ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 24 Ιούλη 2004
Σελ. /28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Τη Δευτέρα δικάζεται ο Αντρέα Μπίκολι

Ο νεαρός Αλβανός ξυλοκοπήθηκε άγρια στο αστυνομικό τμήμα Ομόνοιας μετά τη σύλληψή του που έγινε επειδή απλά διαμαρτυρήθηκε σε υπαλλήλους της νομαρχίας Αθηνών για υπόθεσή του.

Τη Δευτέρα το πρωί εκδικάζεται από το Εφετείο Αθηνών, η υπόθεση του 20χρονου Αλβανού εργάτη και μαθητή νυχτερινού λυκείου Αντρέα Μπίκολι, ο οποίος έπεσε θύμα άγριου ξυλοδαρμού από αστυνομικούς στις 8 Ιούνη. Η δίκη είχε αναβληθεί στις 23 Ιούνη.

Ο νεαρός μετανάστης, που κατοικεί στη χώρα μας εδώ και 12 χρόνια, υπήρξε θύμα άγριου ξυλοκοπήματος από αστυνομικούς σε χέρια, πόδια και πρόσωπο, μέσα στα κρατητήρια του αστυνομικού τμήματος της Ομόνοιας, κάτι που μαρτυρούσαν οι μώλωπες στο κορμί του. Ο Αντρέα Μπίκολι συνελήφθη, όταν διαμαρτυρήθηκε σε υπάλληλους της Νομαρχίας Αθηνών επειδή για πολλοστή φορά δεν κατάφερε να ανανεώσει την άδεια παραμονής του (χωρίς να έχει λήξει το ωράριο λειτουργίας της υπηρεσίας), με μόνη συνέπεια - για άλλη μια φορά - την άκαρπη ταλαιπωρία και την απουσία του από την εργασία. Σημειώνουμε επίσης, πως - μετά τη σύλληψή του - οι αστυνομικοί δεν επέτρεψαν στο νεαρό να τηλεφωνήσει ούτε καν σε δικηγόρο.

Αν και ο 20χρονος αλλοδαπός υπέστη σοβαρές βλάβες από τον ξυλοδαρμό, αντιμετωπίζει πληθώρα κατηγοριών και συγκεκριμένα: Αντίσταση και απείθεια κατά της Αρχής, προσβολή συμβόλων του ελληνικού κράτους, απλή και επικίνδυνη σωματική βλάβη, απειλή κατά συρροή, απρόκλητη φθορά ξένης ιδιοκτησίας, βλασφημία μη κακόβουλη και εξύβριση κατά συρροή.

Τόσο η αντιμετώπιση του νεαρού Αλβανού, όσο και η αστυνομική βία που αντιμετώπισε, δεν αποτελούν σε καμία περίπτωση μεμονωμένα περιστατικά. Εντάσσονται στην πάγια τακτική, με την οποία η κυβέρνηση αντιμετωπίζει πρόσφυγες και μετανάστες, ενθαρρύνοντας από τη μια την εκμετάλλευσή τους από το κεφάλαιο, και από την άλλη τρομοκρατώντας τους με κατασταλτικούς μηχανισμούς, αλλά και την ομηρία τους στην παρανομία.

Υπογραμμίζεται ότι η ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ. «επιλήφθηκε» του θέματος με το... συνήθη τρόπο, διατάσσοντας δηλαδή μια τυπική διοικητική έρευνα. Από την άλλη μεριά, την καταγγελία αυτού του κρούσματος αστυνομικής αυθαιρεσίας, όπως και την αλληλεγγύη τους στο νεαρό Αλβανό, έχουν τονίσει πολλοί φορείς, μεταξύ των οποίων η Δημοκρατική Συσπείρωση για τις λαϊκές ελευθερίες και τα ατομικά δικαιώματα, η Γραμματεία Μεταναστών του ΠΑΜΕ, το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας, η ΕΕΔΔΑ, η Συντονιστική Επιτροπή Μεταναστευτικών Συλλόγων, Κοινοτήτων και Οργανώσεων Ελλάδας κτλ.

Σε κώμα αστυνομικός που ξυλοκοπήθηκε

Σε κωματώδη κατάσταση με βαρύτατες κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις νοσηλεύεται στο 401 Στρατιωτικό Νοσοκομείο ο αστυνομικός Λάζαρος Μπούμπαρης, μετά από ξυλοδαρμό του από ομάδα νεαρών που παρακολουθούσε προχτεσινή συναυλία του συγκροτήματος «Doors» στο θέατρο του Λυκαβηττού.

Το θύμα που υπηρετεί στους ειδικούς φρουρούς της ΕΛΑΣ και στο Αστυνομικό Τμήμα Χολαργού, εντοπίστηκε από την ομάδα την ώρα που έφευγε από τη συναυλία. Οι δράστες, του πήραν το τσαντάκι μέσα στο οποίο είχε το πιστόλι του και προσωπικά του έγγραφα και αντικείμενα. Λίγο πριν, οι δράστες είχαν εντοπίσει τον ειδικό φρουρό Βασίλη Παπαμαργαρίτη, που υπηρετεί στο Αστυνομικό Τμήμα Εξαρχείων, μέσα στο χώρο της συναυλίας, τον οποίο χτύπησαν. Μεταφέρθηκε και νοσηλεύεται στο ΚΑΤ. Οι δυο αστυνομικοί δεν εκτελούσαν υπηρεσία.

Πριν από τον ξυλοδαρμό των δυο αστυνομικών, ομάδα ατόμων επιτέθηκε στην αστυνομική δύναμη, που ήταν έξω από το χώρο της συναυλίας για την τήρηση της τάξης. Οι δράστες που φορούσαν κράνη και κουκούλες τραυμάτισαν με πέτρες τον αρχιφύλακα Γιάννη Λαμπίρη, που υπηρετεί στο Αστυνομικό Τμήμα Εξαρχείων που νοσηλεύεται στο ΚΑΤ.

ΗΛΙΑΚΟ ΧΩΡΙΟ ΠΕΥΚΗΣ
Υπερβολικές ανατιμήσεις και αδιαφάνεια

Με υπερβολικές αυξήσεις στους λογαριασμούς θερμικής ενέργειας επιβαρύνονται 400 περίπου οικογένειες του Ηλιακού Χωριού (ΗΧ) στην Πεύκη, της τάξης του 15,7%, χωρίς κανείς υπεύθυνος, να τους αποδίδει λογαριασμό, από πού προκύπτουν αυτά τα ποσά, αφού όποτε οι κάτοικοι ζητούν στοιχεία γι' αυτά που πληρώνουν, τους τα αρνούνται πεισματικά...

Με εισήγηση του υπεύθυνου του Ηλιακού Χωριού, Νίκου Νταβελιάκου, που ψηφίστηκε χτες, οι αυξήσεις του 17,34%, που επιβλήθηκαν το Μάη του 2003, δεν είναι αρκετές και οι κάτοικοι καλούνται να πληρώσουν αναδρομικές αυξήσεις των τιμολογίων τους της τάξης του 15,7%. Γεγονός που προκαλεί τεράστια ερωτήματα, αφού οι τιμαριθμικές αυξήσεις σε ηλεκτρικό, πετρέλαιο κλπ., είναι πολύ μικρότερες...

Οι κάτοικοι του Ηλιακού Χωριού Πεύκης αντιδρούν στις αυθαίρετες αποφάσεις της διοίκησης και ζητούν με επιστολή τους στον πρόεδρο του ΟΕΚ Α. Οικονομόπουλο και τα μέλη του ΔΣ, «να ανακληθούν οι υπερβολικές αυξήσεις των τιμολογίων του ενεργειακού κέντρου και να δοθούν στοιχεία γι' αυτές» καθώς επίσης και μία σειρά ακόμα στοιχείων και αποδείξεων, τα οποία να αποδεικνύουν πού δαπανήθηκαν όλα αυτά τα ποσά που κατέβαλαν μέχρι σήμερα, προκειμένου να σταματήσουν οι ανατιμήσεις, να πάψει να κυριαρχεί η αδιαφάνεια και να γνωρίζουν πώς επιμερίζονται οι δαπάνες ανά κατοικία.

Η Επιτροπή Κατοίκων Ηλιακού Χωριού, καλεί την Κυριακή 25 Ιούλη, στις 11 π.μ., τους κατοίκους, στο Πολιτιστικό Κέντρο του ΗΧ, σε συγκέντρωση, ώστε να δηλώσουν και μαζικά το «ΟΧΙ» τους στην αδιαφάνεια και τις υπερβολικές ανατιμήσεις, ενώ την Τρίτη, στη 1 μ.μ., θα πραγματοποιήσουν συνάντηση με τον υφυπουργό Απασχόλησης Γ. Γιακουμάτο.

ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
Ζητάει σχολείο στην Πλάκα

Το κτίριο του 1ου Πειραματικού Γυμνασίου - Λυκείου στην Πλάκα, στο κέντρο της Αθήνας έβαλαν «στο μάτι» οι Αμερικανοί και συγκεκριμένα η Αμερικανική Ολυμπιακή Επιτροπή. Το συγκεκριμένο σχολείο βρίσκεται δίπλα σε χώρο στην Πλάκα, ο οποίος σύμφωνα με πληροφορίες, θα χρησιμοποιηθεί από την αμερικανική Ολυμπιακή Επιτροπή. Ετσι, κρίθηκε ότι ο χώρος του σχολείου προσφέρεται ως ...αποθήκη και χώρος εγκατάστασης υποδομής για τη σίτισή τους.

Το αίτημα συνάντησε την ομόφωνη άρνηση της σχολικής επιτροπής καθώς, εκτός των άλλων, το κτίριο είναι ήδη επιβαρυμένο λόγω της παλαιότητάς του, ενώ ανάλογη ήταν και η απόφαση της Δημοτικής Επιτροπής Παιδείας. Ωστόσο, είναι αξιοσημείωτη η στάση της Δημοτικής Αρχής, που άσκησε πιέσεις, προκειμένου να ανατραπεί αυτή η απόφαση. Ετσι, συγκλήθηκε νέα συνεδρίαση της Σχολικής Επιτροπής όπου παρούσα ως πρόεδρος ήταν η αρμόδια αντιδήμαρχος κ. Βαλσαμάκη και κατά την οποία υπήρξε ισοψηφία. Ετσι η απόφαση, για να δοθεί το σχολείο πάρθηκε μόνο με την καταμέτρηση της διπλής ψήφου της αντιδημάρχου. Χτες επρόκειτο να πραγματοποιηθεί εκ νέου δημοτική Επιτροπή Παιδείας, η οποία όμως δεν έγινε λόγω έλλειψης απαρτίας. Το συγκεκριμένο όμως ζήτημα δείχνει ότι ασκούνται πιέσεις, με τη δημοτική αρχή να πρωτοστατεί, προκειμένου να γίνει το χατίρι των Αμερικανών, που φαίνεται ότι θέλουν το κέντρο της Αθήνας ξέφραγο αμπέλι.

Με ταλαιπωρία ξεκίνησε χτες το μεσημέρι το ταξίδι για 760 επιβάτες του πλοίου «ΡΟΜΙΛΝΤΑ». Στις 3 το μεσημέρι κι ενώ το πλοίο ξεκίνησε από το λιμάνι του Πειραιά με προορισμό Πάρο, Νάξο, Ιο, Φολέγανδρο, Κω, Ρόδο, ένα τηλεφώνημα για βόμβα ανάγκασε το πλοίο να επιστρέψει στο λιμάνι του Πειραιά. Το καράβι έδεσε στην ακτή Βασιλειάδη κι ειδικά εκπαιδευμένα σκυλιά του Λιμεναρχείου ερεύνησαν τους χώρους του πλοίου. Το τηλεφώνημα τελικά αποδείχτηκε φάρσα και το πλοίο στις 5.30 το απόγευμα έφυγε για τον προορισμό του.

Πιάνουν δουλιά οι δημοτικοί αστυνομικοί

Την επόμενη βδομάδα αναλαμβάνουν δράση στην Αθήνα οι δημοτικοί αστυνομικοί, μέτρο που εντάσσεται στο πλαίσιο της αστυνομοκρατίας των πόλεων και ενόψει Ολυμπιάδας. Τις τελευταίες λεπτομέρειες της λειτουργίας της νέας δημοτικής αστυνομίας - η οποία ανάμεσα σε άλλα θα έχει και τη δυνατότητα συλλήψεων και ανακρίσεων - συζήτησαν χτες ο υπουργός Εσωτερικών, Π. Παυλόπουλος και η δήμαρχος Αθηναίων, Ντ. Μπακογιάννη.

Σε δηλώσεις της μετά το πέρας της συνάντησης, η δήμαρχος Αθηναίων εξέφρασε την πεποίθηση ότι θα «έχουμε μια αποτελεσματική δημοτική αστυνομία», ενώ ο υπουργός Εσωτερικών δήλωσε πως θα συνδράμει τη λειτουργία του νέου οργάνου. Θυμίζουμε πως η νέα δημοτική αστυνομία θα λειτουργεί στα πρότυπα και σε άμεση συνεργασία με την Ελληνική Αστυνομία, στελέχη της οποίας ανέλαβαν και την εκπαίδευση του νέου προσωπικού.

Τέλος, ο Π. Παυλόπουλος ανακοίνωσε την παραχώρηση της διαχείρισης του Εθνικού Κήπου στο Δήμο Αθηναίων, καθώς - όπως σημείωσε - «είναι ο φυσικός φορέας για τα θέματα αυτά». Δε διευκρινίστηκε, ωστόσο, αν η κυβέρνηση θα συνδράμει και με πόρους την εν λόγω παραχώρηση.

ΕΝΔΟΚΡΙΝΟΛΟΓΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ
Δε συντρέχει λόγος ανησυχίας

Δε συντρέχει κανένας λόγος ανησυχίας ή κίνδυνος από τη λήψη του υπό απόσυρση Thyrormon, ενημερώνει με σχετική ανακοίνωσή της η Ελληνική Ενδοκρινολογική Εταιρία - Πανελλήνια Ενωση Ενδοκρινολόγων απευθυνόμενη προς τους ασθενείς που κάνουν χρήση του Thyrormon, με αφορμή την απόφαση του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκου (ΕΟΦ) για την απόσυρσή του.

«Το σκεύασμα αποσύρεται λόγω ανεπαρκούς ενημέρωσης του ΕΟΦ από την εταιρία παρασκευής του περί των φαρμακευτικών του ιδιοτήτων (μελέτη βιοδιαθεσιμότητας). Η ελληνική αγορά έχει πλήρη επάρκεια αντίστοιχων σκευασμάτων θυροξίνης», αναφέρει η Εταιρία. Επίσης, τονίζει ότι οι ασθενείς που λαμβάνουν Thyrormon είναι σκόπιμο να επικοινωνήσουν με τους θεράποντες ενδοκρινολόγους τους για να πάρουν τις κατάλληλες οδηγίες αντικατάστασης. Μέχρι τότε δεν οφείλουν να σταματήσουν τη λήψη του Thyrormon.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ