Τετάρτη 30 Ιούνη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΚ
Συνεχίζεται η αντίσταση στο κατοχικό καθεστώς

ΒΑΓΔΑΤΗ.--

Τρεις νεκροί Αμερικανοί πεζοναύτες ήταν το αποτέλεσμα της πρώτης αντικατοχικής επίθεσης μετά την τυπική διαδικασία της, υποτιθέμενης, «μεταβίβασης» της εξουσίας από την κατοχική διοίκηση στη δοτή ιρακινή κυβέρνηση. Η επίθεση σημειώθηκε στο κέντρο της Βαγδάτης με εκρηκτικό μηχανισμό και σε αυτήν τραυματίστηκαν άλλοι 2 πεζοναύτες.

Ενοπλοι αντάρτες επιτέθηκαν κατά αστυνομικού τμήματος χες και στην Μαχμουντίγια, νοτίως της ιρακινής πρωτεύουσας, με αποτέλεσμα να σκοτωθεί 1 Ιρακινός αστυνομικός και να τραυματιστεί ένας δεύτερος. Τέλος, στο Κιρκούκ, τραυματισμένος γλίτωσε από δολοφονική απόπειρα τοπικός αξιωματικός της ιρακινής αστυνομίας. Από την επίθεση σκοτώθηκε 1 σωματοφύλακάς του και τραυματίστηκαν άλλοι 2.

Την ίδια ώρα, οι ένοπλοι που είχαν απαγάγει 3 Τούρκους εργαζόμενους τους άφησαν ελεύθερους, υποστηρίζοντας ότι το έκαναν ως αντάλλαγμα για τις μεγάλες αντινατοϊκές διαδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν, πριν από λίγα 24ωρα, στην Τουρκία. Καλή τύχη δε φαίνεται να είχε, πάντως, ένας Αμερικανός στρατιώτης που αγνοείται εδώ και 3 μήνες. Το «αλ Τζαζίρα» μετέδωσε βίντεο που δείχνει τους απαγωγείς του να τον εκτελούν. Η αυθεντικότητα της ταινίας ερευνάται.

«Πρώτη», επισήμως, με απειλή εκτάκτων μέτρων

Ο Ιρακινός διορισμένος πρωθυπουργός Ιγιάντ Αλάουι παραχώρησε χτες την πρώτη συνέντευξη Τύπου έχοντας, ήδη, τυπικώς, τα ηνία της χώρας στα χέρια του. Ο Αλάουι επανέλαβε ότι το Υπουργικό Συμβούλιο εξετάζει τη λήψη έκτακτων μέτρων προκειμένου να αντιμετωπιστεί το θέμα της ασφάλειας και να αντιμετωπιστούν οι «τρομοκράτες», δηλαδή η ιρακινή αντίσταση που θεωρείται εμπόδιο στη «δημοκρατική» εξέλιξη στο Ιράκ, δηλαδή στο κατοχικό καθεστώς. Είπε πως θα παρουσιάσει μια πρώτη δέσμη μέτρων μέχρι τα τέλη της βδομάδας και εκτιμάται ότι ανάμεσα σε αυτά δεν αποκλείεται να υπάρχει η υιοθέτηση απαγόρευσης δημόσιων συγκεντρώσεων και η εγκαθίδρυση επιπλέον σημείων ελέγχου.

Επιπλέον, ο Αλάουι επιβεβαίωσε τις πληροφορίες που ανέφεραν ότι από σήμερα περνά στη νομική δικαιοδοσία της ιρακινής κυβέρνησης η τύχη του Σαντάμ Χουσεΐν και άλλων 11 μελών του προηγούμενου καθεστώτος, ανάμεσα στους οποίους ξεχωρίζουν οι Ταρέκ Αζίζ και Τάχα Γιασίν Ραμαντάν. Παρ' όλα αυτά, θα παραμείνουν στα χέρια των κατοχικών δυνάμεων «μέχρις ότου οι ιρακινές δυνάμεις ασφαλείας να είναι σε θέση να διαφυλάξουν τη σωματική τους ακεραιότητα».

Τέλος, χτες ο Ιρακινός Πρόεδρος Γκάζι αλ Γιαουάρ δέχτηκε τους πρέσβεις των ΗΠΑ, της Δανίας και της Αυστραλίας, που είναι και οι τρεις πρώτοι που του υπέβαλαν τα διαπιστευτήρια τους. Ο Αμερικανός πρέσβης, Τζον Νεγκροπόντε, έφθασε στη Βαγδάτη τη Δευτέρα το βράδυ και τίθεται επικεφαλής της μεγαλύτερης αμερικανικής διπλωματικής αποστολής στον κόσμο, η οποία αποτελείται από 1.000 ειδικούς, που έχουν, ήδη, καταλάβει καίριες θέσεις εξουσίας μέσα σε όλα τα υπουργεία και στον εμβρυακό ιρακινό κρατικό μηχανισμό.

Την ικανοποίησή τους για τη «μεταβίβαση» της εξουσίας εξέφρασαν η ιρανική και η κουβεϊτιανή ηγεσία, ενώ το Παρίσι και το Τελ Αβίβ εξέφρασαν την επιθυμία τους για άμεση αποκατάσταση διπλωματικών σχέσεων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ