ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 22 Ιούλη 2004
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΥΠΟΘΕΣΗ ΡΩΣΙΚΩΝ ΠΥΡΑΥΛΩΝ TOR-M1
Διαστάσεις σκανδάλου με προεκτάσεις

Διαστάσεις σκανδάλου παίρνει η υπόθεση της αγοράς των ρωσικής προέλευσης αντιαεροπορικών συστημάτων «Tor-M1», που έγινε το 1999 επί υπουργού Εθνικής Αμυνας Α.Τσοχατζόπουλου. Ο σημερινός υπουργός Αμυνας Σπ. Σπηλιωτόπουλος είπε χαρακτηριστικά χτες ότι «υπεξαιρέθηκε» το ποσόν των 73 εκατ. δολαρίων (δηλαδή πάνω από 20 δισ. δρχ) που αφορούσε στα αντισταθμιστικά ωφελήματα. Η αρχική συμφωνία, κατόπιν απόφασης του ΚΥΣΕΑ, υπό την προεδρία του τότε πρωθυπουργού Κ. Σημίτη, αφορούσε στην αγορά των συγκεκριμένων ρωσικών αυτοκινουμένων αντιαεροπορικών πυραυλικών συστημάτων μικρού βεληνεκούς ύψους 474 εκατ. δολάρια.

Οπως ανακοίνωσε χτες ο υπουργός Αμυνας, ολοκληρώθηκε με επιτυχία η επαναδιαπραγμάτευση της συμφωνίας αντισταθμιστικών ωφελημάτων κατόπιν συμφωνίας με τη ρωσική κυβέρνηση. Με βάση τη συμφωνία, η ελληνική πλευρά θα λάβει υλικό αξίας 106 εκατ.δολαρίων. «Το υπουργείο και η ρωσική κυβέρνηση, είπε ο Σπ. Σπηλιωτόπουλος, κατέληξαν σε συμφωνία για την ανάκτηση των υπεξαιρεθέντων χρημάτων των αντισταθμιστικών ωφελημάτων στην προμήθεια των ρωσικών αντιαεροπορικών συστημάτων Tor-M1». Η νέα συμφωνία, όπως είπε, έχει την εγγύηση του ρωσικού δημοσίου και αφορά στην προμήθεια υλικού και υπηρεσιών για τις ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις και με βάση αυτή θα υπάρξει πλήρης διασύνδεση των συστημάτων με το δίκτυο αεράμυνας.

Ο υπουργός Αμυνας άφησε να εννοηθεί ότι θα υπάρχει συνέχεια στο θέμα της διερεύνησης των εξοπλιστικών προγραμμάτων. «Είμαστε, είπε, αποφασισμένοι να διεκδικήσουμε και να επιστρέψουμε στα ταμεία του Δημοσίου, το σύνολο των χρημάτων των Ελλήνων πολιτών που απωλέσθηκαν σε σκανδαλώδεις συμβάσεις των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και σε αυτή την πολιτική μας θα επιμείνουμε μέχρι τέλους, όποιο και να είναι το κόστος».

Μάλιστα, παραδέχτηκε ότι τα αντιαεροπορικά συστήματα που αγοράστηκαν από τη Ρωσία (συμπεριλαμβάνονται και οι περιβόητοι πύραυλοι S-300 αλλά και οι OSA AK) δεν ήταν αξιοποιήσιμα επιχειρησιακά, λόγω μη υλοποίησης των αντισταθμιστικών ωφελημάτων, αφού δεν είναι δυνατή η διασύνδεσή τους με το λοιπό αντιαεροπορικό σύστημα της χώρας, μια και στερούνται συστημάτων αναγνώρισης φίλιου ή εχθρικού αεροσκάφους (IFF). O Σπ. Σπηλιωτόπουλος υπενθύμισε ακόμα ότι με την υπόθεση αυτή ασχολείται τόσο η ρωσική, όσο και η ελληνική Δικαιοσύνη. Να σημειωθεί ότι με την υπόθεση των ελληνικών αντισταθμιστικών ωφελημάτων συνδέονται δύο φόνοι Ρώσων αξιωματούχων, στελεχών της κατασκευάστριας εταιρίας που διερευνούσαν την υπόθεση.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Σπ. Βούγιας, σχολιάζοντας τις ανακοινώσεις του υπουργού Αμυνας, μίλησε για «κλίμα σκανδαλολογίας, που ενδέχεται να οδηγήσει σε προσπάθεια ποινικοποίησης της πολιτικής ζωής του τόπου» και ανέφερε ότι «το ΠΑΣΟΚ δε θα γίνει όμηρος αυτής της τακτικής», ενώ ζήτησε από την κυβέρνηση «εφόσον υπάρχουν στοιχεία ας κατατεθούν».

ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΝΔ
Σε αναζήτηση «νοήματος»...

Τους στόχους και την πολιτική χρησιμότητα του συνεδρίου αναζητούν εναγωνίως τα στελέχη της ΝΔ, καθώς λίγες ώρες πριν από την έναρξή του διαπιστώνουν ότι δεν έχει κάποιο «μήνυμα» να στείλει «προς τα έξω», ενώ βρίσκεται «απέναντι» από τις λαϊκές μάζες.

Το γεγονός ότι από την αρχή είχε ξεκαθαριστεί ότι στο συνέδριο δε θα συζητηθούν ούτε θέματα ιδεολογίας ούτε κυβερνητικού προγράμματος επειδή τάχα αυτό «εγκρίθηκε πρόσφατα δύο φορές από τον ελληνικό λαό», έχει προκαλέσει την αδιαφορία των στελεχών, η προσοχή των οποίων είναι στραμμένη στη «γαλάζια έφοδο» στα λάφυρα της εξουσίας και τον κρατικό μηχανισμό.

Βουλευτές και στελέχη της ΝΔ δεν κρύβουν την αμηχανία τους, καθώς δε βλέπουν κάποιο «νόημα» στη σύγκληση των ανώτατου οργάνου, ενώ οι οργανωτικής φύσης αλλαγές που πρόκειται να ψηφιστούν έχουν «εσωκομματική» σημασία. Δε λείπουν μάλιστα και ορισμένοι βουλευτές που αφήνουν σαφώς να εννοηθεί ότι η διεξαγωγή του συνεδρίου είναι απλά μια υποχρέωση που απορρέει από το καταστατικό. «Το συνέδριο, έπρεπε να γίνει», δήλωσε χαρακτηριστικά ο βουλευτής Αρ. Σπηλιωτόπουλος, ο οποίος εξέφρασε επιφυλάξεις για το χρόνο διεξαγωγής του: «Σε έναν άλλο χρόνο, π.χ. τον Σεπτέμβριο, η συζήτηση να ήταν πιο ουσιαστική και πιο παραγωγική», δήλωσε (στον «9,84»). Από την άλλη εξέφρασε την άποψη ότι στα συνέδρια όπου «συμμετέχουν χιλιάδες άνθρωποι» δεν μπορούν να λυθούν όχι μόνο ζητήματα πολιτικής και ιδεολογίας, αλλά ούτε καν «πρακτικά» θέματα όπως αυτά των «σχέσεων κόμματος - κράτους». «Αλλωστε οι διαδικασίες οι ίδιες και η διάρκεια του Συνεδρίου, δεν επιτρέπουν να γίνουν τέτοιες ουσιαστικές συζητήσεις», πρόσθεσε.

Την «απουσία νοήματος» τα ηγετικά στελέχη της Ρηγίλλης προσδοκούν ότι θα καλύψει με την εισήγησή του ο Κ. Καραμανλής. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Κ. Καραμανλής θα επιχειρήσει να αναδείξει την «κεντρώα φυσιογνωμία» του κόμματός του, δίνοντας ιδιαίτερο βάρος στην προώθηση της «κοινωνικής συναίνεσης» στην κυβερνητική πολιτική, ως απαραίτητη προϋπόθεση για την πολιτική κυριαρχία «με ορίζοντα την 8ετία».

Οι εργασίες του 6ου τακτικού συνεδρίου της ΝΔ θα ξεκινήσουν αύριο το απόγευμα σε συνεδριακό κέντρο στην Ανθούσα, με τις ομιλίες των Κ. Καραμανλή και Β. Μεϊμαράκη, ενώ θα προηγηθούν χαιρετισμοί από την Ντ. Μπακογιάννη και τους Ζισκάρ ντ' Εστέν και Β. Μαρτένς (πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος). Το πρωί του Σαββάτου οι εργασίες θα ξεκινήσουν με τους χαιρετισμούς των αντιπροσώπων των άλλων κομμάτων (πλην ΛΑΟΣ) και θα ακολουθήσουν οι εισηγήσεις των γραμματέων της ΝΔ και τοποθετήσεις συνέδρων. Την Κυριακή θα γίνει η ψηφοφορία για την ανάδειξη των μελών της ΚΕ και το συνέδριο θα κλείσει με ομιλία του πρωθυπουργού.

ΠΑΣΟΚ
Λαϊκισμός πέρα από τα όρια

Να εμφανίσει το ΠΑΣΟΚ υπέρμαχο της κάθαρσης και «προστάτη» των χαμηλοσυνταξιούχων, οι οποίοι πλήττονται από τις αυξήσεις των φαρμάκων που αποφάσισε η κυβέρνηση, επιχείρησε χτες ο Σπ. Βούγιας.

Οταν η αποπομπή του διευθυντή του πολιτικού γραφείου του υφυπουργού Τουρισμού έχει πολλά κοινά χαρακτηριστικά με την υπόθεση «Πάχτα», ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ επέρριψε «σοβαρές πολιτικές ευθύνες στην κυβέρνηση για το συγκεκριμένο γεγονός που συνέβη σε μια περίοδο που ο τουρισμός περνά από μεγάλη κρίση, με σημαντικές απώλειες σε θέσεις εργασίας».

Τη στιγμή που η κυβέρνηση της ΝΔ συνεχίζει την πολιτική της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, ο Σπ. Βούγιας μιλούσε χτες για το «φάρμακο που έγινε φαρμάκι»... Ο ίδιος μάλιστα υποστήριξε: «Από το 1994 έως το 1997 οι τιμές των φαρμάκων ήταν απολύτως καθηλωμένες, ενώ από το 1997 έως το 2004 δεν υπήρξε καμία αύξηση». Ο Σπ. Βούγιας, πρόσθεσε ότι «το 1997 παρουσιάστηκε μείωση όλων των φαρμάκων κατά 10%» και ότι σήμερα είναι «η πρώτη φορά που γίνεται σημαντική αύξηση, η οποία πλήττει κυρίως τα ασφαλιστικά ταμεία και τους χαμηλοσυνταξιούχους». Βέβαια, ο ίδιος παρέλειψε να αναφέρει ότι το διάστημα από το 1997 μέχρι το 2001, σύμφωνα με στοιχεία του ΙΟΒΕ, οι φαρμακευτικές εταιρίες αύξησαν τα κέρδη τους κατά 2.842%!

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ επανέφερε το θέμα για νομοσχέδιο για τις αλλαγές στη Δημόσια Διοίκηση και ζήτησε να αποσυρθεί, υποστηρίζοντας πως η αποδοτικότητα της Δημόσιας Διοίκησης δεν εξαντλείται στη διάκριση ανάμεσα στα «γαλάζια και πράσινα παιδιά».

Επίσης ο Σπ. Βούγιας... θυμήθηκε και το πρόβλημα της ανεργίας, που διογκώνεται με το κλείσιμο επιχειρήσεων και ζήτησε από την κυβέρνηση να παρέμβει στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι βορειοελλαδίτικες επιχειρήσεις Αλουμίνιο «ΑΝΚΕΡ», «Θράκη» κρεατοβιομηχανία, και Κλωστήρια «ΟΤΟ-Εβρος». Προφανώς να παρέμβεί με τον τρόπο που παρενέβη και η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, όταν έκλεισε η «Σίσερ Πάλκο»...

Μηνύματα πίσω από τις λέξεις

Πέρυσι τέτοια εποχή ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρ. Τ. Ερντογάν χαρακτήριζε την τουρκική εισβολή στην Κύπρο ως «ειρηνευτική επιχείρηση». Αμεση ήταν η αντίδραση του εκπροσώπου Τύπου της ΝΔ: «Δυστυχώς οι προσδοκίες που είχαν δημιουργηθεί από την εκλογή του κ. Ταγίπ Ερντογάν, δε φαίνεται να επαληθεύονται μετά και τη σημερινή προκλητική του δήλωση», δήλωνε στις 20 Ιούλη 2003 ο Θ. Ρουσόπουλος. Φέτος, το ίδιο ακριβώς επανέλαβε ο Τούρκος ΥΠΕΞ Α. Γκιούλ επισκεπτόμενος τα Κατεχόμενα. Η τουρκική εισβολή ήταν μια «ειρηνευτική κίνηση που είχε στόχο να διασφαλίσει το μέλλον των Τουρκοκυπρίων και να φέρει την ειρήνη», δήλωσε. Φέτος όμως δεν υπήρξε καμία αντίδραση από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Θ. Ρουσόπουλο...

Πέρυσι ο Κ. Καραμανλής στο μήνυμά του για τα 29 χρόνια από την τουρκική εισβολή τόνιζε: «Είκοσι εννέα χρόνια παράνομης κατοχής του βόρειου τμήματος της Κύπρου, καταπάτησης του διεθνούς δικαίου, περιφρόνησης των αποφάσεων και ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών, προσβολής θεμελιωδών κανόνων, αρχών και αξιών που πρέπει να διέπουν τις διεθνείς σχέσεις». Ζητούμενο, συνέχιζε ο πρόεδρος της ΝΔ, παραμένει πάντα η επίτευξη μιας δίκαιης, βιώσιμης και λειτουργικής ευρωπαϊκής λύσης του Κυπριακού. «Λύσης βασισμένης στις σχετικές αποφάσεις και στα ψηφίσματα του Ηνωμένων Εθνών και στο σεβασμό του ευρωπαϊκού κοινοτικού κεκτημένου». Στο φετινό του μήνυμα, ο πρωθυπουργός τα έχει ξεχάσει όλα αυτά και αυτό που ζητάει είναι να μην αποτελεί «η μνήμη εμπόδιο στην προσπάθεια για την άρση των συνεπειών της μεγάλης αδικίας που συντελέστηκε πριν από 30 χρόνια στην Κύπρο». Κουβέντα δε γίνεται πλέον για δίκαιη και βιώσιμη λύση, αλλά μόνο για άρση των συνεπειών, ενώ η εισβολή στην Κύπρο χαρακτηρίζεται «μεγάλη αδικία».

Δεν πρόκειται βέβαια για παιχνίδι με τις λέξεις, αλλά οι λέξεις επιβεβαιώνουν τη θεαματική «στροφή» της ηγεσίας της ΝΔ και στο Κυπριακό.


Π.Κ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ