ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 20 Ιούλη 2004
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΚΕ
Ο κυπριακός λαός θα βρει το δρόμο προς την επανένωση

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του Κόμματος για τα 30 χρόνια από το πραξικόπημα και τον «Αττίλα»

Σε ανακοίνωσή του το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ τονίζει για τα 30 χρόνια από το πραξικόπημα στην Κύπρο και την εισβολή των τουρκικών στρατευμάτων:

«Τριάντα χρόνια από το αμερικανοΝΑΤΟικό - χουντικό πραξικόπημα κατά της κυβέρνησης και του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας αρχιεπισκόπου Μακάριου, που αποτέλεσε το πρόσχημα για την εισβολή των τουρκικών στρατευμάτων και την κατοχή μέχρι σήμερα του 38% του νησιού, τα συμπεράσματα που βγαίνουν είναι πολλά και σημαντικά.

Τα γεγονότα έδειξαν πολύ καθαρά πού οδήγησαν οι συμφωνίες της Ζυρίχης και του Λονδίνου του 1959 μεταξύ των κυβερνήσεων του Ηνωμένου Βασιλείου, της Ελλάδας και της Τουρκίας, με βάση τις οποίες δημιουργήθηκε η Κυπριακή Δημοκρατία το 1960.

Ο κυπριακός λαός, Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι, πλήρωσαν και πληρώνουν ακόμη βαρύτατο τίμημα από το καθεστώς των εγγυητριών δυνάμεων και τα δικαιώματα ανάμειξης και επέμβασης που αυτές αποκτούσαν στα εσωτερικά του, καθώς και από την κατοχύρωση της παρουσίας των βρετανικών στρατιωτικών βάσεων στην Κύπρο.

Η Κύπρος, λόγω της στρατηγικής θέσης που έχει στο δρόμο των πετρελαίων των αραβικών χωρών, προοριζόταν να γίνει το αβύθιστο αεροπλανοφόρο του ΝΑΤΟ στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Ο κυπριακός λαός, παλεύοντας για την πλήρη αποκατάσταση και κατοχύρωση της ανεξαρτησίας και κυριαρχίας του, αντιστάθηκε και αντιστέκεται σε κάθε προσπάθεια επιβολής καθεστώτος επικυριαρχίας. Εδωσε μια περήφανη απάντηση και στο τελευταίο αμερικανοβρετανικό σχέδιο Ανάν, που με τη σύμφωνη γνώμη και της ΕΕ επιχειρούσε να νομιμοποιήσει τα αποτελέσματα της εισβολής και κατοχής με τη θεσμοθέτηση δύο κυρίαρχων κρατών και να θέσει την Κυπριακή Δημοκρατία (αν και κυρίαρχο κράτος - μέλος του ΟΗΕ) υπό τη διεθνή εποπτεία δικαστηρίου που θα αποτελείται από μη Κυπρίους.

Ο κυπριακός λαός με τις πλούσιες αγωνιστικές του παραδόσεις θα βρει το δρόμο προς την επανένωση του νησιού, στη βάση μιας διζωνικής, δικοινοτικής Ομοσπονδίας, που θα εγγυάται ένα κράτος με μια κυριαρχία, μια ιθαγένεια και μια διεθνή προσωπικότητα, χωρίς ξένες βάσεις και εγγυήτριες δυνάμεις.

Το ΚΚΕ στέκεται αλληλέγγυο στον αγώνα του κυπριακού λαού και θα βρίσκεται, όπως έπραξε πάντα, στο πλευρό του».

ΚΥΠΡΟΣ
Ανακρίσεις κατ' εντολή ΗΠΑ!

Ενα γεγονός, που διαδραματίστηκε στην Κύπρο και έγινε γνωστό πριν λίγες ημέρες, έρχεται να επιβεβαιώσει με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο πως αρκεί ένα νεύμα των ΗΠΑ για να σταθούν σε στάση προσοχής οι αρχές ανεξάρτητων χωρών και να τσαλαπατήσουν λαϊκά δικαιώματα και ελευθερίες στο όνομα μιας «συνεργασίας» κομμένης και ραμμένης στα μέτρα της υπερδύναμης.

Σύμφωνα με πληροφορίες μας, το διάστημα Μάρτη - Απρίλη στην ηλεκτρονική σελίδα του Π. Ευδόκα, γιου του Τ. Ευδόκα, αντίπαλου του Μακάριου στις προεδρικές εκλογές του 1968 της Κύπρου, ο οποίος ζει μόνιμα στις ΗΠΑ, δημοσιεύτηκε άρθρο του όπου εξέφραζε τη διαφωνία του με το «σχέδιο Ανάν» για την επίλυση του Κυπριακού, στηλίτευε τις ΗΠΑ και καταφερόταν εναντίον τους για το ρόλο που έχουν παίξει στο Κυπριακό.

Το άρθρο αυτό εκλήφθηκε, ως φαίνεται, από τη CIA σαν κίνδυνος για την ασφάλεια των ΗΠΑ ή απλά αποτέλεσε το πρόσχημα μιας παρέμβασης για την εκπομπή ποικίλων μηνυμάτων προς τον κυπριακό λαό. Ετσι, το «ευαγές ίδρυμα» έδωσε σήμα στην αμερικάνικη πρεσβεία στην Κύπρο κι αυτή με τη σειρά της ζήτησε, για να μην πούμε απαίτησε, από την Αστυνομία της χώρας να ελέγξει τους συγγενείς του Π. Ευδόκα. Πράγματι, οι συγγενείς του υπέστησαν έλεγχο και ανάκριση, από την οποία φυσικά δεν προέκυψε τίποτα το επιβαρυντικό γι' αυτούς.

Από τις αρχές της Κύπρου επιχειρείται να υποβαθμιστεί το θέμα και να μη δοθεί περαιτέρω έκταση. Μάλιστα, αιτιολογούν την ενέργειά τους αυτή επικαλούμενες το μνημόνιο συνεργασίας που έχει υπογραφεί ανάμεσα στις δύο χώρες.

Θυμίζουμε ότι αντίστοιχο μνημόνιο έχει υπογραφεί και ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Ελλάδα, επί κυβερνήσεως ΠΑΣΟΚ από τον τότε υπουργό Μ. Χρυσοχοΐδη. Η ύπαρξη τέτοιων συμφωνιών, ως νομιμοποιητική βάση αυθαιρεσιών σε βάρος δημοκρατικών δικαιωμάτων και ελευθεριών, αν το απαιτήσουν οι ΗΠΑ, προκαλεί ανησυχία, πόσο μάλλον που συμπληρώνονται από σειρά άλλων αντιδημοκρατικών μέτρων.

ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Στηρίζει τα μέτρα εμπιστοσύνης Ελληνοκυπρίων - Τουρκοκυπρίων

Η κυβέρνηση απέρριψε ισχυρισμούς ότι τα μέτρα που ανακοίνωσε για οικοδόμηση εμπιστοσύνης μεταξύ Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων αποτελούν επικοινωνιακό τέχνασμα.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης χαρακτήρισε επίσης αδικαιολόγητη την έκρηξη οργής, όπως είπε, του προέδρου του ΔΗΣΥ Νίκου Αναστασιάδη για τις δηλώσεις που έκανε το περασμένο Σάββατο. Οι δηλώσεις του, είπε ο εκπρόσωπος, με τις οποίες απαντούσε σε επικρίσεις για τα μέτρα που εξήγγειλε η κυβέρνηση, ήταν σαφείς και αφορούσαν μερίδα της αντιπολίτευσης και του Τύπου και δεν αναφέρονταν στον Δημοκρατικό Συναγερμό. Αλλά, πρόσθεσε, ο κ. Αναστασιάδης με τις δηλώσεις του ίσως να ήθελε να προστατεύσει αυτή τη μερίδα της αντιπολίτευσης.

Ωστόσο, χαιρέτισε τις χτεσινές δηλώσεις του κ. Αναστασιάδη ότι είναι ευπρόσδεκτο κάθε μέτρο, το οποίο τείνει να βελτιώσει τις σχέσεις μεταξύ των δύο κοινοτήτων. Χαιρέτισε επίσης τη στάση που τήρησαν έναντι των μέτρων οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Ευρωπαϊκή Ενωση και τα Ηνωμένα Εθνη.

Ο κ. Χρυσοστομίδης είπε ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει να λαμβάνει μέτρα για διατήρηση του κλίματος αμοιβαίας εμπιστοσύνης μεταξύ Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σήμερα η εκδήλωση αλληλεγγύης

Να εκφράσει μαχητικά τη συμπαράστασή του στον κυπριακό λαό και την αντίθεσή του στους σχεδιασμούς της νέας ιμπεριαλιστικής τάξης πραγμάτων, συμμετέχοντας μαζικά στην αποψινή συγκέντρωση αλληλεγγύης, καλεί το λαό της Θεσσαλονίκης η Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη Θεσσαλονίκης. Η συγκέντρωση, που διοργανώνεται με αφορμή τη συμπλήρωση 30 χρόνων από την εισβολή του «Αττίλα» στην Κύπρο, θα γίνει στις 8 το βράδυ στο Αγαλμα του Βενιζέλου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ