο ιδιωτικό κεφάλαιο, όπως απαιτεί η Ευρωπαϊκή Ενωση με τις εντολές της.
  • Να αποσύρει αμέσως τους ΕΛΛΗΝΕΣ φαντάρους από τη Βοσνία και το Κόσσοβο και να κλείσει όλες τις βάσεις των Αμερικάνων και του ΝΑΤΟ που βρίσκονται σε ελληνικό έδαφος.

Τέλος, οι αντιστασιακοί διαμαρτύρονται για την εξόντωση των λαών του Αφγανιστάν, του Ιράκ και της Παλαιστίνης, που συντελείται από τους Αμερικάνους ιμπεριαλιστές και τους συνεταίρους τους της ΕΕ, με το πρόσχημα δήθεν της καταπολέμησης της τρομοκρατίας.

Επίσης, καταδικάζονται οι αποτρόπαιοι και απάνθρωποι βασανισμοί των αιχμαλώτων και των φυλακισμένων στο Ιράκ από τους κτηνανθρώπους του Μπους, του Πάουελ και του Ράμσφελντ, που ξεπέρασαν σε σαδισμό και βαρβαρότητα ακόμα και τους δήμιους των χιτλερικών Ες Ες.

Απαίτηση των αντιστασιακών, ακόμα, είναι «η Κύπρος να γίνει νησί της ΕΙΡΗΝΗΣ Ενιαία - Ανεξάρτητη και Ενωμένη, χωρίς στρατούς κατοχής και ξένους προστάτες».

Βαρύ το τίμημα της ναυτοσύνης στην Αντίσταση

Η Ευρώπη καίγεται από τις φασιστικές ορδές Χίτλερ - Μουσολίνι. Η θάλασσα γίνεται τάφος των καραβιών και των ναυτεργατών μαζί από το βομβαρδισμό των υποβρυχίων και των πολεμικών της «»τσέπης του εχθρού.

Παρ' όλους τους φοβερούς κινδύνους της θάλασσας οι ναυτεργάτες συνέχισαν να ταξιδεύουν με ένα μισθό πενιχρό 7,5-8 λίρες χάρτινες Αγγλίας. Αυτό τους έκανε να ξεκινήσουν μακροχρόνιους αγώνες που ξεκίνησαν από τη φασιστική κυβέρνηση του βασιλιά Γεωργίου Γλύξμπουργκ του Β' και του Μεταξά.

Οταν πήγα στην Αγγλία δεν ήταν καλά τα πράγματα γιατί ήταν θρονιασμένοι στα προξενεία οι χαφιέδες του Μανιαδάκη με έναν αξιωμιτικό της Αστυνομίας στο Κάρντιφ σαν αρχηγό τους. Εν τω μεταξύ είχε πέσει η Ελλάδα και τους ναυτεργάτες που αγωνιζόταν για να καλυτερέψει η ζωή τους στα καράβια, τους φιλοξενούσαν οι φυλακές της Αγγλίας. Και ειδικά στο Κάρντιφ που είχαν φτάσει πάνω από 80, έκατσα κι εγώ 3 μήνες φυλακή με εντολή του λιμενικού αστυνόμου. Αποφυλακίστηκα όταν έγινε η συμμαχία με τη Σοβιετική Ενωση.

Με την αποφυλάκισή μου στρώθηκα στη δουλιά να φτιάξουμε το σωματείο. Σ' αυτό μας βοήθησε το ΚΚ Αγγλίας. Μας έδωσε δικηγόρο, γιατί το καταστατικό έπρεπε να είναι στα εγγλέζικα όπως είναι τα αγγλικά συνδικάτα. Μετά από αυτό ζητήσαμε από τον πρωθυπουργό της εξόριστης κυβέρνησης που μας κάλεσε στο Λονδίνο, μεταξύ των άλλων θεμάτων, να φύγουν οι αστυνομικοί και να επανέλθουν οι λιμενικοί.

Υστερα από την υπογραφή της Χάρτας των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ο αγώνας γινόταν μόνο με πικετοφορίες. Η κυβέρνηση επιστράτευε μερικές ηλικίες και ήμουν και εγώ μέσα. Ευτυχώς, είχε έρθει ο Αμπατιέλος στο Κάρντιφ και αναπληρώθηκε το δικό μου κενό.

Στο πολεμικό ναυτικό εκπαιδευτήκαμε και επανδρώσαμε δύο κουβέρτες πλοία συνοδείας νηοπομπών με άλλα συμμαχικά. Οταν ανοίχτηκε το δεύτερο μέτωπο στη Νορμανδία πήραμε μέρος. Συνοδεύαμε και περιφρουρούσαμε αποβατικά με στρατό και πολεμικό υλικό. Η συμμετοχή αυτή ήταν μικρή, όμως τιμητική για τη χώρα μας.

Γενικά η προσφορά του Ναυτικού μας ήταν πολύ μεγάλη γιατί δεν ήταν μόνο τα πολεμικά, ήταν και ο εμπορικός στόλος στα οποία το Ναυαρχείο το ελληνικό είχε βάλει μέσα από έναν κανόνι και μερικά αντιαεροπορικά που τα χειρίζονταν Αγγλοι ναύτες. Επίσης, οι ναυτικοί μας πήραν μέρος και σε επικίνδυνες αποστολές, όπως ήταν του βούλιαγμα παλιών καραβιών στην παραλία της Νορμανδίας για προγεφυρώματα στην αποβίβαση των συμμάχων.

Σοβαρές οι απώλειές μας στο Πολεμικό Ναυτικό. Ηταν δύο πολεμικά που χτυπήθηκαν δόλια, μπορεί να πει κανείς, το καταδρομικό «ΕΛΛΗ» που ήταν αραγμένο στην Τήνο, και το αντιτορπιλικό «ΟΛΓΑ» που ήταν αραγμένο στα Δωδεκάνησα. Αυτά ήταν τα πιο άξια και σύγχρονα πλοία μας την εποχή εκείνη.

Οσον αφορά το Εμπορικό Ναυτικό, εκεί έγινε μεγάλο κακό. Από εκατοντάδες πλοία που αριθμούσε η Εμπορική Ναυτιλία μας, στο τέλος του πολέμου έμειναν μόνο 80 σαράβαλα.

Αποσπάσματα από το βιβλίο του Σταμάτη Σκόρδου

Αντιστασιακού - συνταξιούχου ναυτεργάτη

Μνήμη αγωνιστή

Το Μάη του 1949 δικάστηκε στο Στρατοδικείο Λάρισας σε θάνατο και στις 27 του ίδιου μήνα εκτελέστηκε στο Μεζούρλο ένας μεγάλος αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης, ο Κυριάκος Ταμουρίδης ή Παπαφλέσσας. Αυτός ο άνθρωπος, ιερέας από την Ολυμπιάδα Ελασσόνας, πόντιος στην καταγωγή, ήταν ένας τίμιος, δίκαιος, δραστήριος άνδρας με μεγάλη μόρφωση. Δεν έβλαψε ποτέ άνθρωπο στη ζωή του και προστάτευε πάντα τους αδύναμους και φτωχούς και τα ορφανά. Γνώστης της βυζαντινής μουσικής με σπουδαία και καλλιεργημένη φωνή, δε χόρταινες να τον ακούς όταν λειτουργούσε. Το θάρρος και η αγάπη για την πατρίδα τον οδήγησαν να λάβει ενεργό μέρος και να βοηθήσει με όλο του το είναι την Εθνική Αντίσταση μέσα από το ΕΑΜ.

Υπήρξε καθοδηγητής και από χωριό σε χωριό, μετά τη λειτουργία έβγαζε πύρινους λόγους που συγκινούσαν βαθιά τον κόσμο. Εδειχνε ότι υποχρέωση του κάθε πατριώτη ήταν ο δρόμος της αντίστασης και του αγώνα, και πυκνώνανε έτσι όλο και περισσότερο οι δυνάμεις του ΕΑΜ και του ΕΛΑΣ. Δε θα μιλήσω για τις μάχες του ΕΛΑΣ γιατί είναι σε όλους γνωστές. Το ψευδώνυμο Παπαφλέσσας το πήρε μέσα από τη δραστηριότητά του και τον αγώνα του για λευτεριά, ειρήνη και προκοπή. Αφησε σε δεύτερη μοίρα τις οικογενειακές του υποχρεώσεις και ας είχε επτά ανήλικα παιδιά, γυναίκα, μάνα. Θυμάμαι που έλεγε «ο ποιμενάρχης οφείλει να είναι πάντα κοντά στο ποίμνιό του» και αυτό έκανε. Το χρέος του.

Και όμως, μετά την απελευθέρωση, αντί αμοιβής, η πολιτεία κυνήγησε τους αγωνιστές, τα καλύτερα παιδιά της και τα έστειλε στα στρατοδικεία, στην εξορία και στην εκτέλεση. Οπως χιλιάδες αγωνιστές έτσι εκτέλεσε και τον Παπαφλέσσα.

Εγώ όμως, η κόρη του, νιώθω περήφανη γι' αυτόν και πάντα θα τιμώ τον αγώνα του και ορκίζομαι ότι θα τον συνεχίσω. Αιωνία σου η μνήμη

ΤΑΣΟΥΛΑ ΤΑΜΟΥΡΙΔΟΥ - ΜΩΗΣΙΔΟΥ

Συνάντηση στη Νάουσα

Η Πανελλήνια Ενωση Επαναπατρισθέντων Πολιτικών Προσφύγων (ΠΕΕΠΠ) πραγματοποιεί στις 26-27 Ιούνη 2004 στη Νάουσα το παραδοσιακό αντάμωμα των επαναπατρισθέντων πολιτικών προσφύγων. Το ΚΣ της ΠΕΕΠΠ καλεί τα μέλη και τους φίλους της να συμμετάσχουν σ' αυτήν την παραδοσιακή εκδήλωση, όπου ανταμώνουν άνθρωποι που βρέθηκαν μαζί στους πολύχρονους αγώνες και στην αναγκαστική υπερωρία. Τιμή από Αθήνα: 50 ευρώ. Για περισσότερες πληροφορίες και εγγραφές για Αθήνα και Αττική στα Κεντρικά Γραφεία της ΠΕΕΠΠ, Σωκράτους 79-81, και στα τηλ. 210/5230526 και 210/5230534, καθώς και στα τοπικά Παραρτήματα της ΠΕΕΠΠ.

Εκδηλώσεις αντιστασιακών

-- Η ΠΕΣΑΘΕΑ (Ανάπηροι Εθνικής Αντίστασης) διοργανώνει διήμερη εκδρομή - προσκύνημα σε Μονοδένδρι - Σπάρτη - Γύθειο - Ταΰγετο(διανυκτέρευση στο Γύθειο), στις 26-27 Ιούνη (πληροφορίες - συμμετοχή: 210.3249.037).

-- Η ΠΕΑΕΑ Ν. Σμύρνης διοργανώνει, την Κυριακή 27.6.2004, ώρα 6.30 μ.μ. στην πλατεία Σκατζουράκη, εκδήλωση τιμής και μνήμης για τους αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης που έπεσαν στον αγώνα κατά της τριπλής γερμανο-ιταλο -βουλγαρικής κατοχής και γενικότερα σ' όλους τους αγωνιστές της ΕΑ που έφυγαν από τη ζωή.

-- Η Ενωση Φίλων Μνήμης του Διαμαντή διοργανώνει, την Κυριακή 27/6/04, στις 11 π.μ., στη Λιλαία (Κάτω Αγόριανη του Δ. Παρνασσού), εκδήλωση μνήμης με τη συμπλήρωση 55 χρόνων από το θάνατο του αγωνιστή της ΕΑ και του ΔΣΕ, υποστρατήγου 2ας Μεραρχίας Γιάννη Αλεξάνδρου - Διαμαντή. Από την Αθήνα (πλ. Κάνιγγος) θα αναχωρήσουν πούλμαν για την εκδήλωση, ανήμερα, ώρα 7 το πρωί.

-- H ΠΕΑΕΑ Τρίπολης διοργανώνει, την Κυριακή 27.6.04 και ώρα 11 π.μ., στα Κανελλάκια Γορτυνίας, εκδήλωση τιμής και μνήμης για την επέτειο της ιστορικής μάχης που έγινε εκεί. Τα κεντρικά της ΠΕΑΕΑ δρομολογούν πούλμαν για την εκδήλωση, που θα ξεκινήσει στις 7 π.μ. από την πλατεία Κάνιγγος, την ίδια μέρα (πληροφορίες - συμμετοχή στα τηλ.: 210-8234296 και 8831368).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ