ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 30 Ιούνη 2004
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΚ
Συνεχίζεται η αντίσταση στο κατοχικό καθεστώς

ΒΑΓΔΑΤΗ.--

Τρεις νεκροί Αμερικανοί πεζοναύτες ήταν το αποτέλεσμα της πρώτης αντικατοχικής επίθεσης μετά την τυπική διαδικασία της, υποτιθέμενης, «μεταβίβασης» της εξουσίας από την κατοχική διοίκηση στη δοτή ιρακινή κυβέρνηση. Η επίθεση σημειώθηκε στο κέντρο της Βαγδάτης με εκρηκτικό μηχανισμό και σε αυτήν τραυματίστηκαν άλλοι 2 πεζοναύτες.

Ενοπλοι αντάρτες επιτέθηκαν κατά αστυνομικού τμήματος χες και στην Μαχμουντίγια, νοτίως της ιρακινής πρωτεύουσας, με αποτέλεσμα να σκοτωθεί 1 Ιρακινός αστυνομικός και να τραυματιστεί ένας δεύτερος. Τέλος, στο Κιρκούκ, τραυματισμένος γλίτωσε από δολοφονική απόπειρα τοπικός αξιωματικός της ιρακινής αστυνομίας. Από την επίθεση σκοτώθηκε 1 σωματοφύλακάς του και τραυματίστηκαν άλλοι 2.

Την ίδια ώρα, οι ένοπλοι που είχαν απαγάγει 3 Τούρκους εργαζόμενους τους άφησαν ελεύθερους, υποστηρίζοντας ότι το έκαναν ως αντάλλαγμα για τις μεγάλες αντινατοϊκές διαδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν, πριν από λίγα 24ωρα, στην Τουρκία. Καλή τύχη δε φαίνεται να είχε, πάντως, ένας Αμερικανός στρατιώτης που αγνοείται εδώ και 3 μήνες. Το «αλ Τζαζίρα» μετέδωσε βίντεο που δείχνει τους απαγωγείς του να τον εκτελούν. Η αυθεντικότητα της ταινίας ερευνάται.

«Πρώτη», επισήμως, με απειλή εκτάκτων μέτρων

Ο Ιρακινός διορισμένος πρωθυπουργός Ιγιάντ Αλάουι παραχώρησε χτες την πρώτη συνέντευξη Τύπου έχοντας, ήδη, τυπικώς, τα ηνία της χώρας στα χέρια του. Ο Αλάουι επανέλαβε ότι το Υπουργικό Συμβούλιο εξετάζει τη λήψη έκτακτων μέτρων προκειμένου να αντιμετωπιστεί το θέμα της ασφάλειας και να αντιμετωπιστούν οι «τρομοκράτες», δηλαδή η ιρακινή αντίσταση που θεωρείται εμπόδιο στη «δημοκρατική» εξέλιξη στο Ιράκ, δηλαδή στο κατοχικό καθεστώς. Είπε πως θα παρουσιάσει μια πρώτη δέσμη μέτρων μέχρι τα τέλη της βδομάδας και εκτιμάται ότι ανάμεσα σε αυτά δεν αποκλείεται να υπάρχει η υιοθέτηση απαγόρευσης δημόσιων συγκεντρώσεων και η εγκαθίδρυση επιπλέον σημείων ελέγχου.

Επιπλέον, ο Αλάουι επιβεβαίωσε τις πληροφορίες που ανέφεραν ότι από σήμερα περνά στη νομική δικαιοδοσία της ιρακινής κυβέρνησης η τύχη του Σαντάμ Χουσεΐν και άλλων 11 μελών του προηγούμενου καθεστώτος, ανάμεσα στους οποίους ξεχωρίζουν οι Ταρέκ Αζίζ και Τάχα Γιασίν Ραμαντάν. Παρ' όλα αυτά, θα παραμείνουν στα χέρια των κατοχικών δυνάμεων «μέχρις ότου οι ιρακινές δυνάμεις ασφαλείας να είναι σε θέση να διαφυλάξουν τη σωματική τους ακεραιότητα».

Τέλος, χτες ο Ιρακινός Πρόεδρος Γκάζι αλ Γιαουάρ δέχτηκε τους πρέσβεις των ΗΠΑ, της Δανίας και της Αυστραλίας, που είναι και οι τρεις πρώτοι που του υπέβαλαν τα διαπιστευτήρια τους. Ο Αμερικανός πρέσβης, Τζον Νεγκροπόντε, έφθασε στη Βαγδάτη τη Δευτέρα το βράδυ και τίθεται επικεφαλής της μεγαλύτερης αμερικανικής διπλωματικής αποστολής στον κόσμο, η οποία αποτελείται από 1.000 ειδικούς, που έχουν, ήδη, καταλάβει καίριες θέσεις εξουσίας μέσα σε όλα τα υπουργεία και στον εμβρυακό ιρακινό κρατικό μηχανισμό.

Την ικανοποίησή τους για τη «μεταβίβαση» της εξουσίας εξέφρασαν η ιρανική και η κουβεϊτιανή ηγεσία, ενώ το Παρίσι και το Τελ Αβίβ εξέφρασαν την επιθυμία τους για άμεση αποκατάσταση διπλωματικών σχέσεων.

ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ - ΝΑΤΟ
«Ενίσχυση» της κατοχής, εν μέσω αντιθέσεων

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ - ΚΑΜΠΟΥΛ.-

«Θα ήθελα σας παρακαλώ να βιαστείτε... ελάτε συντομότερα από το Σεπτέμβρη». Ο Χάμιντ Καρζάι, ο δικός τους άνθρωπος, με την ομιλία του στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ στην Τουρκία, ακολούθησε τη συνήθη πρακτική της υπερθεμάτισης των αμερικανικών προτάσεων, καλώντας να ενισχυθεί ακόμη περισσότερο η κατοχή που έχει επιβληθεί στο Αφγανιστάν. Φαίνεται πως βιάζεται για την ευόδωση των ιμπεριαλιστικών σχεδίων. Ο δοτός -από τη Βόννη, κι «εκλεγμένος» από τη Λόγια Τζίργκα - επέμεινε ότι οι «εκλογές» που έχουν προγραμματιστεί για το Σεπτέμβρη (επρόκειτο να γίνουν μέσα στο καλοκαίρι, αλλά αναβλήθηκαν) δε θα πρέπει να «αναβληθούν ξανά», όπως προτείνει ο ΟΗΕ, που βλέπει την «εκστρατεία» του να εγγράψει επαρκή αριθμό ψηφοφόρων να αντιμετωπίζει σχεδόν ανυπέρβλητες δυσκολίες, λόγω των εντεινόμενων επιθέσεων εναντίον όσων εγγράφουν και όσων εγγράφονται στους εκλογικούς καταλόγους - το Σαββατοκύριακο υπήρξαν 18 τέτοιοι θάνατοι.

Ο Καρζάι«καλωσόρισε» την απόφαση να αυξηθεί ο αριθμός των δυνάμεων του ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν σε 10.000 άνδρες το Σεπτέμβρη, από 6.500 σήμερα, και κάλεσε σε ταχύτερη αποστολή μεγαλύτερων δυνάμεων, απηχώντας την πρόταση του Αμερικανού Προέδρου Μπους, την οποία, σε μια συνέχιση των διατλαντικών ιμπεριαλιστικών αντιθέσεων, φέρεται να απέρριψε ο Γάλλος ομόλογός του Σιράκ. Αντιρρήσεις εμφανίστηκε να έχει και ο καγκελάριος Σρέντερ, καθώς με 2.000 άνδρες της Μπούντεσβερ το Βερολίνο δε θέλει «ούτε να συζητήσει» αύξηση των γερμανικών δυνάμεων.

ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ
Μονόδρομος, ο αγώνας

ΜΠΟΥΕΝΟΣ ΑΪΡΕΣ.-

Ο πολύς πρώην πρόεδρος Κάρλος Μένεμ, που βρίσκεται φυγόδικος στη Χιλή, αλλά και ο Μαριάνο Γκροντόνα κατηγόρησαν ευθέως το κίνημα των πικετέρος ότι διασπείρουν την «αναρχία». Οι βιομήχανοι και διευθυντές των τραπεζών της χώρας δηλώνουν ότι οι συνεχείς κοινωνικές διαδηλώσεις και κινητοποιήσεις «περιορίζουν σημαντικά την οικονομική ανάκαμψη». Οι μεγάλης κυκλοφορίας εφημερίδες της Αργεντινής «La Nacion» και «Clarin», περνώντας σε δεύτερο επίπεδο τις μεγάλες κινητοποιήσεις των πικετέρος του Σαββατοκύριακου, με αφορμή τη συμπλήρωση των δύο χρόνων από τη δολοφονία του Μαξιμιλιάνο Κοστέκι και του Νταρίο Σαντιγιάν, αλλά και την πρόσφατη δολοφονία του Μαρτίν Σισνέρος, στελέχους της FTV-CTA, προβάλλουν την εισβολή σε αστυνομικό τμήμα του Μπουένος Αϊρες, ως «οι πικετέρος εισήλθαν στην περιοχή της εγκληματικότητας» η πρώτη και η δεύτερη ως «εισήλθαν στην πολιτική αρένα με μία αποτελεσματική αμφισβήτηση της εξουσίας»...

Η ουσία είναι ότι περισσότερο από δυόμισι χρόνια από το Αργεντινάσο (η εξέγερση του 2001 όταν ξέσπασε η οικονομική κρίση), «κανείς δεν έχει φύγει». Η κατάσταση στην Αργεντινή πολιτικά είναι εξαιρετικά πολύπλοκη, αφού ο Νέστορ Κίρσνερ σε διεθνές επίπεδο προσπαθεί να δημιουργήσει μέτωπο με τη Βραζιλία αλλά και τη Βενεζουέλα, αλλά στο εσωτερικό... τίποτα δεν έχει αλλάξει και για την ακρίβεια το κίνημα των πικετέρος βρίσκεται στη «μαύρη λίστα» της κυβέρνησης.

Το περασμένο Σαββατοκύριακο, με τη συμπλήρωση των δύο χρόνων της δολοφονίας των Μάξι και Νταρίο από τις ειδικές δυνάμεις της αστυνομίας, κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων της 26ης Ιουνίου του 2002, δεκάδες χιλιάδες έδωσαν «παρών» στη συγκέντρωση - πορεία που διοργάνωσαν διάφορες οργανώσεις των πικετέρος, γιατί «ο καλύτερος τρόπος για να τους θυμόμαστε είναι να συνεχίζουμε τον αγώνα». Οι διαδηλωτές κατήγγειλαν την κυβέρνηση Ντουάλδε, ως πολιτικά υπεύθυνη για τις δολοφονίες, αλλά και τη σημερινή κυβέρνηση, που έμεινε άπρακτη και οι υπεύθυνοι των εγκλημάτων μένουν ατιμώρητοι.

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΦΡΙΤΑΟΥΝ.-- Ελικόπτερο τύπου «Mi-8» με τριμελές πλήρωμα Ρώσων και 21 επιβάτες εργαζόμενους του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών κατέπεσε χτες κοντά στην πόλη Γιενγκέμα της Σιέρα Λεόν, με αποτέλεσμα όλοι τους να βρουν το θάνατο. Διατάχθηκε «έρευνα» για τα αίτια της συντριβής.

ΠΑΡΙΣΙ.-- Με κλιμάκωση των κινητοποιήσεών τους απειλούν οι Γάλλοι εργαζόμενοι στην κρατική εταιρία ηλεκτρισμού και στην κρατική εταιρία αερίου, μετά την απόφαση της κυβερνητικής κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας να προχωρήσει σε ιδιωτικοποίηση του 30%. Χτες, για 6η συνεχόμενη ημέρα, οι εργαζόμενοι διέκοψαν την παροχή ηλεκτρικού ρεύματος σε μεγάλα εργοστάσια, σε αεροδρόμια και σε σπίτια πολιτικών, διαδηλώνοντας, παράλληλα, στο κέντρο της πρωτεύουσας.

ΤΕΧΕΡΑΝΗ/ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.-- Απελάθηκαν από τις αμερικανικές αρχές, χτες, δύο φρουροί ασφαλείας της ιρανικής διπλωματικής αποστολής στον ΟΗΕ, επειδή, όπως ανακοινώθηκε, επέμειναν, παρά τις παρατηρήσεις των αρχών, «να κινηματογραφούν» τις μεγάλες γέφυρες της πόλης. Η απόφαση έγινε γνωστή λίγο μετά τη δήλωση του επικεφαλής της Διεθνούς Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας ότι η ιρανική πυρηνική εγκατάσταση στο Μπουσχέχρ, που κατασκευάζεται από ρωσική εταιρία, είναι απολύτως συμβατή με τις αρχές της Επιτροπής, παρά τις αμερικανικές αντιρρήσεις.

ΧΑΓΗ.-- Σε κάθειρξη 13 ετών για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, τα οποία διαπράχτηκαν κατά τη διάρκεια του πολέμου της Κροατίας (1991-1995), καταδίκασε το ΔΠΔ για την πρώην Γιουγκοσλαβία τον πρώην ηγέτη των Σέρβων της Κροατίας Μίλαν Μπάμπιτς. Φερόμενος ως «πρώην σύμμαχος του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς», ο Μίλαν Μπάμπιτς «παραδέχτηκε» την ενοχή του για τη συμμετοχή του στην εκστρατεία εθνοκάθαρσης στην Κροατία, και όχι μόνο: αποφάσισε να καταθέσει ως μάρτυρας κατηγορίας στη δίκη του Μιλόσεβιτς.

ΜΑΝΙΛΑ.-- Η αστυνομία των Φιλιππίνων ανακοίνωσε τη σύλληψη τεσσάρων μουσουλμάνων, οι οποίοι «σχεδίαζαν βομβιστική επίθεση» εναντίον της επανεκλεγείσας προέδρου Αρόγιο, στην επίσημη τελετή ορκωμοσίας της σήμερα. «Ερευνάται» το αν έχουν «σχέσεις» με την ινδονησιακή παράνομη οργάνωση Τζεμά' α Ισλαμίγια. Στο μεταξύ, ακτιβιστές και οπαδοί της αντιπολίτευσης που κατήγγειλαν νοθεία συγκρούστηκαν με την αστυνομία.

ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ.-- Δίχως εκπλήξεις εξελίχθηκε η «εκλογή» του Τσάουντρι Σουτζάατ Χουσάιν στη θέση του εκτελούντος χρέη πρωθυπουργού του Πακιστάν στη Βουλή της χώρας (190-76 η σχετική ψηφοφορία). Ο «πιστός στον στρατηγό Μουσάραφ» πολιτικός θα παραμείνει στο θώκο για μερικές εβδομάδες, ώσπου να τον διαδεχτεί ο (ακόμα πιο «πιστός στο Μουσάραφ») πρώην υπουργός Οικονομικών Σαουκάτ Αζίζ.

ΧΑΡΙΠΟΥΡ.-- Πυρκαγιά σε εργοστάσιο τσιμέντου στην πόλη-λιμάνι Χαριπούρ του Πακιστάν κόστισε τη ζωή σε έξι εργαζόμενους, ενώ πάνω από 12 άλλοι τραυματίστηκαν, ανακοίνωσαν χτες οι αρχές.

ΠΕΚΙΝΟ.-- Λεωφορείο έπεσε σε ποτάμι στη νότια Κίνα, παρασύροντας στο θάνατο 21 ανθρώπους κι οδηγώντας τις αρχές να διατάξουν άμεσο έλεγχο ασφαλείας στα οχήματα στην επαρχία, μετέδωσε χτες το πρακτορείο «Νέα Κίνα».

ΛΙΣΑΒΟΝΑ.-- Πρόωρες γενικές εκλογές ζήτησε χτες το Σοσιαλιστικό Κόμμα στην Πορτογαλία, με αφορμή τη μεταπήδηση του πρωθυπουργού Ζοζέ Μανουέλ Ντουράο Μπαρόζο στην προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

ΜΟΣΧΑ.-- Ρωσικό δικαστήριο έκρινε χτες ότι η πετρελαϊκή εταιρία «Yukos» οφείλει τελικά να πληρώσει τα 3,4 δισ. δολάρια που χρωστά στο κράτος. Η εταιρία πλέον έχει στη διάθεσή της τρεις μήνες προκειμένου να καταβάλει το ποσό, εκτός και αν μεσολαβήσει εξωδικαστική διευθέτηση.

ΚΑΝΑΔΑΣ
Μια από τα ίδια στις εκλογές

ΜΟΝΤΡΕΑΛ.-

Τα προγνωστικά διαψεύστηκαν εν μέρει... οι Φιλελεύθεροι του πρωθυπουργού Πολ Μαρτέν κερδίζουν τις βουλευτικές εκλογές στον Καναδά, χωρίς όμως να εξασφαλίζουν την απόλυτη πλειοψηφία στη νέα σύνθεση της Βουλής των Κοινοτήτων.

Οι Φιλελεύθεροι του Πολ Μαρτέν εμφανίζονται μέχρι στιγμής να κερδίζουν 135 έδρες και 36,7% των ψήφων, το αντίπαλο Συντηρητικό φαίνεται να καταλαμβάνει μόνο 95 έδρες υπό την ηγεσία του Στίβεν Χάρπερ και 29,6%, παρά το γεγονός ότι μέχρι το παραπέντε εμφανιζόταν ως ο μεγάλος νικητής.

Το κόμμα των Νέων Δημοκρατών σχεδόν διπλασίασε τις έδρες του, ανεβάζοντάς τες σε 23, ενώ το αυτονομιστικό «Μπλοκ Κεμπεκουά» στο Κεμπέκ έδρεψε 54 από τις 75 έδρες. Τέλος, το Πράσινο Κόμμα δεν κέρδισε καμία έδρα σε αυτές τις εκλογές.

Ετσι, μάλλον προετοιμάζεται κυβέρνηση μειοψηφίας, αλλά οι Φιλελεύθεροι του Πολ Μάρτεν θα πρέπει να ετοιμάζονται πάλι για εκλογές εάν δε συνεργαστούν με κάποιο από τα άλλα κόμματα. Ο αρχηγός των Νέων Δημοκρατών, Λέιτον, δήλωσε ότι είναι φανερό πως οι Καναδοί επιθυμούν να πάρει το κόμμα του ηγετικό ρόλο στη νέα κυβέρνηση.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ