ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 20 Ιούλη 2004
Σελ. /32
Το κόστος και οι υπερβάσεις

Γρηγοριάδης Κώστας

Τελικά, σε τι ποσοστό ανέρχονται οι υπερβάσεις του κόστους των Ολυμπιακών έργων; Στο 50% που λέει η κυβέρνηση ή στο 13% που λέει η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ και κυβέρνηση μέχρι τις 7 Μάρτη; Οποιος εγκλωβίζεται σε ψευτοδιλήμματα, σαν το προαναφερόμενο, που καλλιεργούνται και προβάλλονται τον τελευταίο καιρό, χάνει την ουσία. Οχι μόνο, γιατί το κόστος των Ολυμπιακών έργων, έτσι κι αλλιώς είναι δυσθεώρητο και γίνεται ακόμη περισσότερο τεράστιο, είτε με το ένα ποσοστό υπέρβασης, είτε με το άλλο. Ούτε μόνο, γιατί το τελικό κόστος - άρα και το τελικό ποσοστό υπερβάσεων - θα το ξέρουμε μετά τους αγώνες και, ίσως, όχι στις επόμενες βδομάδες ή και μήνες.

Κυρίως, γιατί τα σοβαρότερα και κρίσιμα ερωτήματα της οικονομικής έστω πλευράς του «εθνικού στόχου» είναι τα εξής δύο: Ποιοι πλήρωσαν και θα πληρώνουν και στο μέλλον το προαναφερόμενο δυσθεώρητο κόστος και ποιοι ωφελούνται τα μέγιστα απ' όλη αυτή την υπόθεση; Χρειάζεται, άραγε, να δώσουμε εμείς τις απαντήσεις στα δύο αυτά ερωτήματα; `Η, μήπως, χρειάζεται να σημειώσουμε ότι η όλη συζήτηση και φιλολογία για το ύψος τους κόστους και των υπερβάσεων, των υπαρκτών ή ανύπαρκτων σκανδάλων, κλπ., κλπ., αποτελεί, έτσι κι αλλιώς, στάχτη στα μάτια των εργαζομένων, για να μη συνειδητοποιήσουν την τεράστια λεηλασία, που συντελέστηκε και συνεχίζεται να συντελείται, προς όφελος της πλουτοκρατίας;

Το φυσιολογικό...

Πρόσφατα, η διοίκηση ενός κρατικού νοσοκομείου του Νέου Δελχί παραδέχτηκε ότι περισσότερα από 30 παιδιά πέθαιναν στους θαλάμους του κάθε βδομάδα του Ιούνη. Σύμφωνα με τα σχετικά στοιχεία, 142 από τα 1.175 παιδιά, που εισήχθησαν στο νοσοκομείο με διάφορες ασθένειες τον Ιούνη, έχουν πεθάνει. Και, μάλιστα, οι υπεύθυνοι του νοσοκομείου χαρακτήρισαν «φυσιολογικό» το ποσοστό θνησιμότητας του 11%, παίρνοντας υπόψη τους τα λιγοστά μέσα και τους περιορισμένους πόρους, ενώ συχνό είναι το φαινόμενο της έλλειψης βασικών φαρμάκων.

Σημειώνουμε το γεγονός, όχι μόνον, ή κυρίως, για την ανάδειξη μιας τραγικής πλευράς της γενικότερης κατάστασης, που επικρατεί στην Ινδία, αλλά γιατί η ουσία της προαναφερόμενης λογικής υπάρχει παντού και, βέβαια, στη χώρα μας. Είναι φυσιολογικοί οι μισθοί, τα μεροκάματα και οι συντάξεις; Είναι φυσιολογικό το επίπεδο και η ποιότητα ζωής των εκατομμυρίων εργαζομένων και λαϊκών στρωμάτων; Είναι φυσιολογική η κατάσταση στο χώρο της Παιδείας και της Υγείας; Υπάρχουν μόνο κάποια προβλήματα και χρειάζονται κάποιες οριακές βελτιώσεις και μπαλώματα; Και, τέλος πάντων, έχοντας ποια κριτήρια απαντούμε στα προαναφερόμενα ερωτήματα; Παίρνοντας υπόψη τις σύγχρονες ανάγκες της ζωής και τις δυνατότητες (παραγωγικές και άλλες) της χώρας και του λαού ή, απλά και μόνο, να τα «βγάλουμε πέρα» και να «στρογγυλέψουμε» τις πλέον οξείες γωνίες της κοινωνικής πραγματικότητας;

Αν κάνουμε το δεύτερο, αργά ή γρήγορα, θα κάνουμε απολογισμούς, σαν αυτούς της διοίκησης του ινδικού νοσοκομείου, γιατί ο σύγχρονος καπιταλισμός δεν έχει ούτε ιερό, ούτε όσιο...

Η «μεταρρύθμιση» του Μπλερ

Δε γνωρίζουμε ποιος εμπνεύστηκε από ποιον. Ο Γ. Παπανδρέου από τον Τ. Μπλερ, ή ο δεύτερος από τον πρώτο. Ετσι ή αλλιώς, πάντως, ο Βρετανός πρωθυπουργός εξάγγειλε πρόσφατα το νέο πενταετές σχέδιο της κυβέρνησής του για την Παιδεία, που αφορά κυρίως το δευτεροβάθμιο επίπεδο. Βασικός κρίκος του σχεδίου είναι η παροχή πολύ μεγαλύτερης «ανεξαρτησίας» σε κάθε σχολείο και η προσαρμογή του στις ιδιαίτερες συνθήκες κάθε περιοχής. Ετσι, τα σχολεία θα έχουν την ευχέρεια να βρουν «χορηγούς» και να προχωρούν σε συμφωνίες μαζί τους, για να εξασφαλίσουν τους απαραίτητους οικονομικούς πόρους, να αξιοποιούν και να εκμεταλλεύονται κατά πώς νομίζουν τις κτιριακές και άλλες εγκαταστάσεις τους κλπ., κλπ. Και, βέβαια, ούτε λόγος, να γίνεται για ενιαίο χαρακτήρα της εκπαίδευσης, αφού θα κυριαρχεί η προσαρμογή στις τοπικές ιδιαιτερότητες. Ακόμη και η βρετανική εφημερίδα «Ιντιπέντεντ» χαρακτήρισε τα μέτρα «επανάσταση, κατά την οποία πολλά κρατικά σχολεία θα παραδοθούν σε χορηγούς».

Περιττό, να σημειώσουμε, ότι η εφαρμογή των μέτρων αυτών υποτάσσει ολοκληρωτικά την εκπαίδευση, το ρόλο και το περιεχόμενό της, στην αγορά και τις «δυνάμεις», που κυριαρχούν σ' αυτή («χορηγοί»), δημιουργεί σχολεία πολλών ταχυτήτων και επιπέδων και διογκώνει τις ταξικές διακρίσεις και ανισότητες. Με άλλα λόγια, μπορεί να απαντά στις απαιτήσεις του κεφαλαίου, για σχολεία παραγωγής «εργαλείων», έτοιμων και ώριμων για εκμετάλλευση, αλλά κάθε άλλο παρά δικαιώνει το σχολείο και το ρόλο του, ως χώρου διαμόρφωσης προσωπικοτήτων και απόκτησης ουσιαστικών γνώσεων.

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Οι ανατιμήσεις στα φάρμακα

Και ξαφνικά, προέκυψαν μέσα στο κατακαλόκαιρο - όχι τυχαία - τσουχτερές αυξήσεις στις τιμές δεκάδων φαρμάκων, πολλά από τα οποία είναι ευρείας κατανάλωσης. Οι αυξήσεις, που ισχύουν από χτες σε ορισμένες περιπτώσεις αγγίζουν το 40% δεν ήρθαν από μόνες τους. Εχουν τη βούλα της κυβέρνησης της ΝΔ, καθώς εγκρίθηκαν με σχετική απόφαση του υπουργείου Ανάπτυξης.

Βέβαια, επιχειρώντας να μετριάσει το πολιτικό κόστος που συνεπάγεται η απόφαση αυτή, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου διευκρίνισε πως οι αυξήσεις είχαν σχεδιαστεί από την προηγούμενη κυβέρνηση και τις παρουσίασε ως ένα αναγκαίο μέτρο στήριξης της εγχώριας φαρμακοβιομηχανίας και, μάλιστα, σε αντιπαράθεση με την αθρόα εισαγωγή φαρμάκων, την οποία - πάντα σύμφωνα με την κυβέρνηση - προωθούσε η προκάτοχός της.

Η αλήθεια, όμως, είναι ριζικά διαφορετική. Η απόφαση της σημερινής ηγεσίας του υπουργείου Ανάπτυξης εντάσσεται στα πλαίσια μιας πολιτικής, που δεν έχει καμιά ουσιαστική διαφορά απ' αυτήν της προηγούμενης του ΠΑΣΟΚ. Τόσο τότε, όπως και σήμερα, οι εργαζόμενοι και τα ασφαλιστικά τους ταμεία πληρώναν ακριβά - και σήμερα ακόμη ακριβότερα - τα φάρμακα, ενώ οι φαρμακοβιομήχανοι, οι εταιρίες εισαγωγής φαρμάκων, μαζί και οι πολυεθνικές - προμηθευτές τους, συσσώρευαν και συσσωρεύουν συνεχώς και μεγαλύτερα κέρδη.

Χαρακτηριστική και αδιαμφισβήτητη γι' αυτό απόδειξη αποτελούν τόσο οι ισολογισμοί με τα κέρδη των εταιριών που δημοσιεύονται κάθε χρόνο, όσο και σχετική μελέτη του ΙΟΒΕ, που μας πληροφορεί πως από το 1997 μέχρι το 2001 τα καθαρά κέρδη πέντε μεγάλων φαρμακοβιομηχανιών αυξήθηκαν κατά 2.842%! Και με τις νέες ανατιμήσεις, τα κέρδη όσων ελέγχουν την αγορά φαρμάκου, αναμένεται να απογειωθούν σε ακόμη υψηλότερα επίπεδα.

Τα ψευτοδιλήμματα της κυβερνητικής επιχειρηματολογίας δεν μπορούν και δεν πρέπει να ρίξουν στάχτη στα μάτια των εργαζομένων. Αυτό, που πραγματικά ενδιαφέρει το λαό είναι η παροχή φτηνών και καλής ποιότητας φαρμάκων και όχι ποιοι και με ποιο τρόπο θα κατακλέβουν τον ιδρώτα του, όταν βρίσκεται στην ανάγκη της αρρώστιας. Οι εγχώριοι φαρμακοβιομήχανοι ή οι πολυεθνικές και οι μεγαλοεισαγωγείς πλασιέδες τους.

Το κυβερνητικό μέτρο της αύξησης των τιμών στα φάρμακα επιδιώκει και στοχεύει στην ακόμη μεγαλύτερη ενίσχυση των ήδη τεράστιων κερδών των φαρμακοβιομηχάνων. Αυτά θέλει να εξασφαλίσει και όχι τις θέσεις εργασίας, όπως δημαγωγικά ισχυρίζονται οι κυβερνώντες.

Οι εργαζόμενοι, οι συνδικαλιστικοί τους φορείς, οι λαϊκές και κοινωνικές οργανώσεις, μπορούν και πρέπει να αντιδράσουν αγωνιστικά στην απόφαση της κυβέρνησης και να συντονίσουν τις προσπάθειες απόκρουσης των αντιλαϊκών αυτών μέτρων. Ταυτόχρονα, όμως, μπορούν και πρέπει να εντάξουν τα επιμέρους αιτήματα και τις διεκδικήσεις τους σε μια ενιαία λογική αντεπίθεσης, για την εφαρμογή μιας ριζικά διαφορετικής πολιτικής, από μια ριζικά διαφορετική εξουσία. Με δυο λόγια, απ' το λαό, για το λαό.

Ενα χαρακτηριστικό, για την ανάγκη αυτή, παράδειγμα, αποτελεί και η χτεσινή αύξηση της τιμής των φαρμάκων. Μια δημόσια και υπό λαϊκό έλεγχο φαρμακοβιομηχανία μπορεί να εξασφαλίσει την παροχή φτηνών και καλής ποιότητας φαρμάκων σε όλους. Οπως μπορεί να εξασφαλίσει πραγματικά τις θέσεις εργασίας, τα εργασιακά δικαιώματα και ικανοποιητικούς μισθούς στους εργαζόμενους.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ