Τετάρτη 30 Ιούνη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΝΑΔΑΣ
Μια από τα ίδια στις εκλογές

ΜΟΝΤΡΕΑΛ.-

Τα προγνωστικά διαψεύστηκαν εν μέρει... οι Φιλελεύθεροι του πρωθυπουργού Πολ Μαρτέν κερδίζουν τις βουλευτικές εκλογές στον Καναδά, χωρίς όμως να εξασφαλίζουν την απόλυτη πλειοψηφία στη νέα σύνθεση της Βουλής των Κοινοτήτων.

Οι Φιλελεύθεροι του Πολ Μαρτέν εμφανίζονται μέχρι στιγμής να κερδίζουν 135 έδρες και 36,7% των ψήφων, το αντίπαλο Συντηρητικό φαίνεται να καταλαμβάνει μόνο 95 έδρες υπό την ηγεσία του Στίβεν Χάρπερ και 29,6%, παρά το γεγονός ότι μέχρι το παραπέντε εμφανιζόταν ως ο μεγάλος νικητής.

Το κόμμα των Νέων Δημοκρατών σχεδόν διπλασίασε τις έδρες του, ανεβάζοντάς τες σε 23, ενώ το αυτονομιστικό «Μπλοκ Κεμπεκουά» στο Κεμπέκ έδρεψε 54 από τις 75 έδρες. Τέλος, το Πράσινο Κόμμα δεν κέρδισε καμία έδρα σε αυτές τις εκλογές.

Ετσι, μάλλον προετοιμάζεται κυβέρνηση μειοψηφίας, αλλά οι Φιλελεύθεροι του Πολ Μάρτεν θα πρέπει να ετοιμάζονται πάλι για εκλογές εάν δε συνεργαστούν με κάποιο από τα άλλα κόμματα. Ο αρχηγός των Νέων Δημοκρατών, Λέιτον, δήλωσε ότι είναι φανερό πως οι Καναδοί επιθυμούν να πάρει το κόμμα του ηγετικό ρόλο στη νέα κυβέρνηση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ