ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 9 Ιούλη 2004
Σελ. /28
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΧΑΛΚΙΔΑ
Κινδυνεύουν με απόλυση 29

Εργαζόμενοι των σούπερ μάρκετ του Προμηθευτικού Συνεταιρισμού της ΔΕΗ

Φτάνουν 17 χρόνια δουλιάς για να κατοχυρώσεις το δικαίωμα στην εργασία; Το ερώτημα δεν είναι ρητορικό και αφορά τους 29 εργαζόμενους με συμβάσεις ιδιωτικού δικαίου στα δυο σούπερ μάρκετ, του Αλιβερίου και της Μεγαλόπολης, του «Προμηθευτικού Συνεταιρισμού Προσωπικού ΔΕΗ», στους οποίους, η διοίκηση του συνεταιρισμού, ανακοίνωσε (προφορικά) ότι κλείνει τα καταστήματα στο τέλος Αυγούστου του 2004. Ετσι, από 1η Σεπτέμβρη, οι 14 εργαζόμενοι του Αλιβερίου και οι 15 εργαζόμενοι της Μεγαλόπολης, θα πεταχτούν στο δρόμο της ανεργίας.

Η διοίκηση του συνεταιρισμού, που σημειωτέον είναι εργαζόμενοι - συνδικαλιστές της ΔΕΗ, με την πλειοψηφία της ΠΑΣΚΕ και της ΔΑΣΚΕ, λειτουργώντας σαν επιχειρηματίες και, επικαλούμενοι οικονομικούς λόγους, αποφάσισαν να «φάνε» συναδέλφους τους εργαζόμενους, γιατί βρίσκουν υψηλό το εργατικό κόστος.

Και οι προτάσεις που είχε καταθέσει το σωματείο εργαζομένων; Οι προτάσεις «επιθετικής στρατηγικής» που έχει στα χέρια του το διοικητικό συμβούλιο τι έγιναν; Απλά έμειναν στα συρτάρια γιατί εν τω μεταξύ το ενδιαφέρον των διοικούντων στράφηκε στις αγοραπωλησίες... οικοπέδων, στις ασφάλειες και άλλες δραστηριότητες, που διαφημίζονται και στο σχετικό έντυπό του.

«Ζούμε με το άγχος του κλεισίματος τα τελευταία 6 χρόνια» θα μας πει η Γιώτα Καρυστινού, προϊστάμενη του καταστήματος στο Αλιβέρι, όταν χτες το πρωί ο Γιώργος Αργύρης, μέλος της Γραμματείας Εύβοιας του ΠΑΜΕ, επισκέφθηκε το χώρο εργασίας τους.

«Το ΔΣ του συνεταιρισμού που είναι εργαζόμενοι της ΔΕΗ, θα έπρεπε να δείξει μεγαλύτερη ευαισθησία», σημειώνει και προσθέτει: «Ομως την ίδια στάση αδιαφορίας τηρούν και οι παρατάξεις του δικομματισμού και στα διοικητικά συμβούλια του σωματείου εργαζομένων στον ΑΗΣ-ΔΕΗ Αλιβερίου, όσο και της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ, στα οποία απευθύνθηκαν οι εργαζόμενοι του συνεταιρισμού, χωρίς ανταπόκριση», όπως λέει η Μαρίνα Λαλαίου, εργαζόμενη, μητέρα τεσσάρων παιδιών, που εργάζεται από το 1987, έτος ίδρυσης του συνεταιρισμού. Ενώ οι Β. Γκογκορόζης και Β. Κουρκαλέτσης, εργαζόμενοι από την αρχή, επισημαίνουν τη ζοφερή προοπτική. Πολύ περισσότερο καθώς πρόκειται για την Εύβοια όπου υπάρχει μεγάλη ανεργία.

«Μπροστά σ' αυτή την κατάσταση - δήλωσε ο Γ. Αργύρης - που δημιουργήθηκε με ευθύνη των παρατάξεων ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ οι οποίες έχουν ενστερνιστεί τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές των κομματικών τους φορέων και της ΕΕ, στο πλαίσιο των αναδιαρθρώσεων, της "ελεύθερης οικονομίας" της αγοράς και της "ανταγωνιστικότητας", το ΠΑΜΕ θα συμβάλει στον αγωνιστικό συντονισμό των εργαζομένων για να αποτραπούν οι απολύσεις».

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΟΑΣΑ
Καθολική συμμετοχή στην απεργία

Με απόλυτη επιτυχία έγινε χτες η στάση εργασίας των εργαζόμενων στις συγκοινωνίες (λεωφορεία, τρόλεϊ, ηλεκτρικός και μετρό) από τις 11 το πρωί μέχρι τις 5 απόγευμα.

Οι εργαζόμενοι διαμαρτύρονται για την αυξανόμενη εντατικοποίηση, που έχει οδηγήσει σε αύξηση των δρομολογίων μέσα στον ίδιο χρόνο εργασίας. Αυτό σημαίνει ότι πολλοί είναι οι εργαζόμενοι που δε θα παίρνουν τα ρεπό τους, για να βγει το πρόγραμμα. Αλλωστε, οι εργαζόμενοι δε θα πάρουν άδεια τον Αύγουστο, λόγω των Ολυμπιακών Αγώνων. Μπροστά σε αυτή την κατάσταση, οι εργαζόμενοι ζητούν να τους δοθεί τουλάχιστον το Ολυμπιακό επίδομα.

Μετά την απεργία είχε προγραμματιστεί γενική συνέλευση, που όμως, ορισμένοι συνδικαλιστές της ΠΑΣΚΕ και ανάμεσά τους ο πρώην πρόεδρος του συνδικάτου, τη σαμποτάρισαν, παραπληροφορώντας ή ακόμη και απειλώντας τους εργαζόμενους ότι δε θα γίνει συνέλευση.

«Η πλειοψηφία του Διοικητικού Συμβουλίου του Συνδικάτου καλεί τους οκτώ συνδικαλιστές της ΠΑΣΚΕ να συμμορφωθούν και να αφήσουν τα κομματικά παιχνιδάκια στις πλάτες των 5.500 εργαζομένων της ΕΘΕΛ», τονίζει με δήλωσή του στο «Ρ» ο Γ. Μαστραγγελής, γραμματέας του Συνδικάτου Εργαζομένων ΟΑΣΑ. Και συνεχίζει: «Εμείς θεωρούμε ότι δεν μπορεί στην ολυμπιακή χρονιά να επωφελούνται μόνο οι μεγαλοεργολάβοι και οι κατασκευαστές και να μένουμε οι εργαζόμενοι μόνο με την εθνική περηφάνια».

Προκλητικός απέναντι στα αιτήματα των εργαζομένων στις συγκοινωνίες εμφανίστηκε το υπουργείο Μεταφορών, που σε γραπτή ανακοίνωσή του τους χρεώνει υπονόμευση των Ολυμπιακών Αγώνων. Συγκεκριμένα, η ηγεσία του υπουργείου, αφού τους «ξεκόβει» ότι καμιά ομάδα εργαζομένων δε λαμβάνει αυτό το εφάπαξ επίδομα, εκτός από τα Σώματα Ασφαλείας, τους προτρέπει ακόμη «και σε εθελοντική» εργασία και τους καλεί να «συμμετάσχουν στην εθνική υπόθεση, συνεισφέροντας και όχι υπονομεύοντας την ομαλή διεξαγωγή των ΟΑ».

EPΓAZOMENOI MME
Απεργία σε εφημερίδες και σταθμούς

Την Τετάρτη και την Πέμπτη (13-14 Ιούλη) δε θα κυκλοφορήσει καμία εφημερίδα. Οι συνεργαζόμενες στον Τύπο Ενώσεις, σε κοινή σύσκεψη, μετά την αδιάλλακτη στάση των εργοδοτών απέναντι στα αιτήματα των εργαζόμενων, αποφάσισαν να κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τους, κηρύσσοντας 48ωρη απεργία που θα πραγματοποιηθεί από τις 8 το πρωί της Τρίτης 13 Ιούλη έως τις 8 το πρωί της Πέμπτης 15 Ιούλη. Στην απεργία συμμετέχουν όλοι οι εργαζόμενοι στον ημερήσιο Τύπο (περιλαμβανομένων και των ενθέτων), στο ΑΠΕ, στο υπουργείο Επικρατείας και τα πρακτορεία διανομής.

Ακόμη, 24ωρη προειδοποιητική απεργία θα γίνει στους ιδιωτικούς ραδιοφωνικούς και τηλεοπτικούς σταθμούς από τις 6 το πρωί της Τετάρτης έως τις 6 το πρωί της Πέμπτης. Επίσης, η ΕΣΗΕΑ αποφάσισε να κηρύξει προειδοποιητική στάση εργασίας στην ΕΡΤ από τις 12 μ. έως τις 3 μ.μ. της Τετάρτης 14 Ιούλη, προκειμένου οι δημοσιογράφοι της κρατικής τηλεόρασης να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους στους υπόλοιπους συναδέλφους τους. Να σημειωθεί ότι οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στην ΕΣΗΕΑ και την ΕΡΤ για τη φετινή ΣΣΕ δεν έχουν αρχίσει ακόμη.

«Οι διαπραγματεύσεις με την ΕΙΗΕΑ παραμένουν σε αδιέξοδο εξαιτίας της αδιαλλαξίας των εργοδοτών και της εμμονής τους σε ένα ποσοστό αύξησης που δεν καλύπτει τη χαμένη αγοραστική δύναμη των εργαζομένων», επισημαίνεται στη χτεσινή κοινή ανακοίνωση των Ενώσεων από το χώρο του Τύπου. Οι Ενώσεις αναφέρουν ότι «η εργοδοσία επέλεξε το δρόμο που οδηγεί υποχρεωτικά στη σύγκρουση. Είμαστε έτοιμοι γι' αυτή. Και η ευθύνη για τις συνέπειες είναι δική τους».

«Θα αγωνιστούμε από κοινού μέχρι την υπογραφή νέων συμβάσεων εργασίας οι οποίες θα αποτυπώνουν τις νέες συνθήκες, όπως αυτές έχουν διαμορφωθεί στο χώρο του Τύπου και θα εξασφαλίζουν ικανοποιητικούς όρους αμοιβής και εργασίας για όλους τους εργαζόμενους. Οι εργαζόμενοι δεν είναι αναλώσιμο είδος, ούτε εξιλαστήρια θύματα στο βωμό του κέρδους», καταλήγει η ανακοίνωση των Ενώσεων.

Για το φονικό στη Ζώνη

Επίκαιρη Ερώτηση του ΚΚΕ στη Βουλή

Το φρικτό θάνατο δυο ακόμα εργατών στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη Περάματος, έφερε χτες ως θέμα στη Βουλή, με Επίκαιρη Ερώτησή του, ο βουλευτής του ΚΚΕ, Γιάννης Πατσιλινάκος.

Πιο συγκεκριμένα, ο βουλευτής αναφέρει:

«Δυο ακόμα νεκροί, ο 43χρονος Μιχάλης Ζηλωτής και ο 29χρονος Μανώλης Κυπραίος, προστέθηκαν στο μεγάλο κατάλογο των εργατών που έχασαν τη ζωή τους για το μεροκάματο στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη. Οι δυο εργάτες βρήκαν φρικτό θάνατο από ασφυξία στα πλοίο "Ελέφαντας" (πρώην "Καραβονήσι") τη Δευτέρα, 5 Ιούλη, όταν - χωρίς να ληφθούν τα αναγκαία μέτρα ασφαλείας, χωρίς καν να γίνει οποιαδήποτε ενημέρωση - στάλθηκαν να ελέγξουν το σύστημα πυρόσβεσης του πλοίου.

Οι δύο νεκροί εργάτες, υπογραμμίζουν με το αίμα τους το χαρακτήρα της πολιτικής συρρίκνωσης και διάλυσης της Ζώνης που εφάρμοζαν συστηματικά οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και συνεχίζει απαρέγκλιτα η σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ. Επιδιώκοντας την παραπέρα αύξηση των κερδών τους οι εφοπλιστές και οι επιχειρηματίες επιβάλλουν την εντατικοποίηση της εργασίας και εντελώς ασύδοτοι δε λαμβάνουν κανένα μέτρο ασφαλείας αδιαφορώντας για τη ζωή και την υγεία των εργαζομένων.

Το "ενδιαφέρον" της κυβέρνησης αποτυπώνεται με πολύ χαρακτηριστικό τρόπο στην αδιαφορία του υπουργού Εμπορικής Ναυτιλίας να δεχτεί και να συζητήσει με αντιπροσωπεία των εργαζομένων, όταν την Τετάρτη, 7 Ιούλη, ολόκληρη εργατική διαδήλωση έφτασε έξω από το υπουργείο, όπου περίμεναν μάταια για 2 ώρες τον κ. υπουργό...».

Ο βουλευτής ρωτά τον υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας, ποια μέτρα πρόκειται να πάρει η κυβέρνηση και πότε, ώστε: «να ληφθούν όλα τα αναγκαία μέτρα, όπως προτείνουν οι εργαζόμενοι, προκειμένου να διασφαλιστούν ασφαλείς συνθήκες εργασίας στη Ζώνη; Να αναπτυχθεί η Ζώνη με προσέλκυση νέων επενδύσεων, με μέτρα βελτίωσης της υποδομής της, με ανάληψη προσπαθειών από την κυβέρνηση για ανάθεση εργασιών, προκειμένου να αντιμετωπιστεί το οξύτατο πρόβλημα ανεργίας;».

Γραφείο Τύπου της «Κόκα-Κόλα»

Σε Γραφείο Τύπου της «Κόκα-Κόλα», της «Σάμσουνγκ» και των λοιπών αδελφών πολυεθνικών που λυμαίνονται τους Ολυμπιακούς Αγώνες, μετατράπηκε χτες το υπουργείο Μεταφορών. Με μια κατάπτυστη ανακοίνωση, όχι μόνο αρνείται την ικανοποίηση των αιτημάτων τους, αλλά απαιτεί από τους οδηγούς, που λιώνουν στο τιμόνι, να δουλέψουν και εθελοντικά. Και επιπλέον με γκεμπελίστικη διαστροφή τους χαρακτηρίζει υπονομευτές της ομαλής διεξαγωγής των Αγώνων!



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ